Home » Myytti viriileistä sinkuista ei pidä paikkansa – suomalaiset harrastavat eniten seksiä parisuhteessa

Myytti viriileistä sinkuista ei pidä paikkansa – suomalaiset harrastavat eniten seksiä parisuhteessa

Kaikista 18–79-vuotiaista suomalaisista 70 prosenttia elää parisuhteessa. Loput ovat sinkkuja, ja heistäkin neljä viidestä toivoisi pitkällä aikavälillä löytävänsä kumppanin ja parisuhteen, kertoo Väestöliiton tuore Perhebarometri Tahdotko?.

Vielä 1990-luvun alussa kolmasosa suhteista sai alkunsa baarissa tai ravintolassa, mutta 2020-luvulla solmituista suhteista peräti 47 prosenttia oli saanut alkunsa netissä: sosiaalisessa mediassa, parinhakusivustoilla tai -sovelluksissa. Tämä ei koske pelkästään nuorempia ikäluokkia, vaan tuoreissa parisuhteissa olevista yli 60-vuotiaistakin yli 30 prosenttia oli tavannut netissä.

”Internet ja sosiaalinen media ovat nousseet tapaamispaikkana raketin lailla”, kertoo Väestöliiton johtava tutkija Venla Berg.

”Isoin muutos on tapahtunut juuri siinä, että baarit ovat lähes hävinneet kumppaneiden tapaamispaikkana ja se on ympäristönä korvautunut verkkotapaamisilla. Tämä on tosi kiinnostava ja jatkotutkimuksiin varmasti otettava aihe.”

Toki muutkin keinot kumppanin tapaamiseen ovat somen rynnistyksen takia menettäneet suosiotaan. Aiemmin suhteita solmittiin nykyistä useammin muun muassa työpaikalla tai ystävien ja sukulaisten kautta. Ainoa 1990-luvun jälkeen noussut väylä kumppanin löytymiseen on opiskelu, sekin vain muutaman prosentin verran. Somen nousu on sen sijaan ollut 1990-luvun alusta 2020-luvulle huima, 43 prosenttiyksikköä.

”Pidemmissä parisuhteissa intohimo usein laskee, mutta muut parisuhdetyytyväisyyden osa-alueet –  läheisyys, rakkaus ja sitoutuminen – tulevat tärkeämmiksi”, Väestöliiton johtava tutkija Venla Berg kertoo.

Parisuhde on tavoite, mutta sitä ei etsitä

Perhebarometrin mukaan parisuhteessa olevat voivat keskimäärin paremmin ja ovat tyytyväisempiä elämäänsä kuin ilman parisuhdetta elävät. Parisuhde suojaa meitä elämän vaikeilta asioilta, kannattelee sairauksien sattuessa ja auttaa selviytymään eteen tulevilta haasteilta. Toisaalta on kyse myös siitä, että hyvinvoivat ihmiset löytävät parisuhteen muita helpommin.

Lue myös: Boudoir-kuvauksista tuli tavisnaisten trendi – tämän takia Tiina, 62, ja Merituuli, 50, otattivat sensuellit kuvat

Mitä tyytyväisempi ihminen on parisuhteeseensa, sitä tyytyväisempi hän on elämään yleensä. Käänteisesti se tarkoittaa sitä, että jos parisuhteessa menee tosi huonosti, muukaan elämä ei tunnu mukavalta.

Suurimmassa osassa parisuhteista voidaan kuitenkin hyvin, ja kaikkein parhaiten voidaan avioliitoissa. Tyytyväisyyttä avioliittoon lisännee se, että nykyään huonoista avioliitoista uskalletaan erota.

Vaikka sinkuista 80 prosenttia haluaa elämäänsä parisuhteen, vain harva sitä aktiivisesti etsii. Perhebarometrin mukaan puolet naisista, ja vielä useampi mies kertoo olevansa kylläkin avoin uusille mahdollisuuksille, jos sellaisia sattuu kohdalle. Kumppanin löytymisessä luotetaan siis sattumaan ja onneen ennemmin kuin ollaan valmiita itse tekemään asian eteen jotain. Toisaalta tämä kertoo siitä, että sinkut ovat kokonaisuudessaan aika tyytyväisiä omaan elämäntilanteeseensa.

