Home » Prinsessa Ingrid Alexandran kasvatus närkästytti aikoinaan Norjassa – on silti yksi paikka, jossa tuleva kuningatarkaan ei saa erityiskohtelua

Prinsessa Ingrid Alexandran kasvatus närkästytti aikoinaan Norjassa – on silti yksi paikka, jossa tuleva kuningatarkaan ei saa erityiskohtelua

Norjan prinsessa Ingrid Alexandran syntymä 21. tammikuuta 2004 oli merkkitapaus Norjassa: hänestä tulee maan ensimmäinen hallitseva kuningatar sitten vuoden 1412, jolloin Norjaa ja koko Pohjolaa hallitsi kuningatar Margareeta I.

Ingrid Alexandran ainutlaatuista asemaa vahvistaa myös se, että hän syntyi maansa ensimmäisenä naispuolisena kruununperijänä. Tätä korosti myös isoisä, kuningas Harald prinsessan ristiäisissä pitämässään puheessa.

”Tästä alkaa uusi aika Norjan historiassa”, kuningas sanoi.

Tilanteen erityisyyttä lisäsi sekin, että Haraldin omasta esikoistyttärestä, prinsessa Märtha Louisesta ei tullut kruununperijää, koska hänen jälkeensä syntyi poika, prinssi Haakon. Tasa-arvo saapui Norjan kuningashuoneeseen vuonna 1990, kun perustuslakia muutettiin niin, että perheen vanhin lapsi on sukupuolesta riippumatta kruununperijä.

Ingrid Alexandran kummeiksi tulivat kuningas Harald, joka piti lasta sylissään kastetilaisuuden ajan, prinsessa Märtha Louise, Ruotsin kruununprinsessa Victoria, Tanskan silloinen kruununprinssi Frederik, Espanjan silloinen kruununprinssi Felipe sekä prinsessan äidinäiti Marit Tjessem.

Ristiäisten juhlakalu itki sydäntä särkevästi koko toimituksen ajan.

Lue myös: Prinsessa Leonor on jo niin suosittu, että Espanjassa puhutaan ”Leonormaniasta”

Prinsessan ja hänen sisarusten kasvatuksesta nousi kohu Norjassa

Kruununprinssi Haakonin ja kruununprinsessa Mette-Maritin perheessä on kolme lasta. Mette-Maritin esikoinen Marius oli syntynyt ennen kuin Haakon ja Mette-Marit tapasivat. Vajaa kaksi vuotta Ingrid Alexandran jälkeen syntyi prinssi Sverre Magnus, perheen kesken Magnus.

Veljet ja sisko ovat hyvin läheisiä, ja Ingrid Alexandra on kehunut veljiään maailman parhaiksi ja on heistä hyvin ylpeä.

Nykyajan kuninkaallisten vanhempien yhteinen toive on, että erityisasemastaan huolimatta jälkikasvu saisi elää mahdollisimman normaalin ja suojatun lapsuuden.

Mahdollisimman tavallisen elämän toivossa Ingrid Alexandra aloitti koulunkäynnin lähikoulussa elokuussa 2010. Samaa koulua kävi myös Marius. Sekä vanhemmat että koulu halusivat, että prinsessa voisi kulkea kouluun kävellen yhdessä isoveljensä kanssa, saada ystäviä ja elää ilman julkisuuden paineita.

Prinsessan vanhemmat ovat kuitenkin muutaman kerran onnistuneet nostattamaan pienoisen kohun lastensa kasvatuksesta. Ensimmäisen kerran norjalaiset suivaantuivat, kun kruununprinssipari otti kaksi vanhempaa lastaan pois koulusta kesken kouluvuoden, ja koko perhe lähti yli kahden kuukauden matkalle eri puolille Aasiaa.

Ingrid Alexandra oli vain muutamaa kuukautta aiemmin aloittanut ensimmäisen luokan. Vanhemmat kuitenkin halusivat viettää aikaa yhdessä perheenä. He korostivat, että lasten on tutustuttava vieraisiin kulttuureihin ja heidän on saatava arvokkaita kokemuksia, vaikka lapset eivät vielä ymmärtäisi kaikkea näkemäänsä.

