Home » Putkifirma varoittaa: Muovinen wc-raikastin voi aiheuttaa kalliin laskun

Putkifirma varoittaa: Muovinen wc-raikastin voi aiheuttaa kalliin laskun

Vessanpöntön tukkeutuminen on yleinen ongelma, joka voi johtua monesta syystä. Tämän on päässyt todistamaan yli 20 vuotta Pakilan Putki Oy:n toimitusjohtajana työskennellyt Tomi Vyhtinen.

– Yrityksemme tekee vuosittain satoja vessan huoltotoimia, ja viikoittain meille tulee tukkeutuneiden vessanpönttöjen avauskeikkoja, Vyhtinen kertoo.

Usein viemäritukosten aiheuttajina ovat esineet ja aineet, jotka eivät kuulu vessanpönttöön. Tällaisia ovat esimerkiksi pyyhkeet, lasten lelut tai kinkunrasva. Mutta myös suosittu wc-raikastin voi aiheuttaa tukoksen.

Vyhtinen kertoo, että muovinen wc-raikastin on toistuva syy vessatukoksille. Vessanpöntön reunalle asetettava muovinen wc-raikastin voi aiheuttaa tukoksen, kun se huuhdotaan alas.

– Usein wc-raikastin putoaa vahingossa pönttöön, eikä sen irtoamista huomata ennen kuin vessa vedetään. Joskus taas huomataan, että wc-raikastin on pudonnut pönttöön, mutta siihen ei haluta koskea, joten yritetään huuhtoa se alas. Tällöin wc-raikastin voi jäädä koukustaan kiinni pöntön nieluun tai putkistoon ja aiheuttaa tukoksen, Vyhtinen selittää.

Lue myös: Asioitko vessassa samalla tavalla kuin muut suomalaiset? Nyt voit ottaa asiasta selvää

Jos muovinen wc-raikastin putoaa vessanpöntöstä ja huuhtoutuu alas, se saattaa jäädä kiinni putkiston kiinnityskoukustaan. © iStock

Asukkaalle voi tulla kallis lasku tukoksen avaamisesta

Jos wc-raikastin tukkii vessanpöntön, tarvitaan usein ammattilaisen apua.

– Raikastinta on harvoin mahdollista saada itse ongittua pöntöstä pois, koska se kulkeutuu helposti syvälle, Vyhtinen kertoo.

Tukoksen korjaaminen vaatii yleensä vessanpöntön irrottamista ja wc-raikastimen poistamista wc:n viemärin kautta. Tällainen työ voi Vyhtisen mukaan maksaa asukkaalle 150–500 euroa, sunnuntaisin hinta voi nousta jopa 700 euroon.

Vyhtinen painottaa, että jos raikastin tai jokin muu esine putoaa vessanpönttöön, pönttöä ei pidä vetää.

– On tärkeää poimia pudonnut esine heti pois pöntöstä, jos huomaa sen pudonneen. Näin voi välttää ison tukoksen ja kalliin laskun, Vyhtinen neuvoo.

Lue myös Kotiliesi.fi: Tukkeutunut vessanpönttö auki kotikonstein – vain 1 asia auttaa oikeasti

Muoviselle wc-raikastimelle on parempia vaihtoehtoja

Vyhtisen mukaan huolellisuudella ja varovaisuudella voitaisiin välttää suuri osa näistä ikävistä tukoksista.

– Muoviset wc-raikastimet ovat yleisesti ottaen toimivia ja kestäviä raikastimia, joissa on hyvä kiinnitysmekanismi. Niitä käytettäessä on kuitenkin tärkeää olla huolellinen, Vyhtinen toteaa.

Muovisia wc-raikastimia on eri kokoisia ja mallisia, joten niiden käyttöönotossa on tärkeää perehtyä valmistajan ohjeisiin. Vyhtinen suosittelee kiinnittämään raikastimen pöntön reunan takaosaan, koska se pysyy siellä paremmin paikoillaan. Etuosaan kiinnitetty raikastin voi irrota helposti, jos kantta nostetaan kiireessä tai sormet osuvat siihen.

Jos haluaa ottaa kuitenkin varman päälle, kannattaa harkita muovittoman wc-raikastimen käyttöä.

– Geelipohjaiset wc-raikastimet ovat erinomainen vaihtoehto, sillä niiden kanssa ei tarvitse pelätä tukosta. Geelipohjainen wc-raikastin asetetaan pöntön kylkeen, josta se liukenee huuhteluveden mukana pönttöön, Vyhtinen kertoo.

Toinen vaihtoehto on hankkia pönttö, jossa on valmiiksi raikastimelle tarkoitettu paikka. – Raikastin tiputetaan omaan säiliöönsä pöntön huuhtelupainikkeen sisälle, josta se liukenee vessanpönttöön, Vyhtinen kertoo.

Geelipohjainen wc-raikastin liimautuu vessanpönttöön kiinni ja pysyy siinä paikoillaan ilman muovikoteloa. © iStock

Selaa ylöspäin