Pinaatti on pehmeälehtinen tummanvihreä vihannes, joka sopii syötäväksi niin tuoreena kuin kypsennettynäkin. Kaupasta sitä löytää niin tuoreena kuin pakastettunakin.
Pinaatti: Terveellisyys
Pinaatti tunnetaan Kippari-Kallen suosimana voimavihanneksena. Se sisältääkin runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten rautaa, mutta kasviperäisenä se ei kuitenkaan imeydy yhtä hyvin kuin eläinperäinen rauta. Imeytymistä voi parantaa nauttimalla pinaattiaterialla C-vitamiinia.
Todellisuudessa pinaatti ei kuitenkaan ole aivan yhtä rautapitoinen kasvis kuin luullaan. Pinaatissa on rautaa vain hieman enemmän kuin vihreissä vihanneksissa keskimäärin eli hitusen alle 2 mg sataa grammaa kohden. Harhaluulo pinaatin rautapitoisuudesta johtuu inhimillisestä erehdyksestä eli vuonna 1870 tehdyssä rautapitoisuuden määrityksessä tapahtuneesta pilkkuvirheestä.
Raudan lisäksi pinaatti sisältää muun muassa K-vitamiinia, A-vitamiinin esiasteena toimivia karotenoideja, B-ryhmän vitamiineihin kuuluvaa folaattia sekä kaliumia ja kalsiumia. Energiaa sadassa grammassa pinaattia on vain 18 kcal, joten se on kevyttä, mutta ravintorikasta rouskuteltavaa.
Tuore pinaatti
Pinaatti on mehevä ja pehmeälehtinen vihannes, jota on useita eri lajikkeita. Pieni ja pehmeälehtinen baby-pinaatti, miedon makuinen lehtipinaatti sekä paksuruotinen ja voimakkaan makuinen lamopinaatti eli Uuden-Seelannin pinaatti lienevät näistä tutuimmat.
Pinaattia ei ole välttämätöntä kypsentää ennen syömistä. Erityisesti hentolehtinen ja miedonmakuinen baby-pinaatti sopii käytettäväksi tuoreena niin smoothieissa kuin salaattipohjissakin. Sen sijaan salaattipinaatti ja lamopinaatti kannattaa kypsentää tai vähintään ryöpätä ennen syömistä niiden sisältämän nitraatin vuoksi. Nitraatin vuoksi pinaattia ei myöskään pidä antaa syötäväksi alle vuoden ikäisille lapsille.
Ennen ruoanvalmistusta tuore pinaatti kannattaa huudella huolellisesti, sillä lehtien lomassa saattaa lymyillä suuriakin multapakkuja. Kuivaa lehdet huolellisesti esimerkiksi salaattilingolla tai taputtelemalla ne puhtaaseen keittiöpyyhkeeseen.
Pinaattia käytetään salaatteihin, keittoihin, muhennoksiin, laatikoihin, ohukaisiin, juures- ja perunasoseisiin sekä sämpylöihin. Haudutettuna pinaatti on hyvä lisuke kala- ja liharuoille. Kypsennettäessä pinaatti painuu kasaan erityisen paljon. Litra tuoretta pinaattia saattaa kypsennyksen jälkeen olla tilavuudeltaan enää desin verran.
Pakastepinaatti nopeaan ja helppoon arkikokkaukseen
Pakastepinaatti on helppoa ja nopeakäyttöistä. Pienellä vaivalla sillä vaa moniin tuttuihin ruokiin aimo annoksen vihervoimaa. Lisää pinaattipalat jäisinä kiehuvaan keitto-, kastike-, tai muhennospohjaan. Voit listätä pinaattipaloja myös kuuman perunasoseen tai pastan joukkoon. Sulatetulla pinaatilla voi maustaa myös sämpylä- ja pannukakkutaikinat tai sitä voi käyttää vaikkapa piirakan täytteisiin.
Tarvittaessa pinaatit voi sulattaa mikroaaltouunissa puolella teholla 3 – 5 minuuttia.
Valitse tuore baby-pinaatti salaattipohjaan
Tuore pinaatti on tavallista vihersalaattia ravinteikkaampi ja maukkaampi valinta salaattipohjaksi. Suosi hentolehtistä ja pehmeänmakuista baby-pinaattia ja huuhtele se huolellisesti ennen syömistä. Pinaattinen salaattipohja sopii esimerkiksi halloumisalaattiin tai tuoreilla marjoilla ryyditettyyn fetasalaattiin.
Pinaatti tuo vihervoimaa lettuihin ja pannareihin
Pinaattiletut on monen aikuisen ja lapsen lemppari. Perinteisesti letut tarjotaan puolukkasurvoksen kanssa, mutta klassikkoa on lupa hieman tuunata.
Surauta pinaatin kaveriksi lehtikaalia tai tarjoa letut vaihteeksi makeina hunajan kera. Myös ruokaisa lihatäyte sopii hyvin pinaattilettujen seuraksi.