Toisen kerran norjalaiset ärähtivät, kun Ingrid Alexandra siirtyi opiskelemaan yksityiseen Oslon kansainväliseen kouluun, jossa opetuskieli on englanti. Tavalliset julkiset koulut ovat hyvin kelvanneet kuninkaallisille lapsille aiemmin, norjalaiset purnasivat.

Tuolloin vanhemmat totesivat, että he haluavat tyttärensä oppivan sujuvan englannin taidon, ja huomauttivat, että he vanhempina varmasti tietävät, mikä on heidän lapsilleen parasta.

Parivuotias prinsessa osasi esiintyä valokuvissa.

© Kongehus

Ingrid Alexandra alkoi jo viisivuotiaana esiintyä julkisissa tehtävissä

Ingrid Alexandra on alkanut edustaa ja esiintyä julkisissa tehtävissä nuorempana kuin monet saman sukupolven eurooppalaiset kuninkaalliset lapset.

Hän oli vain viisivuotias ottaessaan yhdessä äitinsä kanssa vastaan yli tuhannen lapsen ilmastoparaatin Oslon kuninkaanlinnan aukiolla Maailman ilmastopäivänä vuonna 2009. Tuolloin hänet nimettiin kuninkaalliseksi ilmastolähettilääksi.

Ensimmäinen kansainvälinen esiintyminen oli Tukholmassa, kun hän oli morsiusneitona kruununprinsessa Victorian ja Daniel Westlingin häissä 19.6.2010 yhdessä Hollannin prinsessa Catharina-Amalian ja Tanskan prinssi Christianin kanssa.

Vuonna 2016 kaksitoistavuotias prinsessa sytytti tulen Lillehammerissa järjestetyissä nuorten olympialaisissa 13 000 vieraan läsnäollessa, ja neljätoistavuotiaana hän kastoi isänsä nimeä kantavan tutkimusaluksen.

Kuninkaanlinnan puistossa avattiin kesällä 2016 Ingrid Alexandran veistospuisto kuningas Haraldin 25-vuotisen valtakauden kunniaksi. Veistokset ovat lapsille tehtyjä ja lasten tekemiä.

Puistoon tulee uusia teoksia vuosittain, ja prinsessa on aktiivisesti mukana valitsemassa niitä. Hän myös esitteli puistoa Ison-Britannian Williamille ja Catherinelle yhdessä isoäitinsä, kuningatar Sonjan kanssa, kun brittikuninkaalliset vierailivat Norjassa vuonna 2018.

Prinssi William ja prinsessa Catherine tutustuivat prinsessa Ingrid Alexandran veistospuistoon Norjan-vierailullaan. Mukana oli myös kuningatar Sonja (vas.).

© MVPhotos

Koronapandemian vuoksi 18-vuotisjuhlia ei voitu heti järjestää

Kruununperijöille tärkeän täysi-ikäisyyden Ingrid Alexandra saavutti tammikuussa 2022, eikä 18-vuotisjuhlia voitu järjestää keskellä koronapandemiaa. Prinsessa osallistui kuitenkin ensimmäistä kertaa isoisänsä kanssa hallituksen istuntoon. Uuden elämänvaiheen merkiksi Ingrid Alexandra sai kuninkaanlinnaan myös oman toimiston ja adjutantin.

Täysi-ikäisyyden kunniaksi hovi julkaisi prinsessasta uusia valokuvia. Niissä hän esiintyy hyvin kuninkaallisena iltapuvussa, jota koristavat norjalaiset kunniamerkit.

Tärkeä aikuisuuden symboli on tiara, jota Ingrid Alexandra sai nyt käyttää ensimmäisen kerran. Timantein ja helmin koristeltu tiara on suvun perintöä. Se on alkujaan kuulunut hänen isoisänsä isoäidille, Ruotsin prinsessa Ingeborgille.

