Kompuroin portaissa ja mursin ranteeni. Voiko tämä olla osteoporoosia vai vain murtunut ranne?
Kaatumisen seurauksena tullutta rannemurtumaa ei kannata vähätellä, koska se voi olla ensimmäinen merkki osteoporoosista. Iäkkäänä murtuma voi vaikeuttaa jopa pysyvästi arkea.
Luut vahvistuvat liikkeessä.Sauvakävely on hyvää luuliikuntaa.
Osteoporoosia kannattaa epäillä, jos tasamaalla kaatuminen tai alle metrin korkeudesta putoaminen aiheuttaa murtuman. Luuston kunto selviää luuntiheysmittauksessa, jonka tarpeellisuuden lääkäri arvioi potilaan taustatietojen perusteella.
Millainen sairaus osteoporoosi on?
Osteoporoosissa luun lujuus heikkenee, mikä altistaa murtumille. Luiden haurastuminen kuuluu normaaliin ikääntymiseen, mutta osteoporoosi jouduttaa haurastumista entisestään.
Estrogeenin tuotannon hiipuminen lisää luumassan menetystä, ja siksi riski sairastua osteoporoosiin on suurin vaihdevuodet ohittaneilla naisilla. Osteoporoosia on kaikenikäisillä, ja se voi tulla miehellekin.
Rannemurtuma on ensimmäinen murtumani. Tuleeko niitä lisää?
Luukudos on elävää kudosta, joka uusiutuu koko elämän ajan. Luuston terveyteen voi vaikuttaa elintavoilla: liikkumisella, ravitsemuksella ja savuttomuudella – tupakointi pienentää luumassaa ja heikentää luun lujuutta. Murtuma voi jäädä ainoaksi, kun tekee tarvittaessa muutoksia elintavoissa.
Reumasairaudet ja niiden hoitoon käytetty kortisoni, diabetes ja tulehdukselliset suolistosairaudet sekä keliakia voivat haurastuttaa luustoa.
Iäkkäänä ei pidä laihduttaa, ellei se ole terveydenhuollon ammattilaisen mielestä tarpeen ja ylipaino vaikuta haitallisesti perussairauteen. Laihduttaminen voi johtaa vajaaravitsemukseen ja painon pudottaminen pelkällä ruokavaliolla voi viedä kehosta lihakset. Lihaksia tarvitaan pystyssä pysymiseen.
Olen kova syömään juustoa. Vahvistaako se luustoa?
Juusto sisältää kalsiumia ja proteiinia, ja niiden sekä D-vitamiinin riittävä saanti suojaa luita. Rasvattomat ja vähärasvaiset maitovalmisteet ovat parempia kalsiumin ja proteiinin lähteitä kuin rasvaiset juustot. Hyvin runsas suolan saanti voi vauhdittaa kalsiumin poistumista elimistöstä.
Proteiinia saa maitotuotteista, palkokasveista, lihasta, kalasta, kananmunasta ja täysjyväviljasta ja D-vitamiinia puolestaan maitovalmisteista, D-vitaminoiduista margariineista ja kalasta.
Kasvijuomista kannattaa valita tuotteet, jotka on täydennetty kalsiumilla ja/tai D-vitamiinilla.
Tuleeko luista vahvemmat purkkilisillä?
Luut eivät tule yhtään vahvemmiksi, vaikka söisi niiden rakennusaineita ylen määrin. Vitamiineilla ja hivenaineilla on saantisuosituksensa, joita ei pidä ylittää. Liikasaanti voi esimerkiksi häiritä kalsiumin imeytymistä. Ruoasta ei voi saada liikaa luuston rakennusaineita, mutta purkista voi.
Jos nauttii päivittäin viisi desilitraa D-vitaminoituja maitotuotteita ja viisi teelusikallista D-vitaminoitua leipärasvaa ja syö vähintään kahdesti viikossa kalaa, terveen aikuisen päivittäin tarvitsema 10 mikrogrammaa D-vitamiinia on hoidettu. Päivittäinen kalsiuminsaanti on kunnossa samaisella viidellä desilitralla maitovalmisteita, jos lisää siihen vielä pari kolme viipaletta juustoa.
Proteiinin saanti hoituu, kun syö jokaisella aterialla jotakin proteiinin lähdettä.
Tällaisella ruokavaliolla pärjää 75-vuotiaaksi saakka. Sen jälkeen 20 mikrogramman D-vitamiinilisä kuuluu päivärutiineihin.
Hyppely tekee kuulemma luille hyvää, mutta mitä kun se ei onnistu?
Säännöllinen liikkuminen edistää uuden luun muodostumista, vahvistaa lihaksia ja vähentää kaatumisriskiä. Luut vahvistuvat parhaiten liikkeessä, joka sisältää iskuja ja tärähdyksiä, kuten hypyt ja juoksu. Jos ne eivät sovi, kannattaa suunnata kuntosalille. Luu vahvistuu myös vääntävissä ja puristavissa liikkeissä, joita kuntosaliharjoittelu sisältää yllin kyllin.
Kävely on hyvää luuliikuntaa varsinkin, kun nappaa mukaan sauvat. Sauvan tärähdys alustaan vahvistaa käsivarsien ja ranteen luita.
Miten kaatumisia voi ehkäistä?
Säännöllinen liikkuminen ja tasapainoa ja jalkojen lihasvoimaa lisäävä harjoittelu on tehokkain keino ehkäistä kaatumisia.
Voimaa saa kuntosalilta ja jumpista, ja kotona sitä voi lisätä tuolilta ylösnousuilla ja porraskävelyllä.
Tasapaino harjaantuu liikkeissä, jotka horjuttavat tasapainoa, kuten yhdellä jalalla seisominen. Tanssissa tasapaino kohenee huomaamatta.
Kodista kannattaa raivata jalan alta rullautuvat matot ja hankkia yövalo vessareissuja varten. Kannattaa muistaa lääkkeiden, alkoholin ja kovin niukan syömisen vaikutukset tasapainoon.
Liukkaalla tarvitaan nastajalkineita tai liukuesteitä. Kävelysauvoista saa tukea jokaisella kelillä.
Juttu on julkaistu Viva-lehden numerossa 3/2024.
Mittanauha voi paljastaa osteoporoosin
Osteoporoosi on vähän kuin korkea kolesteroli tai verenpaine: ihminen voi elää vuosikymmenet tietämättä sairaudestaan. Osteoporoosi voi vihjailla olemassaolostaan ennen murtumaakin, luustohoitaja Jenni Lehtinen kertoo.
”Kumaraan painunut ryhti ja pituuden lyheneminen voivat olla merkkejä osteoporoosin aiheuttamista selkärangan nikamamurtumista.”
Nikamamurtumat voivat aiheuttaa selkäkipuja, mutta ne voivat olla oireettomiakin. Niiden varalta kannattaa seurata omaa pituuttaan aika ajoin.
”Jos pituus on aikuisiällä lyhentynyt neljällä sentillä, kannattaa hakeutua lääkäriin.”
Nikamamurtuma paljastuu röntgentutkimuksessa. Se lisää uuden murtuman riskiä, ja siksi potilas tarvitsee usein osteoporoosilääkityksen. Lääkehoidon tavoitteena on uusien murtumien ennaltaehkäisy.
Kysymyksiin vastasi luustohoitaja Jenni Lehtinen.