Sinihomejuusto on toiselle herkku, toiselle kauhistus. Erilaisia sinihomejuustoja on kuitenkin lukuisia erilaisia, eikä niitä missään tapauksessa kannata niputtaa täysin samaan kategoriaan. Eri juustoilla on omat selvät erityispiirteensä, jotka antavat särmää juustotarjottimelle.
Erilaisten homejuustojen valmistus ja reseptit ovat kautta aikojen olleet juustomestareiden tarkoin varjelemia salaisuuksia. Sinihomejuustojen valmistuksessa käytetään vain tiettyjä, tarkoin valittuja Penicillium-suvun homekantoja, kuten Penicillium Roquefortia ja Penicillium Glaucumia.
Sinihomejuuston valmistuksessa homeet sekoitetaan maitoon, jolloin ne kasvavat juuston sisällä. Juustossa kasvavan homeen tehtävänä on pilkkoa valkuaista ja rasvaa, jolloin juusto saa ominaisen värinsä, makunsa ja rakenteensa.
Sinihomejuustot jaetaan kolmeen ryhmään: mietoihin, täyteläisiin ja voimakkaisiin juustoihin. Suosituimpia ja tunnetuimpia sinihomejuustoja ovat Stilton, Roquefort, Gorgonzola, Peltolan Blue ja Valion Aura.
Sinihomejuusto ja raskaus
Raskausaikana suositellaan välttämään tietynlaisia juustoja listeriabakteerin vuoksi, mutta osa juustoista on täysin sallittuja. Homejuustot ovat vältettävien juustojen listalla.
Sinihomejuustot tehdään usein pastöroimattomasta maidosta, mutta niitä ei suositella edes pastöroidusta maidosta tehtyinä, sillä niiden pH-arvo ja kosteus takaavat bakteereille täydellisen kasvuympäristön. Kuplivan kuumaksi kuumennettuina näitä juustoja voi kuitenkin syödä.
Sinihomejuusto: Säilytys ja pakastaminen
Myös homejuustot voivat homehtua ja pilaantua. Esimerkiksi Aurajuuston home lähtee uudelleen kasvuun noin seitsemän vuorokauden kuluttua pakkauksen avaamisen jälkeen. Tuotetta voi senkin jälkeen syödä oman maun mukaan, mutta homeen maku voimistuu homeen lisääntymisen myötä. Mitä pidempään juustoa säilyttää avattuna, sitä enemmän hometta alkaa kasvaa juuston pinnassa.
Sinihomejuustojen maku muuttuu pistävämmäksi ajan kuluessa, mutta jos juusto muuttuu keltaiseksi tai haisee ammoniakille, sitä ei tulisi enää syödä.
Sinihomejuustot tulisi säilyttää 5-7 asteessa, mieluiten jääkaapin vihanneslokerossa. Avaamisen jälkeen juustoja voi säilyttää 4-6 päivää. Jos juustoja ei tule tässä ajassa syötyä sinihomejuustot voi myös pakastaa. Pakastaminen ei kuitenkaan ole juustoille ensisijaisesti suositeltavaa, koska juuston rakenne muuttuu helposti kuivemmaksi ja maku voi myös hieman kärsiä.
Pakastusta varten juustot kannattaa pakata ilmatiiviisti alumiinifolioon ja pakastuspussiin, etteivät ne pääse kuivumaan pinnoiltaan. Pakastusaika on korkeintaan kolme kuukautta. Juustot on hyvä sulattaa jääkaapissa.
Sinihomejuuston makuparit
Eri sinihomejuustot eroavat toisistaan, mutta yhteistä niille on, että ne kaikki viihtyvät makeiden hillojen sekä hedelmien, kuten päärynöiden, taateleiden ja viikunoiden seurassa, joita kannattaa koota juustojen lisäksi juustotarjottimelle. Lisäksi seuraksi voi valita ainakin piparkakkuja sekä hunajaa.
Kokeile sinihomejuustoa myös klassisesti punajuuren kanssa tai yhdistä se vaihteeksi makeaksi paahtuneen kurpitsan makupariksi. Nappaa alta lisää ideoita, inspiraatiota ja reseptejä sinihomejuuston käyttöön.
Pikkunaposteltavat sinihomejuustosta
Sinihomejuusto on täydellinen pikkunaposteltava suolaisen nälkään. Somat suupalat syntyvät, kun suolakeksien päälle kokoaa päärynäviipaleita, sinihomejuustoa ja pähkinärouhetta.