Lopulta Ingrid Alexandran 18-vuotissyntymäpäivää päästiin viettämään juhlavasti kesäkuussa 2022. Juhlaa isännöivät sankarittaren isovanhemmat. Norjan kuninkaanlinnassa järjestetyille gaalaillallisille oli kutsuttu kuninkaallisia Pohjoismaista, Belgiasta, Hollannista, Espanjasta, Luxemburgista ja Kreikasta.

Ingrid Alexandra oli pukeutunut viininpunaiseen, italialaissuunnittelija Alberta Ferrettin iltapukuun. Samaa pukua on aiemmin käyttänyt Mette-Marit. Näin Ingrid Alexandra toistaa muun muassa Ruotsin kuninkaallisten naisten suosimaa käytäntöä lainata toistensa vaatteita.

Kun Ingrid Alexandra täytti 18 tammikuussa 2022, Norjan hovi julkaisi sarjan kruununprinssiperheen yksityisiä valokuvia. Vanhassa perhekuvassa Sverre Magnus (vas.), Marius, Ingrid Alexandra, Mette-Marit ja Haakon.

© Kongehus

Prinsessa muutti lapsuudenkodistaan Oslon trendikkäimpään kaupunginosaan

Ensimmäiset haastattelunsa Ingrid Alexandra antoi 18-vuotissyntymäpäivänsä kunniaksi. Norjan televisioyhtiön haastattelussa hän kuvaili iän tuovan vastuuta mutta myös vapautta. Hän kertoi odottavansa, että saa ajaa autoa ja matkustella yksin. Yksi unelmakohteista on Japani, jossa hän haluaisi päästä laskettelemaan puuterilumessa.

Muita tulevaisuudensuunnitelmiaan hän ei kovin paljon halunnut avata, mutta kertoi muun muassa, että oli nuorempana ollut kesätöissä oslolaisessa ravintolassa.

Lukion Ingrid Alexandra sai päätökseen vuosi sitten kesällä. Viime syksynä hän työskenteli kouluavustajana ja ympäristötyöntekijänä entisessä koulussaan Uranienborgissa. Niin ikään viime syksynä norjalaislehti Se og Hør tiesi kertoa, että prinsessa oli muuttanut pois lapsuudenkodistaan Skaugumista ja asui nyt pienessä 40 neliön kaksiossa Oslossa hipsterialueena tunnetussa Grünerløkkassa.

Asunnossa on nähty vierailulla Ingrid Alexandran poikaystävä Magnus Heien Haugstad, 23. Parin sanotaan pitäneen yhtä jo muutaman vuoden. Vaalea, kiharatukkainen Magnus on lehden tietojen mukaan oslolaisen asianajajan poika, joka opiskelee Englannissa.

Kruununprinsessa Mette-Marit, prinssi Sverre Magnus, kruununprinssi Haakon ja prinsessa Ingrid Alexandra osallistuivat lasten paraatiin Norjan kansallispäivänä. Norjassa myös kuninkaalliset miehet käyttävät kansallispukua kansallispäivän juhlissa.

© MVPhotos

Asepalveluksessa ilman erityiskohtelua

Ympäristöasiat kiinnostavat Ingrid Alexandraa, ja hänellä kuten koko kuninkaallisella perheellä on aina ollut läheinen suhde luontoon. Perhe retkeilee yhdessä eri puolilla maataan ja harrastaa intohimoisesti liikuntaa. Ingrid Alexandran lempilajeja ovat surffaus ja laskettelu.

Norjan kuninkaallinen perhe on hyvin liikunnallinen. Ingrid Alexandran lempilajeja ovat laskettelu ja surffaus, ja hän on niissä taitava. Kruununprinssiperhe käy yhdessä surffaamassa Hoddevikissa, joka on ihanteellinen paikka lajin harrastamiseen.

© Kongehus

Hyvästä fyysisestä kunnosta on hyötyä, kun hän suorittaa vuoden mittaista asepalvelusta. Norjan perustuslain mukaan Ingrid Alexandra on tulevana hallitsijana maan puolustusvoimien ylipäällikkö, mutta armeijaa hänen ei sen vuoksi ole pakko suorittaa.

