Näyttelijä Olga Temonen on tällä hetkellä syöpähoidossa ulkomailla. Viime joulukuussa Olga kertoi sosiaalisessa mediassa, että hänen päästään on löydetty kasvain.
Viime viikolla Olga lähetti Instagram-tililleen postauksen, jossa kertoi lähdöstään Saksaan ja Hollantiin saamaan hoitoa kasvaimeensa. Nyt Olga on päivittänyt kuulumisia matkalta:
”Minä, pikkusisko ja Henri-koira ulkomailla. On ollut kivaa ja jännää. Kamala ikävä kotiin, ikävä lapsia ja Tuukkaa, mutta kyllä me kestetään”, hän kirjoittaa päivityksessään viitaten Tuukalla puolisoonsa ja Henri-koiralla siskosten välissä sängyssä pötköttävään pehmoleluun.
Syövän hoitamisen tiellä Olgaa on tukemassa ja kannustamassa iso joukko some-seuraajia ja ystäviä. Kymmenien tuhansien tykkäyksien lisäksi tuoreimman päivityksen kommenttikenttä on täyttynyt tsemppaavista ja voimaa lähettävistä viesteistä sekä sydänemojeista.
”Ihana kuva! Voimaa ja iloa”, kommentoi esimerkiksi Hanna Sumari.
Vappu Pimiä lähettää Olgalle voimaa ja valopalloja.
Kuvassa kuin kaksi Olgaa
Useat kommentoijat kiinnittivät huomiota kuvassa Olgan yhdennäköisyyteen matkaseuransa eli Juuli-pikkusiskon kanssa.
”Kuin kaksi marjaa”, kommentoi seuraaja.
”Mietin et miten toi kuva on käsitelty ennen kuin luin tekstin”, kirjoittaa puolestaan kuvassa kaksi Olgaa nähnyt Anna Perho.
Olga kehuu siskoaan varauksetta. Samalla hän valottaa päivityksessään hoitoreissun jatkoa:
”Juuli on parasta matkaseuraa, on naurettu niin paljon. Huomenna vaihdetaan hotellia ja ensi viikolla kotiin!”
Syöpähoitoon voi hakeutua ulkomaille omatoimisesti tai Kelan ennakkoluvalla
Olga on yksi suomalaisista, jotka ovat julkisuudessa kertoneet hakeutuneensa syöpähoitoihin Eurooppaan. Kuten Annan aihetta käsittelevässä jutussa kerrotaan, suomalaiset hakeutuvat sairaanhoitoon ulkomaille usein juuri syövän takia.
Ulkomaille hoitoon hakeutumisen voi tehdä joko omatoimisesti tai Kelan ennakkoluvalla, joka vastaa maksusitoumusta. Joskus hoidossa on kyse kliiniseen hoitotutkimukseen osallistumisesta.
Hoitoon hakeutuminen voi tapahtua Suomessa hoitoa antavan sairaalan aloitteesta, jos kyse on esimerkiksi syövästä, jonka hoitoon jokin ulkomainen sairaala on erikoistunut.
Joskus taas kyse on siitä, että jotakin tiettyä Suomessa palveluvalikoimaan kuuluvaa hoitoa on saatavilla vain ulkomailla. Tästä on esimerkkinä tilanne, jossa ulkomaisessa sairaalassa on sellainen hoitolaite, jota Suomesta ei vielä löydy.
– Suomesta lähetetään jonkin verran erityisesti lapsipotilaita protonisädehoitoihin muun muassa Saksan Esseniin, koska Suomessa protonilaitetta ei tällä hetkellä ole, kertoo johtava ylilääkäri Johanna Mattson HUS Syöpäkeskuksesta Annan jutussa.
Lisäksi ovat ne potilaat, jotka hakeutuvat itsenäisesti ulkomaille sellaiseen hoitoon, joka ei kuulu Suomessa palveluvalikoimaan.