Itsenäisyyspäivän kakku syntyy leivontabloggaaja Kinuskikissan eli Sini Visan Kinuskikissan makea vuosi -leivontakirjan kuningatarkakku-klassikkoreseptiä hyödyntäen. Kirjassa resepti on esitelty kesäkakkuna, mutta Visan mukaan parhaat reseptit on kierrätettävissä.
– Perinteiset reseptit taipuvat moneen, ja hyviä reseptejä voi hyödyntää varioiden juhlasta toiseen. Sama kakku taipuu kesän tai talven juhliin, Sini kertoo.
Lue alta, kuinka marjaisan kuningatarkakun saa sopimaan täydellisesti itsenäisyyspäivän Suomi-teemaan.
Itsenäisyyspäivän kakku syntyy suomalaisten rakastamista mauista
Sinin mukaan kuningatarkakku sopii itsenäisyyspäivän juhliin mainiosti suomalaisten suosimien makujen vuoksi: kardemumman tuttu maku vetoaa pullaa rakastavaan kansaan – ja mikä olisikaan suomalaisempi maku kuin kotimainen mustikka.
– Kardemummalla ja vaniljalla maustettu kermavaahtotäyte sopii hyvin suomalaiseen juhlaan. Itsenäisyyspäivän teemaa voi korostaa sinivalkoisella koristelulla. Perinteinen kakku sopii kauniisti arvokkaan juhlapäivän teemaan, Sini sanoo.
Toisaalta sama kakkuohje sopii myös jouluun, kun mustikoiden sijaan kakun koristelee pelkillä vadelmilla ja kermapursotuksella.
Itsenäisyyspäivän kakku on koristeltu mustikoiden ja kermapursotusten avulla.
Kinuskikissan kuningatarkakku -ohje
POHJA
130 g mustikoita (tuoreita tai pakastemustikoita)
2 dl vehnäjauhoja
1 1⁄2 dl perunajauhoja
1 1⁄2 tl leivinjauhetta
2 isoa munaa
2 dl sokeria
1⁄2 dl rypsiöljyä
3⁄4 dl maustamatonta jogurttia
KOSTUTUS
n. 1 1⁄2 dl kostuketta
Itsenäisyyspäivän kakku: Pohja
Soseuta mustikat sauvasekoittimella. Yhdistä keskenään jauhot ja leivinjauhe. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
Siivilöi joukkoon noin puolet jauhoseoksesta nuolijalla käännellen. Lisää sen jälkeen vuorotellen jauhoseosta, mustikkasosetta, öljyä ja jogurttia.
Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun vuokaan (∅ 16 cm). Paista uunissa 200 asteessa 35–40 minuuttia.
Kumoa pohja heti paistamisen jälkeen, niin saat sen painumaan tasaisemmaksi. Jäähdytä ja leikkaa kolmeen osaan.
Itsenäisyyspäivän kakku -täyte
KOSTUTUS
1 1⁄2 dl maitoa
TÄYTE
3 dl kuohukermaa
3⁄4 tl jauhettua kardemummaa
200 g vaniljakreemiä
300 g vadelmia (tai muita marjoja)
MUSTIKKAKREEMI
50 g metsämustikoita
125 g huoneenlämpöistä voita
3 1⁄2 dl tomusokeria
KORISTELU
400 g pensasmustikoita
kermavaahtoa
Soseuta mustikkakakun pohjaa tehdessäsi samalla kreemiin tarvittavat mustikat. Anna pohjan jäähtyä ja leikkaa kolmeen osaan.
Mittaa kulhoon täytteen kerma ja kardemumma ja vatkaa vaahdoksi. Sekoita joukkoon vaniljakreemi.
Survo täytteen vadelmat haarukalla. Älä kuitenkaan sekoita niitä täytteeseen, sillä ne tulevat kardemummavaahdon alle.
Laita ensimmäinen pohjalevy tarjoilulautaselle. Kostuta maidolla. Jos vadelmasurvos on hyvin mehukasta, kostutusta tarvitaan vähemmän. Levitä päälle puolet vadelmasurvoksesta ja täytevaahdosta. Tee seuraava kerros samaan tapaan. Laita päällimmäiseksi kolmas pohjalevy ja kostuta. Nosta kakku jääkaappiin ja anna tekeytyä mieluiten seuraavaan päivään.
Itsenäisyyspäivän kakku saa kreemikuorrutteen. Notkista mustikkakreemin pehmeä voi vatkaimella. Sekoita joukkoon tomusokeri noin desilitra kerrallaan. Lisää lopuksi mustikkasose. Lämmitä kreemiä hyvin kevyesti mikrossa, jolloin sen rakenne notkistuu ja levittäminen on helpompaa.
Levitä kreemi kakun pinnalle. Koristele pensasmustikoilla ja kermapursotuksilla.
Vinkki: Tomusokerista, voista ja mustikkasoseesta tehty kreemi on jämäkkää, sillä sen on tarkoitus jämähtää jääkaapissa tukevaksi pinnaksi. Käytä kreemi nopeasti mikrossa matalimmalla teholla, jotta voi hieman notkistuu, ja lähde vasta sitten levittämään kreemiä kakulle. Kun kreemi on levitetty kakun pinnalle, liimaa heti mustikat paikoilleen. Jos kakun laittaa jääkaappiin ja kreemi jämähtää, siihen ei tartu enää mikään.
Resepti löytyy kirjasta Kinuskikissan makea vuosi.
Myös nämä herkut löytyvät Kinuskikissan juhlapöydästä
Vaikka itsenäisyyspäivän kakku on näyttävä valinta juhlapöytään, Sinin perheen juhlapäivään kuuluu kakkujenkin ohi kiilaava traditio: piparkakkujen leipominen.
– Meillä valmistaudutaan itsenäisyyspäivänä jo tulevaan jouluun, ja siihen kuuluu tietenkin myös piparkakkutalkoot.
Sen lisäksi, että itsenäisyyspäivän kattauksesta löytyy itsenäisyyspäivän kakku, löytyy sieltä usein myös bébé-leivokset.
– Bébét sopivat kauniisti arvokkaaseen ja perinteikkääseen juhlaan. Leivokset saa kuorrutteen tai nonparellien avulla tuotua hyvin itsenäisyyspäivän tunnelmaan.
Joulupöydässä sen sijaan on odotettavissa itse leivottuja joulutorttuja. Tänä vuonna tortut ovat saaneet rusetin muodon.
– Torttu on taitettu rusetin muotoon ja keskustaa koristaa herkullinen kinuskikreemi marmeladin sijaan, Sini kertoo.
Jos jouluaaton pöydästä saisi löytyä vain yksi makea herkku, se olisi kuitenkin kakku.
– Ilman kakkua ei ole joulua. Paras kaikista on uudesta kirjastakin löytyvä The Kinuskikakku, jossa on perinteinen kinuskikuorrute ja ihanan makea kinuskitäyte yhdistettynä puolukkaan.
Piditkö itsenäisyyspäivän kakku -reseptistä? Lue myös: Kakkupohja, joka onnistuu aina