Ingrid Alexandra aloitti palveluksen tammikuun alussa pioneeripataljoonassa Pohjois-Norjassa yhdessä kolmensadan muun alokkaan kanssa. Koska hänellä, kuten muillakaan kuninkaallisen perheen jäsenellä, ei ole sukunimeä, alokasaikana prinsessaa puhuteltiin alokas Alexandrana.

Kompanjan komentajan Hågen Vangsnesin mukaan prinsessa ei armeijassa saa erikoiskohtelua, vaan häneltä odotetaan samoja asioita kuin muiltakin: hänen täytyy pestä lattioita, sijata oma vuoteensa ja osallistua oppitunneille.

Ingrid Alexandra suorittaa parhaillaan vuoden kestävää asepalvelusta. Sen jälkeen hän aloittaa opinnot, mutta sen tarkemmin hänen suunnitelmistaan ei ole kerrottu.

© MVPhotos

Lue myös Seura.fi: Kruununprinssi Haakon täyttää 50 vuotta – Prinssi avautuu dokumentissa myös Mette-Maritista: ”Olen erittäin onnellinen, että minulla on hänet”

Tuleva Norjan kuningatar

Norjan kuningashuone on kansan keskuudessa suosittu, ja monarkiaa kannattavat yllättäen erityisesti nuoret, alle kaksikymppiset norjalaiset. Syyksi on arveltu muun muassa sitä, että he haluavat nähdä ikätoverinsa Ingrid Alexandran jonain päivänä Norjan hallitsijana.

Siihen menee kuitenkin todennäköisesti vielä vuosi jos toinenkin, sillä nykyisen kuninkaan jälkeen kuninkaaksi nousee kruununprinssi Haakon, Ingrid Alexandran isä.

Harald, 86, puolestaan ilmoitti alkuvuodesta, ettei hänellä ole Tanskan kuningatar Margareetan tavoin aikeita luopua kruunusta. Lupaus, jonka hän antoi kansankäräjille noustessaan valtaan vuonna 1991, kestää koko elämän, kuningas sanoi.

Myös kuningatar Sonja on muistuttanut, että hallitsijan tehtävä on ikuinen, ja siksi siihen kannattaa valmistautua huolellisesti. Niinpä Ingrid Alexandraa on kasvatettu tehtävään syntymästä asti. Televisiohaastattelussa hän kertoi, ettei muista tiettyä hetkeä, jolloin olisi yhtäkkiä tajunnut olevansa prinsessa; jollain tavalla hän on tiennyt sen aina.

Ingrid Alexandra on Norjan nykyisen kuningashuoneen jäsen viidennessä polvessa.

Kruununprinssi Haakon uskoo, että hänen tyttärellään on hyvät lähtökohdat onnistua aikanaan hallitsijan tehtävässä, koska hänessä on tehtävän vaatimaa vahvuutta. Lisäksi isä muistuttaa haastattelussa, että tyttärellä on aikanaan vapaus ja mahdollisuus luoda itselleen mieluisa hallitsijan rooli, perustuslain puitteissa tietenkin.

Ingrid Alexandra itse sanoo, että vaikka prinsessan rooli rajoittaa elämää, hän ei anna sen häiritä. Hän ei ole koskaan asettanut kyseenalaiseksi tulevaisuuttaan kuningattarena tai harkinnut muita vaihtoehtoja.

– Tuleva kuningattaren rooli on hieno tilaisuus, ja olen kiitollinen siitä, prinsessa sanoi 18-vuotishaastattelussaan.

– Se on minun osani, ja hoidan sen.

Ingrid Alexandra asteli ylvään kuninkaallisena Tanskan prinssi Christianin 18-vuotispäivän kunniaksi järjestetylle gaalaillalliselle viime lokakuussa.

© MVPhotos

Juttu on julkaistu Anna-lehdessä 30/2024.

Selaa ylöspäin