Home » Pyykkipoika: tarpeellinen vai turhake? Tätä mieltä asiantuntija on

Pyykkipoika: tarpeellinen vai turhake? Tätä mieltä asiantuntija on

Pyykkipoika, tuo pieni muovinen tai puinen arjen esine, roikkuu useimpien pyykinkuivaustelineissä ainakin rekvisiittana.

Onko pyykkipoika tarpeellinen apuväline pyykin kuivauksessa vai pelkkä turhake?

Marttojen kotitalousasiantuntija Niina Silanderin mukaan pyykkipojat eivät ole sisätiloissa välttämättömiä.

”Niistä toki voi olla se hyöty, että vaatteen saa ripustettua helmastaan pyykkinarulle, eikä vaatteeseen jää taitosta”, Silander sanoo.

Erityisesti arkoihin materiaaleihin, kuten pellavaan, jää helposti pyykkinarusta näkyvä taite.

Pyykkipojistakin tosin jää pieni painauma kohtaan, jossa pyykkipojat ovat kiinni. Eri asia Silanderin mukaan on, miten haitallisena tällaiset pienet painaumat kokee. Ajan myötä painaumat haalenevat tai häipyvät kokonaan pois.

Myös pyykkinarusta tullut taitos haalenee käytössä. Halutessaan sen voi silittää silitysraudalla suoremmaksi.

Isompi hyöty pyykkipojista on ulkona.

”Kun kuivaa pyykkiä ulkona, useimmiten käy ainakin pieni tuulenvire. Silloin on huomattavasti mukavampaa, kun pyykit eivät lentele pitkin pihaa. Pyykkipojilla pyykit pysyvät paremmin paikoillaan.”


Tässä kuvassa pyykki on ripustettu narulle ja kiinnitetty pyykkipojilla. Vaatteeseen on siis odotettavissa sekä taitos pyykkinarusta että painaumat pyykkipoikien kohdille.

© iStock

Lue myös Kotiliesi.fi: Pesussa värjäytynyt vaate ei välttämättä ole menetetty tapaus! Asiantuntija paljastaa keinot, joiden avulla pelastat vaatteen ja ehkäiset saman ongelman toistumisen

Pyykkipoikien ripustamisessa on kaksi tapaa

Luultavasti käytetympi tapa on ripustaa vaate ensin pyykkinarun päälle, jonka jälkeen vaate kiinnitetään pyykkipojalla narun päälle.

Toisessa tavassa pyykkipojat kiinnitetään naruun niin, että naru osuu pyykkipojassa olevan pienen kolon keskelle. Vaate laitetaan roikkumaan pyykkipojan ”hyppysistä” aivan pyykkipojan päähän, pyykkinarun alapuolelle.

Silander näkee molemmissa tavoissa hyviä ja huonoja puolia:

”Kun vaate roikkuu vain pyykkipojan varassa, painaumia tulee vähemmän eikä vaatteen keskelle muodostu taitetta. Ulkona tuulessa tapa ei toimi, sillä pyykkipojan ote vaatteesta ei ole kovin pitävä. Painavammat tekstiilit, kuten lakanat, saattavat pudota tällä tekniikalla sisätiloissakin. Tai sitten pyykkipoikia pitäisi ripustaa tosi tiheään.”

Pyykkinarun päälle nostettu ja pyykkipojilla kiinnitetty vaate siis pysyy narulla paremmin, mutta pyykkipojat jättämät painaumat ja taitteet ovat näkyvämpiä.

Kaikissa vaatteissa taitokset ja painaumat eivät haittaa. Moni saattaa käyttää pyykkipoikia esimerkiksi pikkupyykin paikoillaan pitämisessä. Sukissa ja alushousuissa pieni painauma jää piiloon muiden vaatteiden alle.

Silanderin mukaan ei ole väliä, millä tyylillä pyykkipoikia pyykinkuivatuksessa käyttää.

”Ei ole mielestäni väärää tai oikea tapaa ripustaa pyykkiä pyykkipoikien avulla.”

Selaa ylöspäin