Tuorepuuro helpottaa elämää varsinkin, jos aamulla on kiire tai vielä unihiekkaa silmissä. Sekoita vain ainekset illalla yhteen ja nosta jääkaappiin tekeytymään. Makuaineita ja höysteitä voi vaihdella lähes loputtomiin – ja aina tulee hyvää.
Ota talteen tuorepuuron peruskaava sekä vinkit, joiden avulla puuron makumaailmaa voi vaihdella mielen mukaan. Nappaa alta myös ideoita ja inspiraatiota tuorepuuron tuunaamiseen.
Tuorepuuron peruskaava
Tuorepuuroa voi muunnella loputtomiin, mutta peruskaava on yksinkertainen. Tarvitset 2 desiä nestettä, 1 desi kaurahiutaleita ja mausteita maun mukaan.
Tuorepuuron pohjaksi sopii maito tai maidon kaltainen kasvijuoma, kuten kaura-, soija- tai mantelijuoma sekä mehu tai vaikka mehukeitto. Yleensä mukaan sekoitetaan myös rahkaa tai jogurttia, jolloin saadaan hieman paksumpi ja tuhdimpi tuorepuuro.
Hiutaleiksi sopivat tutut kaurahiutaleet, mutta myös speltti- ja moniviljahiutaleet sekä vaikkapa tattari maistuvat mainioilta.
Jos puuron koostumuksesta haluaa hieman jämäkämmän, voi mukaan sekoittaa myös ruokalusikallisen chiansiemeniä, jotka tukevoittavat puuron rakennetta.
Ainesten annetaan pehmentyä ja turvota täyteläiseksi puuroksi jääkaapissa usein yön yli, mutta vähintään 3-4 tuntia.
Tuorepuuron tuunaus
Kun perusainekset ovat koossa, alkaa tuorepuuron tuunaus. Yleensä hiutaleiden ja nesteen kaveriksi sekoitetaan marjoja, hedelmiä, kuten päärynää tai omenaraastetta sekä pähkinöitä tai siemeniä. Kokeile myös erilaisia pähkinätahnoja, kuten maapähkinävoita.
Todellinen herkkupuuro syntyy, kun puuron sekaan rouhii suklaata tai kruunaa tuorepuuron pinnan sulatetulla suklaalla, joka jähmettyy rapsakaksi suklaakanneksi jääkaapin viileydessä.
Mausta tuorepuuro haluamallasi tavalla. Kaneli, inkivääri, kookoshiutaleet marjarouhe ja jopa lakritsijauhe sopivat tuorepuuron mausteeksi. Tarvittaessa lisämakeutta saat sokerilla, hunajalla tai vaahterasiirapilla. Sitten vain puuro jääkaappiin tekeytymään.
Tuorepuuron voi valmistaa isoon astiaan, jossa se säilyy hyvänä muutaman päivän. Aamun kiire taas talttuu parhaiten, kun valmistat tuorepuuron suoraan eväsrasiaan ja nappaat sen jääkaapista mukaan. Tällöin puuron voi kerrostaa rasiaan triflen tapaan todelliseksi luksusherkuksi ja kruunata esimerkiksi suklaalla.
Valmiin puuron voi koristella aamulla vielä tuoreilla marjoilla, hedelmillä, pähkinöillä tai siemenillä.
Tuorepuuro kaurahiutaleista
Klassinen tuorepuuro tehdään kaurahiutaleista, joista syntyykin erityisen maukas ja pehmeä tuorepuuro. Kauran lempeään makuun on helppo yhdistää erilaisia makuaineita.
Omena-puolukkatuorepuuro on syksyn suloisin puuro, joka saa lisämakua ja lämpöä ripauksesta kanelia. Tämän puuron valmistuksessa kannattaa käyttää tehosekoitinta, jolloin puuron koostumuksesta saa samettisen pehmeän.
Todellinen luksustuorepuuro syntyy, kun puuron joukkoon sekoittaa maapähkinävoita ja koristelee herkun ennen tarjoilua rouhitulla suklaalla, hunajalorauksella sekä raikkailla marjoilla.
Vatsaystävällinen tuorepuuro tehdään kaurasta ja kefiiristä, jossa on suolistoa helliviä probiootteja. Puuron purppurainen väri on peräisin punajuurimehusta ja viehkeä väri kanelista sekä inkivääristä.
Appelsiinituorepuuro on ihanan raikas. Lisää sekaan hieman rahkaa ja saat puurosta täyttävän ja ruokaisan.
Pehmeän ja täyteläisen mustikkatuorepuuron juju piilee cashewpähkinöissä, jotka jauhetaan tehosekoittimessa ainesten kanssa rouheaksi. Puuro tarjotaan vielä vaniljaisen cashewkerman kanssa, jonka ansiosta puuro on kuin jälkkäriä söisi.
Täyteläisen raakapuuron jujuna on porkkana, jota on käytetty sekä raasteena että mehuna. Makeutta puuroon tuodaan kuivatuilla viikunoilla.
Tee tuorepuuro vaihteeksi rukiista, moniviljasta tai tattarista
Kaurahiutaleiden lisäksi maukas tuorepuuro syntyy myös esimerkiksi ruis-, monivilja- ja tattarihiutaleista sekä esimerkiksi hirssistä.
Puolukka ja ruis ovat klassikkopari, joka toimii myös tuorepuurossa. Banaani ja jogurtti tuovat ruis-puolukkatuorepuuroon lempeyttä ja samettista pehmeyttä.
Mustaherukkatuorepuuro sekoitetaan neljän viljan hiutaleista ja siinä maistuvat marjojen lisäksi jogurtti ja pellavansiemenet.
Tattarista valmistettu tuorepuuro sopii myös gluteenittomaan ruokavalioon. Tattarin makupariksi voi yhdistää esimerkiksi kuivattuja mansikoita, pellavansiemeniä sekä mantelilastuja tai vaikka omenaraastetta, puolukoita, inkivääriä ja rouhittuja manteleita.
Mustikkapuuron rakenne on kuohkean vispipuuromainen joukkoon sekoitetun herajauheen ansiosta. Lisää ravinteikkuutta puuroon saadaan cashewpähkinöiden ja pinaatinlehtien avulla. Kaurahiutaleiden sijaan puuro rikastetaan kuitupitoisilla kauraleseillä.
Liotetuista hirssisuurimoista ja mustaherukoista syntyy soseuttamalla lempeä aamupuuro. Lisäjujua saat cashewpähkinöistä, tuoreista taateleista sekä kookoshiutaleista.
Pähkinäiset tuorepuurot
Pähkinöiden ja siementen avulla tuorepuuroon voi tuoda lisää rousketta sekä ravitsevuutta. Sekoita siemeniä ja rouhittuja manteleita esimerkiksi raastetun omenan kaveriksi. Siementuorepuuron puolestaan voi rikastaa kuivatuilla hedelmillä. Aamulla päälle lusikoidaan vielä tuoreita marjoja tai hedelmiä.
Lue lisää Kotiliesi.fi: Tuunaa kaurapuuro herkuksi – kurkkaa suussasulavat ideat