Kattila näyttää kananmunien keittämisen jälkeen täysin puhtaalta. Voiko sen jättää kuivumaan tai vain huuhdella kevyesti vedellä vai onko kattila syytä tiskata pesuaineella?
Martoilla on asiaan selvä näkemys.
”Ohjeistamme, että ruoanvalmistusvälineet on hyvä tiskata ruoanvalmistuksen jälkeen riippumatta siitä, onko kattilassa keittänyt kananmunia vai perunoita”, kotitalousasiantuntija Niina Silander Marttaliitosta kertoo.
Lue myös: Onko järkeä kaataa pois vedenkeittimen ”vanhaa” vettä? Moni sortuu yleiseen virheeseen
Roiskeet kannattaa tiskata pois
Kattiloita käsitellään paljain käsin ja pyöritellään pinnoilla, minkä vuoksi puhtaan oloinen kattila on hyvä tiskata tahroista ja mahdollisista roiskeista.
Kun kattilassa keitetään kananmunia, ei kattila varmastikaan ole kovin likainen, mutta esimerkiksi sormenjälkiä löytyy todennäköisesti ainakin kattilan kahvoista.
”Tiskauksessa yleisestikin on hyvä muistaa, ettei tiskata vain ruokalikaa vaan myös esimerkiksi aterinten varret, joihin kosketaan käsillä. Antibakteerisuutta ei tavoitella, mutta hyvästä hygieniasta tulee huolehtia.”
Käytännössä silmämääräisesti puhtaille kattiloille ja pannuille riittää kevyempi pesu kuin esimerkiksi kuivahtaneelle puurokattilalle.
”Maalaisjärki ja aistinvarainen arviointi ovat hyviä apureita puhtauden arvioinnissa.”
Lue myös Kotiliesi.fi: Käsin tiskaamisen voi tehdä monella tavalla, mutta vain 1 niistä on paras – asiantuntija paljastaa
Voiko kattilaan tai keitinveteen jäädä salmonellaa?
Kananmunista ei irtoa keitinveteen mitään sellaista, minkä vuoksi kananmunakattilat olisi syytä pestä erityisellä tarkkuudella.
Salmonellaa esiintyy suomalaisissa munintakanoissa vähän, ja jos salmonellaa munissa olisikin, bakteerit tuhoutuvat kuplivan kuumassa keitinvedessä.
”Jäähtyneen kananmunien keitinveden voi halutessaan hyödyntää kukille.”