Pakastevihannekset ovat maukas ja kaunis lisä hienollekin aterialle, ja niitä voi käyttää ruoanlaitossa tuoreiden kasvisten tapaan.
Erityisen oiva apu pakastevihannekset ovat kuitenkin arkiruoanvalmistuksessa, jos aikaa tai viitseliäisyyttä ruoan valmistukselle ei ole. Pakastevihannekset nopeuttavat ja helpottavat ruoanvalmistusta, kun kasviksia ei tarvitse erikseen kuoria ja paloitella, vaan ne voi lisätä ruokien sekaan suoraan pussista ilman sulatusta tai muuta esikäsittelyä.
Pakastevihannekset torjuvat myös hävikkiä, sillä pussista voi napata kasviksia juuri sen verran kuin on tarvetta, eikä ylimääräisiä kasvisten rippeitä jää pyörimään jääkaapin perukoille. Lisäksi pakastevihanneset tuovat vaihtelua ja monipuolisuutta ruokavalioon, sillä erityisesti vihannessekoituksissa saattaa olla kasviksia, joita ei muutoin tulisi poimineeksi kaupan vihannesosastolta.
Pakastevihannekset ovat syyttä suotta parjattuja. Suoraan pellolta pakastettu kasvis on erinomainen vaihtoehto, kun kotimaisten tuoreiden kasvisten sesonki on päättynyt. Oikein käsitellyn pakastetun kasviksen ravintoarvot ovat hyvin lähellä tuoretta kasvista ja makukin loistava, kun noudatat huolella valmistusohjetta.
Pakastevihannekset: Näin saat niistä maukkaita
Pakastevihannesten käyttö vaatii hieman harjoittelua, jotta ne eivät kypsennettäessä muutu vetisiksi.
Monet pakastevihannekset ovat ryöpättyjä eli ne laitetaan muutamaksi minuutiksi kiehuvaan veteen ennen pakastamista. Tämän vuoksi pakastevihannekset kypsyvät paljon nopeammin kuin tuoreet. Yleensä pakastevihannekset valmistuvat muutamassa minuutissa höyryttämällä, paistamalla tai keittämällä.
Parhaaseen lopputulokseen pääseekin, kun lisää pakastevihannekset ruokiin vasta valmistuksen loppuvaiheessa. Näin niistä ei tule ylikypsiä ja ikävän pehmeitä. Lisäksi ne säilyttävät näin paremmin myös värinsä sekä suurimman osan vitamiineistaan. Tuotekohtaisia eroja kuitenkin on, ja siksi pakkausten kyljestä löytyvä käyttöohje kannattaa aina tarkistaa.
Ruokavirasto suosittelee, että erityisesti riskiryhmiin kuuluvat käyttävät pakastevihannekset vain kunnolla kuumennettuina listeriariskin vuoksi.
Pakasteherneet monen suosikki
Pakasteherneet lukeutuvat suosituimpiin pakastevihanneksiin. Eikä ihme! Ne ovat maukas lisuke vaikka siltään, mutta sopivat monipuolisesti ruoanvalmistukseen aina salaateista keittoihin ja pihveistä pastoihin.
Pakasteherneistä valmistuu myös herkullinen, guacamolea muistuttava tahna yhdessä korianterin, valkosipulin ja sitruunan kanssa. Tarjoa herneguacamole esimerkiksi osana meksikolaista lounaslautasta.
Vihreät pavut, edamamepavut ja pakastemaissi
Kaupan pakastealtaasta kannattaa napata ostoskoriin myös pussillinen vihreitä papuja, edamamepapuja sekä maissia. Vihreät pavut sopivat erityisen hyvin keittojen sattumiksi. Esimerkiksi italialainen papukeitto ja kasvisminestrone eivät olisi mitään ilman vihreitä papuja.
Vihreät soijapavut eli edamamet puolestaan ovat herkullinen lisä salaatteihin ja kulhoruokiin, mutta niitä kannattaa lisätä myös aasialaisvivahteisten keittojen sattumiksi ja kokeilla rohkeasti myös munakkaan täytteenä.
Maissia voi hyödyntää esimerkiksi amerikkalaisen maissikeiton valmistuksessa. Lempeä maissikeitto, sweet corn chowder, on amerikkalaisten suosimaa lohturuokaa, jossa on samettinen suutuntuma ja herkullisen juustoinen makuvivahde. Keitosta saa astetta tukevamman paistamalla sopan pinnalle pekonia tai repimällä sattumiksi kypsää broileria.
Pakastevihannekset: Juuressekoitukset
Erilaiset juuressekoitukset on tarkoitettu erityisesti nopeuttamaan keittojen valmistusta. Esimerkiksi klassinen siskonmakkarakeitto ja juustoinen lohikeitto valmistuvat pikapikaa pakastejuureksia apuna käyttäen.
