Home » Mustatorvisieni on yksi himotuimmista sienistä – aloittelevankin sienestäjän helppo tunnistaa

Mustatorvisieni on yksi himotuimmista sienistä – aloittelevankin sienestäjän helppo tunnistaa

Mustatorvisieni on maukas ruokasieni, jonka tunnistaminen on helppoa ja käsittely ihanan vaivatonta. 

Mustatorvisienen tuntomerkit

Mustatorvisieni on aloittelevankin sienestäjän helppo tunnistaa. Sillä ei myöskään ole vaarallisia näköislajeja ja siksi se sopii poimittavaksi myös aloittelevalle sienestäjälle.

Nimensä mukaisesti mustatorvisienen itiöemät muistuttavat mustia torvia. Malto on hyvin ohut, nahkamainen, helposti repeytyvä ja väriltään harmaanmusta. Sienen lakki on alapinnalta heltaton, lähes sileäpintainen tai lievästi ryppyinen ja mustanharmaa, yläpinnalta hienosuomuinen ja yleensä musta. Lakin väri kuitenkin vaihtelee ilman kosteuden mukaan. Kosteana se on sinimusta, kuivana harmaanruskea. 

Sienessä ei ole helttoja eikä lakin ja jalan välillä ei ole selvää rajaa, vaan ontto jalka liittyy rajatta lakkiin. 

Yksi mustatorvisienen näköislaji on mustatorvisientä matalampi ja ruskeampi ruskotorvisieni, jota moni ei tiedä eikä välttämättä pysty erottamaan mustatorvisienestä. Ne ovat molemmat kuitenkin erinomaisia ruokasieniä, joten sekaannus ei ole kovin vaarallinen. 

Mustatorvisieni: Kasvuympäristö 

Mustatorvisieniä kasvaa paljon Etelä- ja Keski-Suomessa, mutta pohjoisemmassa sieni muuttuu harvinaiseksi. Sen kasvupaikkoja ovat rehevät metsät ja lehdot, tuoreet tai lehtomaiset kangasmetsät. Tällaisilta alueilta sitä löytää todennäköisimmin rinteiltä, aukkopaikoilta kaatuneen puun ympärillä tai lähellä polkuja tiheinäkin kasvustoina. Mustatorvisieni jää helposti huomaamatta, sillä se maastoutuu lähes täydellisesti lahoavien lehtien joukkoon.

Mustatorvisieni on paikkauskollinen ja sitä kannattaa etsiä samoilta paikoilta vuodesta toiseen. Sieni kasvaa samalla paikalla rihmastona, vaikka se ei välttämättä tee joka vuosi suurta satoa. Satoisuus vaihtelee huomattavasti eri vuosina, paras satoaika on elokuulta lokakuulle.

Mustatorvisieni: Käsittely ja käyttö

Mustatorvisientä ei tarvitse esikäsitellä ennen ruoaksi valmistamista. Sienen tyvi kannattaa kuitenkin poistaa poimiessa, koska se maistuu mullalle. Myös torvet on hyvä halkaista, jotta roskat saadaan pois torven sisältä. 

Mustatorvisieni on monen mielestä maultaan yksi parhaimmista sienistämme. Se on hyvin aromikas ja sienen tuoksua kuvataan hedelmäiseksi ja aromaattiseksi.

Sieni sopii oikein hyvin käytettäväksi esimerkiksi keittoihin, muhennoksiin, paistoksiin ja jopa makeisiin jälkiruokiin. Mustatorvisienistä valmistuu myös maukas pasta, hienostunut piirakka sekä herkullinen risotto. 

Ainakin osa mustatorvisienistä kannattaa kuivata. Kuivaamalla sienen maku tiivistyy, ja se onkin paras tapa säilöä mustatorvisieniä. Kuivattu mustatorvisienijauhe on erinomainen mauste, jota ainakin alkuun kannattaa käyttää varovaisesti, sillä maku voi olla yllättävänkin voimakas. 

Hyödynnä mustatorvisieni keitossa, pastassa tai risotossa

Yksi suosituimmista tavoista hyödyntää mustatorvisienisaalis on tehdä siitä keitto. Maukas mustatorvisienikeitto onnistuu monella tapaa. Alkuruoaksi voi valmistaa esimerkiksi sienicappucchinon, jonka maku terästetään tilkalla sherryä. Annos viimeistellään ennen tarjoilua maitovaahdolla ja tuoreilla yrteillä. 

Astetta täyteläisempi soppa syntyy, kun rikastat mustatorvisienikeiton sulatejuustolla.  Mausta mustatorvisienikeitto mustapippurilla sekä hienonnetulla tuoreella rakuunalla ja tarjoa leivän kera.

Juustolla ja kermalla täytelöitetyn suppilovahverokeiton voi halutessaan tehdä myös kuivatuista mustatorvisienistä. Tarvitset noin 50 grammaa kuivattuja mustatorvisieniä, joita liotetaan vedessä puolisen tuntia. Tilkka konjakkia tai sherryä korostaa hienosti sienten makua, mutta alkoholin voi hyvin jättää poiskin.

Kuha-sienikeitto on upea ruoka. Sienet ja kuha ovat ihana makupari lempeästi kypsennettynä, jolloin niiden maku ja rakenne tulevat parhaiten esiin. Kirkasliemiseen soppaan raikkautta tuovat inkivääri ja fenkoli. 

Keiton lisäksi mustatorvisieni sopii risottoon ja pastaan. Paras mustatorvisienirisotto tehdään perinteiseen tapaan voita ja parmesaanijuustoa säästelemättä.

Mustatorvisienikeitto

alle 30 min

4

Keskitaso

Suppilovahverokeitto

30-60 min

4

Helppo

Kuha-sienikeitto

30-60 min

4

Helppo

Sienicappuccino

alle 30 min

4

Keskitaso

Sienipasta

alle 30 min

4

Helppo

Fileepalat sienirisoton kera

yli 60 min

Keskitaso

Suolaista syötävää mustatorvisienistä

Mustatorvisienistä voi pyöräyttää myös mehevän piirakan. Yhdistä aromikkaan sienen kanssa kylmäsavuporoa ja mehevöitä piirakka juustoraasteella sekä kermalla. Tarjoa sieni-poropiirakka lounaaksi tai iltapalaksi haaleana vihreän salaatin kanssa.

Kuivattuja sieniä kannattaa ehdottomasti kokeilla leipätaikinassa, johon ne antavat upean metsäisen maun. Pannuleipä muistuttaa suosittua focacciaa, sillä pehmeäksi jätetty taikina paistetaan rennosti uuninpellillä, sivellään ronskisti oliiviöljyllä ja maustetaan sormisuolalla.

Lammaspaimenen piiras on klassikkoruoka, josta mustatorvisieni tekee hetkessä astetta hienostuneemman ja maukkaamman. Ruoan voi tehdä paistamista vaille valmiiksi jo edellisenä päivänä.

Sieni-poropiirakka

30-60 min

6

Keskitaso

Sienestäjän pannuleipä

30-60 min

6

Keskitaso

Lammaspaimenen parempi paistos

30-60 min

5

Keskitaso

Lue lisää Kotiliesi.fi: Tiesitkö jo nämä vinkit sienten puhdistamiseen? Sieniasiantuntija kertoo yhden nopean kikan 

Selaa ylöspäin