Pihlajanmarja saattaa hyvinkin olla yksi aliarvostetuimmista luonnonmarjoista. Jopa miljoonia kiloja täysin syöntikelpoisa marjoja menee ihmisiltä parempiin suihin.
Pihlaja kasvaa kaikkialla Euroopan, Pohjois-Amerikan ja Aasian lauhkeilla alueilla. Se on kaikkein pohjoisimmassa menestyvä puulaji. Suomessa on neljä eri luonnonpihlajaa, joista yleisin on se melkein joka paikassa kasvava kotipihlaja. Puutarhoilla on myynnissä myös makeapihlajalajikkeita, jotka ovat kotipihlajaa hieman vähemmän happamia lajikkeita.
Happamia, sanoi kettu pihlajanmarjoista
Pihlajanmarjan hapokkuus tulee omenahaposta ja sorbiinihaposta, joiden yhdistelmä on juuri sellainen sylkirauhasia kipristävän ärhäkkä, jonka kokee kun maistaa pihlajanmarjaa ennen pakkasia.
Marjojen hapan maku pehmenee kuitenkin ensimmäisten yöpakkasten jälkeen, mutta jos ei sinne asti malta odottaa tai pelkää tilhien ja räkättirastaiden hyökkäystä, kerätyt marjat voi myös pakastaa yön yli ennen nauttimista. Vuorokausi kotipakastimessa kesyttää marjan ärhäkän maun.
Lisäksi marjoja kannattaa ennen keräämistä maistella, sillä happamuus vaihtelee suuresti myös eri puuyksilöiden tuottamien marjojen välillä. Älä siis luovuta, mikäli ensimmäinen maistamasi pihlajanmarja ei miellytä. Viereisen puun tuottamaa satoa maistamalla saatatkin löytää varsin lempeän makuisia marjoja. Erot luonnonpuiden välillä voivat olla isoja, vaikka marjat ovat aivan samannäköisiä.
Pihlajanmarja: Ravintosisältö
Aikoinaan pihlajanmarjoilla oli merkitystä tärkeänä vitamiinilähteenä, kun muita marjoja ja hedelmiä oli tarjolla vähemmän. Pihlajanmarjoissa onkin esimerkiksi C-vitamiinia kolme kertaa enemmän kuin appelsiinissa.
Lisäksi niissä on A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia, joka on kasvin luonnollinen punertava tai kellertävä väriaine. Marjasta löytyy myös runsaasti flavonoideja ja vatsaa helliviä kuituja sekä polyfenoleita, jotka ovat luontaisia antioksidantteja.
Pihlajanmarja: Myrkyllisyys
Vanhan uskomuksen mukaan pihlajanmarjoja on pidetty myrkyllisinä. Nykytiedon mukaan pihlajanmarjat ovat kuitenkin täysin syötäväksi kelpaavia. Myrkytystietokeskuksen mukaan ne tosin sisältävät joitakin aineita, kuten sorbitolia, orgaanisia happoja sekä taniineja, jotka voivat aiheuttaa lievää ruoansulatuskanavan ärsytystä. Pihlajanmarjojen kypsentäminen ennen käyttöä saattaa ehkäistä mahdollisia vatsaoireita.
Lisäksi marja sisältää hyvin pieniä pitoisuuksia haitallista parasorbiinihappoa, mutta marjojen syöminen kohtullisina määrinä on täysin turvallista.
Kerää pihlajanmarjat talteen
Pihlajanmarja kypsyy elo–syyskuussa eikä helposti poimittavaa marjaa missään tapauksessa kannata jättää hyödyntämättä. Marjoja kypsyy yhtä pihlajaa kohti muutamia kymmeniä kiloja – erinomaisena satovuonna jopa parisataa kiloa.
Pihlajanmarjojen poimiminen on sallittua jokaisen oikeuksilla, joskaan oikeudet eivät ulotu pihapuihin.
Pihlajanmarjan käyttö: Säilö pakastamalla tai keitä hilloksi
Pihlajanmarjat voi säilöä pakastamalla, kuivaamalla, valmistamalla mehuksi tai keittämällä vaikkapa hilloksi tai hyytelöksi.
Pihlajanmarjasta valmistuu myös erilaisia jälkiruokia, kuten raikasta jäädykettä. Itse tehtyä pihlajanmarjahyytelöä puolestaan voi hyödyntää esimerkiksi tuhdissa suklaatortussa.
Lisäksi marjoja kannattaa hyödyntää muiden marjojen tavoin myös puuroissa, smoothieissa ja jogurteissa. Kokeile keittää pihlajanmarjoista vaikka kuohkeaa vispipuuroa.
Pihlajanmarjan kirpeää makua voi tasoittaa yhdistämällä se luonteeltaan makeampien marjojen ja hedelmien kanssa. Esimerkiksi samaan satokauteen ajoittuva omena on pihlajanmarjalle oiva makupari, josta syntyy maukasta sosetta. Omena-pihlajanmarjasosetta voi hyödyntää esimerkiksi pihlajanmarjajäädykkeen valmistuksessa.
Tarjoa pihlajanmarja riistan kanssa
Pihlajanmarjaa kannattaa kokeilla myös suolaisten ruokien kanssa. Erityisesti syksyisten riistaruokien kanssa nautittuna pihlajanmarja muodostaa verrattoman makuparin. Keitä marjasta pikantti chutney, johon makua tuovat inkivääri, chili, sinapinsiemenet sekä appelsiini tai lisää marjoja tuhtiin kermakastikkeeseen ja tarjoa se syksyisen hirvipaistin kera.
Lue lisää Kotiliesi.fi: Hilloa, kransseja ja koristeita – 3 ideaa, mitä voi tehdä pihlajanmarjoista