Jos lettujen paistaminen tuntuu vaivalloiselta ja aikaa vievältä, tee pinaatista pannari. Vegaaninen pinaattipannari ei kohoa uunissa muhkeaksi, mutta maku ja mehevä rakenne ovat jopa perinteistä pannaria paremmat. Tarjoile vegepannarin kanssa sokerilla maustettua, murskattua puolukkaa.
Pinaatti sopii suolaiseen leivontaan
Pinaatti sopii mainiosti myös suolaisiin leivonnaisiin, kuten erilaisiin piirakoihin, joissa se saa usein makuparin jostakin juustosta, kuten fetasta. Voit leipoa yhden suuren piirakan tai pieniä annoskokoisia piirakoita joko avonaisina tai umpinaisina. Kokeile piilottaa pinaattitäyte myös rapean lehtitaikinan sisään.
Turkkilainen pide on pizzan ja hatsapurin tyyppinen piirakka. Tässä ohjeessa täytteenä on mozzarella- ja fetajuustoa sekä pinaattia.
Tee pinaatista keittoa ja pastaa
Pinaattikeitto on pinaattiresepteistä suosituimpia. Se tarjotaan usein keitettyjen kananmunien ja ruisleivän kera. Hyvää pinaattikeittoa myydään myös valmisruokana, mutta kokeile joskus tehdä sitä itse. Pinaattikeiton voi valmistaa perinteiseen tapaan, mutta pinaatti sopii myös avokadon tai kukkakaalin seuraan.
Vihreä kevätkeitto surautetaan parsakaalista, purjosta ja pinaatista. Keväisen vihreä soppa maistuu sekä kuumana että kylmänä. Voit viimeistellä keiton myös vaikkapa murennetulla feta- tai vuohenjuustolla.
Pinaattipasta on oiva arkiruoka, jonka reseptiä voi muunnella mielikuvituksen mukaan. Pinaattipastaan saa vaihtelua fetajuustolla ja parmesaanilla.
Kokeile pinaattia myös nopeassa lohipastassa. Se valmistuu vikkelästi ja sillä lähtee saletisti isompikin nälkä. Kastike mukailee carbonaraa, maun takaavat pinaatti sekä kaprikset.
Tai tee pinaatista pesto yhdessä basilikan ja mintun tai herneiden kanssa. Herne-pinaattipesto maistuu paitsi pastan kaverina, myös dippinä tai kevyenä levitteenä leivän päällä.
Rennosti veitsellä hienonnetussa yrtti-pinaattipesto sopii oivasti pastaan vuohenjuuston makupariksi. Tässä versiossa yrttien ja pinaatin maut tulevat voimakkaammin esille kuin sileäksi soseutetussa versiossa.
Kun perinteinen pasta tylsistyttää, valmista ruokaisa pastagratiini tai hauskat ja herkut cannelonit. Pinaatti sopii mainiosti molempien höysteeksi.
Lämpimät ruoat pinaatista
Keittojen, pastojen ja lettujen lisäksi pinaatti ihastuttaa myös pizzan päällä, erilaisissa currykastikkeissa sekä munakkaiden täytteenä.
Palak paneer eli pinaattijuustocurry on yksi vakioruoista ja monen suosikki intialaisten ravintoloiden listoilla. Tällä reseptillä voit tehdä palak paneerin kotona!
Pikkusyötävät pinaatista
Jos nautit pinaatin mieluiten juotavassa muodossa, surauta tuoreesta pinaatista maukas smoothie yhdessä mustikoiden ja banaanin kanssa.
Aurikoinen pinaattismoothie puolestaan saa makeutta tuoreesta ananaksesta, banaanista ja mangosta. Vihervoimainen hedelmäsmoothie maustetaan vielä kurkumalla ja sitruunamehulla.
Todellisessa supersalaattijuomassa on reilusti C-vitamiinia pinaatista, lehtiselleristä ja kiivistä. Avokado tukevoittaa juoman rakennetta ja tuo hyviä rasvoja.
Aamupalalla pinaattia voi nauttia myös leipien täytteenä. Benedictin munaleivät ovat klassisia amerikkalaisia brunssiruokia. Hollandaise-kastikkeella päällystetyt uppomunat tarjotaan pinaatin ja kylmäsavulohen kanssa.
Muna-pinaattipaistokset sopivat nekin erityisesti viikonloppuaamiaiselle tai brunssipöytään. Pienissä annosvuoissa valmistetut kermaiset muna-pinaattipaistokset viimeistellään parmesaanijuustolla.
Kalapuikot ja perunamuusi on lasten lemppari. Ujuta perunasoseeseen pakastepinaattia ja saat hetkssä lisää väriä, makua ja vitamiineja lautaselle.
Lue lisää Kotiliesi.fi: Pinaatin pakastaminen – säilö vihervoimaa pakastimeen myöhempää käyttöä varten