Kinastelun perheenjäsenien tai asuinkumppaneiden kanssa voi lopettaa. On olemassa selkeät suositukset, miten päin aterimet tulisi laittaa tiskikoneeseen.
Suositusten avulla pystytään välttymään suuremmilta haavereilta ja ennen kaikkea tavoittelemaan parasta lopputulosta eli puhtautta.
Kysyimme Marttaliiton kotitalousneuvonnan asiantuntija Niina Silanderilta, miten päin aterimet tulisi asetella tiskikoneen koriosioon.
Miten päin aterimet tiskikoneeseen?
Silanderin mukaan kysymys on hyvä, koska monella on tapana asetella aterimet tiskikoneeseen miten sattuu. Hänellä on asiaan selkeä näkemys.
”Suosittelen, että aterimet laitetaan kahva alaspäin eli lusikka-, haarukkaosa tai ruokaveitsi osoittamaan ylöspäin. Näin aterimet puhdistuvat parhaiten.”
Uusimmissa tiskikoneissa koriosiot on jo suunniteltu niin, että aterimet voi asetella niihin vain kahva alaspäin. Koreissa on kehikot, joiden kapeista rei´istä mahtuu lävitse vain kahva.
Toinen syy siihen, miksi aterimet kannattaa asetella koriin suuhun menevä osa ylöspäin, perustuu väljyyteen. Alaspäin asetellut aterimet menevät helposti sumppuun, eivätkä puhdistu kunnolla.
Ylipäätään koria ei kannata ahdata täyteen aterimista, koska silloin puhdistuminen vaikeutuu.
Tietyt aterimet ovat poikkeus sääntöön
Kapeavartiset lusikat Silander asetteli toisinpäin, sillä niissä on riski, että varsi sujahtaa aterinkorin läpi.
Korin läpi tipahtanut lusikanvarsi voi estää tiskikoneen suihkuvarren pyörimisen ja aiheuttaa kolinaa.
”Vaikka tiskikone ei siitä todennäköisesti rikki menisikään, niin se vaikuttaa pesutulokseen. Siksi kannattaa olla tarkkana, ettei laita koriin mitään niin kapeaa, joka pääsisi menemään läpi.”
Kapeiden lusikoiden lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota metallisten pillien ja syömäpuikkojen asetteluun.
Veitsien kanssa kannattaa olla tarkkana, miten päin aterimet laittaa tiskikoneeseen.
© iStock
Kaikki aterimet eivät kuulu pesukoneeseen
Martat suosittelevat terävien veitsien ja saksien pesemistä käsin.
”Tiskikoneen mekaaninen rasitus tylsistyttää veitsiä nopeasti.”
Jos pesee veitset tai sakset tiskikoneessa, suosittelee Silander asettamaan ne turvallisuussyistä aterinkoriin terä alaspäin tai tiskikoneen yläosaan.
Mitä useampaa materiaalia aterin sisältää, sitä suositeltavampaa se on pestä käsin. Esimerkiksi pihviveitsiä, joissa kahvaosa on puuta, ei kannata laittaa astianpesukoneeseen.
”Puu on huokoista materiaalia. Astianpesukone haalistaa värejä ja kuivattaa puuvälineitä, minkä takia ne voivat alkaa halkeilla. Konepesu poistaa puun öljyjä, joiden tarkoitus on suojata puuta.”
Hopea-aterimet kannattaa pestä käsin, sillä ne tummuvat tiskikoneessa herkästi.
Pitääkö aterimet esipestä ennen koneeseen laittamista?
Etenkin yhden hengen talouksissa astianpesukone täyttyy hitaasti, jolloin käytetyt aterimet ehtivät kuivahtaa koneen sisällä. Ennuste kuivahtaneiden aterimien puhdistumiseen on heikko.
Kannattaisiko aterimet siis esipestä?
”Varsinaista esipesua ei tarvitse tehdä. Aterimista tulee puhdistaa ruoanjämät biojäteastiaan ennen koneeseen laittamista jo ihan siitä syystä, ettei tiskikoneen putkistoon päädy ruokaa.”
Jos astianpesukone pyörii omassa kotitaloudessa harvakseltaan, kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että aterimet menevät koneeseen siistissä kunnossa. Tämä estää myös mahdollisten hajuhaittojen syntymisen.