Vähän isompaan nälkään nautitaan sinihomejuustolla kuottutettuja leipiä. Lado maalaisleivän päälle paistettuja sieniä, pekonia ja päärynää ja kuorruta koko komeus sinihomejuustolla. Tai sekoita patonkiviipaleiden päälle mehevä kuorrute kananmunista, juustoraasteesta ja sinihomejuustomuruista ja nosta leivät uuniin paahtumaan.
Säväytä salaatit sinihomejuustolla
Salaatteihin sinihomejuusto tuo makua ja särmää. Aivan kuten juustolautasella, myös salaateissa sinihomejuusto kannattaa yhdistää makeiden hedelmien, kuten päärynän, omenan, persimonin tai taateleiden kanssa.
Paahdettu parsa-broccolini-sinihomejuustosalaatti on kokoelma kaikkea keväisen vihreää. Raikas ja ruokaisa salaatti sopii kevyeksi lounaaksi, lisukkeeksi tai vaikkapa vappuna tarjottavaksi.
Kesällä sinihomejuusto kannattaa yhdistää uusien perunoiden kanssa. Jumalainen makuyhdistelmä täydentyy, kun kastikkeen sekoittaa dijoninsinapista, oliiviöljystä, punaviinietikasta ja nipusta kevätsipulia.
Sujauta sinihomejuustoa lämpimiin ruokiin
Sinihomejuusto on tuttu erityisesti pizzan päältä, jossa sen voi yhdistää kinkun lisäksi myös päärynöiden ja pekaanipähkinän, mustikoiden ja mozzarellajuuston tai punajuuren ja punasipulin kanssa.
Samettinen sosekeitto saa särmää, kun esimerkiksi kurpitsan, punajuuren tai kukkakaalin makupariksi murustelee sinihomejuustoa. Näin arkinen sosekeitto sopii loistavasti tarjolle hienompaankin ruokapöytään.
Kurpitsapasta tehdään uunipaahdetusta kurpitsasta. Osa kurpitsoista murskataan pastan keitinveden kanssa tahnamaiseksi ja sekoitetaan spagetin joukkoon. Makua terävöitetään sitruunalla ja chilillä. Murusteltu sinihomejuusto kruunaa ihanuuden.
Moskovanpata tehdään ruokatoimittaja Mysi Lahtisen ohjeella, josta tuli 1990-luvulla supersuosikki. Moskovanpata on stroganoffin lähisukulainen, mutta lisäyksenä padassa on myös reilu kimpale sinihomejuustoa ja mojovasti hunajaa.
Sinihomejuusto sopii suolaiseen ja makeaan leivontaan
Sinihomejuusto sopii erinomaisesti niin makeaan kuin suolaiseenkin leivontaan. Erityisen ihanasti aromikas juusto sopii syksyisiin piirakoihin yhdessä esimerkiksi kantarellien tai ilmakuivatun kinkun kanssa.
Kantarelli-sinihomejuustopiirakan juju on rapeassa pohjassa, johon lisätään jauhettuja kurpitsansiemeniä. Kinkku-sinihomejuustoboston puolestaan syntyy vaivattomasti valmiista lehtitaikinasta, ilmakuivatusta kinkusta ja sinihomejuustosta.
Talviaikaan pöytään voi nostaa myös suolaisen makeita joulutorttuja, jotka luumuhillon sijaan täytetään viikunoilla ja sinihomejuustolla.
Päärynän ja sinihomejuuston mahtava makuliitto ihastuttaa myös piirakoissa. Päärynä-sinihomejuustorulla on puoliksi pullaa ja puoliksi leipää. Sokeria ja voita on oikeaa pullaa vähemmän, mutta makeansuolainen täyte tekee tästä leivästä herkun. Rapea päärynä-juustopiiras puolestaan kootaan rapealle lehtitaikinalle. Roquefort-päärynäpiirakka on nappivalinta sinihomejuuston ystäville. Siinä yhdistyvät herkullisella tavalla mehevä makeus ja suolainen täyteläisyys.
Nopeat voisarvet syntyvät valmiista taikinasta. Täytä croissantit omenalla ja sinihomejuustolla. Ne tuovat aamuun häivähdyksen ranskalaista arkiluksusta.
Sinihomejuusto maistuu myös jälkiruoaksi
Sinihomejuusto maistuu myös jälkiruoaksi erityisesti silloin, kun juuston yhdistää uunissa makeiksi paahdettuhin päärynöihin tai karamellisoituihin omenoihin. Makuparin voi täydentää piparkakuilla, pähkinöillä tai hunajalla.
Lue lisää Kotiliesi.fi: Roquefort – sinihomejuustojen kunkku hurmaa juhlapöydässä