Pakastevihannekset sopivat hyvin myös sosekeittojen valmistukseen. Sitruunainen kasvissosekeitto on helppo, maukas ja edullinen ruoka, joka valmistuu pakastealtaan valmiista kasvissuikaleista. Rakenteesta tulee samettinen, kun valitset perunaa sisältävän sekoituksen.
Kokeile perinteisten juuressekoitusten sijaan vaihteeksi myös valmista borssikeittosekoitusta. Kasvisborssi tehdään vaivattomasti pakastekasviksista. Vehnäproteiinista valmistetut Vöner-lastut tekevät keitosta supermaukkaan.
Pakastejuuressekoitukset sopivat loistavasti myös uuniruokiin. Valmista herkullinen kala-ateria yhden astian taktiikalla kippaamalla uunivuokaan pussillinen pakastealtaan uunijuureksia sekä lohikuutioita ja kerma-rahkavalmistetta.
Myös jauheliha-kasvislaatikko valmistuu helposti pakastekasviksista. Vain ruoan kypsentäminen vie tovin aikaa, mutta sillä välin sinä voit oikasta sohvalle pitkälleen ja antaa uunin hoitaa työt.
Pakastevihannekset: Pinaatti sopii muuhunkin kuin lettuihin ja keittoon
Pakastevihannesten avulla on helppo säästää myös ruokakuluissa. Esimerkiksi tuore pinaatti maksaa usein moninkertaisesti pakastepinaattipussiin verrattuna. Pakastepinaatista syntyy näppärästi esimerkiksi koko perheen suosikkiruoka eli pinaattiletut, jotka voi valmistaa perinteiseen tapaan tai vaihteeksi vaikka lehtikaalilla ryyditettynä tai pannariksi paistettuna.
Pinaatti ja kala tykkäävät toisistaan. Pakastepinaatista valmistuukin myös maukas pasta yhdessä lohikuutioiden kanssa ja se antaa vihervoimaa myös kirkasliemiselle kalakeitolle.
Pakastepinaattia kannattaa ehdottomasti sujauttaa myös perunamuusin joukkoon, jolloin suosikkilisukkeesta saa hetkessä astetta vihervoimaisemman. Tarjoa pinaatti-perunamuusi vaikka itse tehtyjen kalapuikkojen kanssa.
Wok-pakastekasvikset
Pakastewokkasvissekoitukset tuovat arkiruokaan henkäyksen itämaisuutta. Erilaisia wok-vihannessekoituksia on lukuisia erilaisia ja niistä kannattaa valita itselleen mieluisin.
Wokkivihannekset sopivat nimensä mukaan erilaisiin wokkeihin esimerkiksi broilerin kaveriksi, mutta yhtä hyvin niitä voi lisätä myös keittoihin tai vaikka kulhoruokien raaka-aineeksi. Vegaanisen kasvistofusalaatin juju on tahinista, sitruunasta ja inkivääristä tehty maukas kastike, jota valutetaan paistettujen kasvisten päälle reilusti. Jotta pakastevihannekset eivät jää lötköiksi, paista ne riittävän kuumassa pannussa.
Perunapakasteet viipaleista suikaleisiin
Pakastevihannekset voivat olla myös erilaisia perunapakasteita. Ranskalaiset perunat, lohkoperunat sekä peruna-sipulisekoitus kuuluvat suomalaisten suosikkeihin. Eikä ihme, sillä perunoiden käsittely eli peseminen, kuoriminen ja pilkkominen vievät yllättävästi aikaa. Käyttövalmiit perunapakasteet nopeuttavat huomattavasti arkiruoanvalmistusta.
Peruna-sipulisekoituksesta valmistuu maukas kiusaus nopeimmillaan muutamassa minuutissa. Kippaa ainekset uunivuokaan ja anna uunin hoitaa kypsennys. Jos kiire on suuri, valmista kiusaus pikapikaa pannulla. Kippaa peruna-sipulisekoitus, kinkkusuikaleet sekä kerma pannulle ja hauduttele tovi. Kinkkukiusauksen mausta tulee täyteläinen ja yrttisen maukas, kun viimeistelet kiusauksen lopuksi pestolla.
Pakasteperunaviipaleista voi valmistaa vaikka mitä! Niistä syntyy tietysti maukas vuokaruoka yhdessä munakoison tai jauhelihan kanssa, mutta kokeilepa hyödyntää perunaviipaleita myös pannukakun valmistuksessa. Savukinkulla ja sinihomejuustolla ryyditetty perunapannukakku on hyvä iltaruoka isollekin porukalle.
Uunin sijaan pakasteperunaviipaleet voi kipata myös pannulle paistumaan. Sitruunalla ja suolalla maustettuna valkosipuliperunaviipaleista valmistuu muutamassa minuutissa herkulliset sitruunaperunat esimerkiksi lohen lisukkeeksi.
Lue myös Kotiliesi.fi: Pakasteherneet – näillä nerokkailla ohjeilla teet herneistä hyvää ruokaa 30 minuutissa!