Kumppaninhaussa aktiivisimpia olivat 18–29-vuotiaat miehet, mutta heistäkin aktiivisia on vain vajaa viidennes. Naiset etsivät parisuhdetta ahkerimmin 30-39-vuotiaina, mutta sen jälkeen heidän aktiivisuutensa lopahtaa.

Keski-iässä olevista 40–59-vuotiasta naisista vain 1–4 prosenttia kertoi olevansa asiassa aktiivisia, kun samojen ikäluokkien miehistä kumppania etsii 12–13 prosenttia. Miehet etsivät muutenkin kumppania naisia aktiivisemmin. Iäkkäämmät ilman parisuhdetta elävät myös toivovat parisuhdetta harvemmin kuin nuoremmat. Tämä pätee etenkin naisiin.

Seitsemänkymppiset miehet haluavat seksiä yhtä usein kuin parikymppiset naiset  

Seksuaalisen halun kokemisessa on Perhebarometrin mukaan suuria eroja sukupuolten välillä. Miehet kokevat sitä huomattavasti useammin kuin naiset. Iän mukana seksuaalisen halun kokeminen vähenee kaikilla, mutta sukupuolten erot säilyvät silti hyvin voimakkaina.

”Jopa niin voimakkaina, että naisten nuorin ikäryhmä eli parikymppiset, jotka tuntevat naisista eniten seksuaalista halua, tuntevat sitä vähän harvemmin kuin kuusikymppiset miehet”, Berg kertoo.

”Seitsemänkymppisillä miehillä seksuaalinen halukkuus on suurin piirtein samalla tasolla kuin parikymppisillä naisilla.”

Lue myös Kotiliesi.fi: Väljähtikö parisuhde? Seksologi antaa 5 vinkkiä halujen herättelyyn – yhtä voit kokeilla ruokaostoksilla

Suurin osa on seksuaalisen halunsa tasoon kuitenkin tyytyväisiä riippumatta siitä, kuinka usein he seksiä haluavat.

”Eli se, että seksuaalinen halu on matala tai sitä ei ole lainkaan, ei tarkoita sitä, että ihminen itse kokisi sitä jonkinlaiseksi ongelmaksi. Päinvastoin ne, jotka eivät koe seksuaalista halua lainkaan, ovat tilanteeseen kaikkein tyytyväisimpiä”, Berg kertoo.

Jos seksuaalinen halu on vähäisempää kuin haluaisi ja toivoisi sen olevan, lähes kaikki nimesivät sille jonkin syyn. Niistä yleisimpiä olivat kiireinen arki, stressi ja uupumus.   

Sinkut harrastavat vähiten seksiä

Suomalaiset harrastavat seksiä jonkun kanssa – itsetyydytystä ei siis mukaan lasketa – keskimäärin kerran viikossa, nuoremmissa ikäryhmissä hieman tätä useammin ja vanhemmissa reippaasti vähemmän tai ei ollenkaan. Parisuhteissa olevat harrastavat seksiä selvästi useammin kuin sinkut, ja tuoreissa parisuhteissa olevat kaikkein eniten.

Vain hyvin harva harrastaa seksiä päivittäin. Perhebarometrin mukaan 18–59-vuotiaista niin tekee vain kaksi tai korkeimmillaan neljä ihmistä sadasta. Lähes kaikissa ikäryhmissä yleisintä on, että seksiä harrastetaan 1–3 kertaa kuukaudessa.

Toisin kuin moni ehkä kuvittelee, vähiten seksiä toisen ihmisen kanssa harrastavat sinkut. Valtaosa kaiken ikäisistä ilman parisuhdetta elävistä ei harrasta sitä muiden kanssa lainkaan.

Selaa ylöspäin