Home » Punkkitutkija: nämä ovat 5 parasta tapaa suojautua punkeilta – karkotteiden teho luultua heikompi

Punkkitutkija: nämä ovat 5 parasta tapaa suojautua punkeilta – karkotteiden teho luultua heikompi

Puutiaisia, eli kansankielellä punkkeja, on lähes koko Suomessa pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Punkit liikkuvat sulan maan aikana, jolloin ne voivat tarttua ihmiseen. Ne levittävät borrelioosia sekä riskialueilla myös puutiaisaivotulehdusta.

Mutta mikä on paras keino suojautua punkeilta?

– Tylsä vastaus on se, että välttää liikkumista sellaisilla alueilla, joissa puutiaisia on paljon, toteaa puutiaistutkija, lääketieteellisen entomologian dosentti Jani Sormunen Turun yliopistosta.

Punkit viihtyvät viileän kasvillisuuden joukossa, kuten metsässä, niityillä ja puistoissa. Punkkeja tavataan yleisesti alueilla, joilla liikkuu paljon niiden isäntäeläimiä, kuten kauriita, peuroja ja rusakoita.

Luonnossa liikkumista ei kuitenkaan ole syytä lopettaa punkkipelon vuoksi, sillä punkkien tarttumista ihoon voi ehkäistä monin keinoin.

Jani Sormunen kertoo viisi keinoa, joilla punkeilta ja niiden levittämiltä taudeilta voi suojautua.

Lue myös: Kuinka todennäköisesti punkin puremasta saa borrelioosin tai puutiaisaivokuumeen? Riskit vaihtelevat suuresti alueittain

1. Vältä liikkumista korkeassa kasvillisuudessa

Korkeassa heinikossa ei välttämättä ole sen enempää puutiaisia kuin lehtikarikkeen seassa maan tasalla, mutta heiniä pitkin ylöspäin kiivenneet punkit pääsevät helposti tarttumaan ohikulkevan ihmisen vaatteisiin ja jopa selkäpuolelle, josta niitä on vaikeampi havaita. Vältä siis liikkumista korkeassa kasvillisuudessa.

2. Käytä pitkälahkeisia housuja ja saappaita tai laita lahkeet sukan sisään

Kun puutiaiset tarttuvat vaatteisiin, ne lähtevät vaeltamaan vaatetta pitkin, kunnes ne löytävät paikan josta sujahtaa iholle.

Luonnossa liikkuessa pitkälahkeiset housut ja saappaat ovat hyvä asukokonaisuus. Vaihtoehtoisesti lahkeet voi laittaa sukan varren sisäpuolelle. Ihmisellä on enemmän mahdollisuuksia huomata punkki ennen kuin se ehtii iholle saakka, kun punkkien kulkureitti on suojattu alaraajoista.

– Vaatteiden värillä ei punkkien näkökulmasta ole merkitystä, sillä ne ovat sokeita. Ihmisen on kuitenkin helpompi huomata punkki vaaleasta kuin tummasta vaatteesta, Sormunen sanoo.

Myynnissä on myös vaatteita ja sukkia, jotka sisältävät hyönteisiä ja punkkeja karkottavia aineita. Esimerkiksi Reima valmistaa Si Repel Mosquito -aineella käsiteltyjä vaatteita ja Prisma myy punkkisukkia.

– On vaikea sanoa, onko vaatteiden käsittelystä karkottavalla aineella merkittävää lisähyötyä, Sormunen toteaa.

Vaikka punkki ei tarttuisi sukkiin tai vaatteisiin, se voi nimittäin päästä esimerkiksi hihan suusta ihmisen iholle. ”Punkkivaatteita” käytettäessä ei siis kannata unohtaa punkkitarkatusta luonnossa liikkumisen jälkeen.

3. Käytä punkkikarkotetta – mutta älä tuudittaudu sen tehoon

Tutkimusten mukaan hyönteiskarkotteet toimivat, mutta ne hätistävät punkkeja vain siltä alueelta, mihin karkotetta on laitettu. Punkki ei siis välttämättä tartu karkotteella suojattuihin käsivarsiin, mutta se voi tarttua paitaan, sujahtaa avonaisesta kohdasta sen alle ja päästä ihmisen iholle.

– Karkotteiden teho ei siis ole niin suuri kuin ihmiset ajattelevat. Ne voivat luoda liiallista turvallisuuden tunnetta ja johtaa siihen, että punkkisyyni jää tekemättä.

4. Vaihda vaatteet, kun tulet luonnosta kotiin

Ulkoiluvaatteissa ei kannata tulla kotiin, sillä niihin on voinut tarttua punkkeja.

– Jos haluaa pelata varman päälle, ulkovaatteet voi laittaa saunaan, kuivausrumpuun tai kuivauskaappiin, sillä kuivuus tappaa punkit. Samoin vaatteiden laittaminen tuulettumaan ulos on ihan hyvä keino.

Lue myös Kotiliesi.fi: Apua, punkki puri! Voiko kotona tehtävän punkkitestin avulla selvittää, sairastunko nyt borrelioosiin?

5. Punkeilta suojautuminen: tee punkkisyyni

Punkkitarkastus täytyy tehdä ulkona liikkumisen jälkeen, vaikka käytössä olisi ollut karkotteita, punkkivaatteita tai ihminen olisi ottanut punkkirokotteen eli TBE-rokotteen.

– Rokote ei suojaa puutiaisilta eikä niiden levittämältä borrelioosilta vaan ainoastaan puutiaisaivokuumeelta, Sormunen muistuttaa.

Borrelioosin voi ehkäistä sillä, että puutiaisen poistaa nopeasti iholta, joten sen takia punkkisyyni on tärkeä.

Näin teet punkkitarkastuksen:

Tee punkkitarkastus kerran päivässä, kun olet liikkunut luonnossa alueilla, joilla voi olla punkkeja. 

Tarkista iho kauttaaltaan. Kiinnitä erityistä huomiota kainaloihin, nivusiin, polvitaipeisiin, napaan ja vyötärön alueeseen, päänahkaan ja hiuksiin sekä korviin ja korvantaustoihin. 

Tarkista vaatteet niihin tarttuneiden punkkien varalta.

Jos löydät ihoon tarttuneen punkin, poista se mahdollisimman nopeasti tarttumalla sitä läheltä ihon pintaa ja vetämällä se tasaisella liikkeellä poispäin ihosta. Pese ja desinfioi puremakohta. Merkitse päivä vielä kalenteriin, jotta se on tarvittaessa muistissa.

Lähteet: Jani Sormusen haastattelu ja THL

Lue myös: Punkin poisto pihdein tai sormin – ohjeet vaihe vaiheelta: toimi näin, jos kärsää jäi ihoon

Selaa ylöspäin