Kuntosali on ympäristö, jossa käy keskenään samanhenkisiä, liikunnallisia ihmisiä. Ei ihme, jos asiakkaiden välille syntyy kiinnostusta ja kipinää. Mutta mitä sanoo salietiketti, saako salilla iskeä?
– Salietiketin tärkein ohje on, että jokaiselle on annettava treenirauha, sanoo kuntosaliyrittäjä Riku Kärkkäinen FIT Tammisto Kuntokeskuksesta.
Tämä sääntö on ohjenuora, johon kaikki salilla tapahtuva kanssakäyminen – keskustelu, flirttailu, kommentointi – pohjautuu. Toista ei saa häiritä eikä esimerkiksi toistuvasti pidä aloittaa juttelua, jos toinen kehonkielellä tai sanallisesti osoittaa, että haluaa keskittyä treenaamiseen.
Saako salilla iskeä? Tuijottaminen tulkitaan usein väärin
Myös esimerkiksi tuijottaminen voi usein olla häiritsevää. Näin siitäkin huolimatta, että tuijottamiseen liittyy Kärkkäisen mukaan eräs salimaailman suurimmista väärinkäsityksistä: että kaikki tuijottelu olisi seksuaalissävytteistä tai negatiivista.
– Liika tuijottelu ei tietenkään ole suotavaa, mutta on hyvä huomioida, että katseitakin on monenlaisia. Yleensä tuijottaminen tai toisen treenin katsominen ei tarkoita, että mies arvioisi naista seksuaalisessa mielessä tai osoittaisi tuijottamisella kiinnostustaan.
Mies katsoo salilla naista yksinkertaisesti siksi, että hänestä on mukava katsoa, kun toinen treenaa. Treenitekniikka tai liikkeiden suorittaminen on Kärkkäisen mukaan paljon useammin katseen varsinainen kohde kuin nainen potentiaalisena kumppanina.
– Itse esimerkiksi ihan jo työni puolesta saatan katsella asiakkaitani ja ihailla, miten hyvin he tekevät liikkeen. Tai jos liikkeessä on korjaamisen varaa, voin käydä neuvomassa, miten se tehdään tehokkaammin. Monesti katson asiakasta ihan vain iloisena siitä, että hän on tullut salille treenaamaan, Kärkkäinen kertoo.
Hän vakuuttaa, että tällä silmällä useimmat muutkin kuntosalilla käyvät miehet toisia treenaajia katsovat.
– Herkästi varsinkin naiset luulevat, että katsominen tarkoittaisi aina seksuaalista kiinnostusta. Toinen asia jota pelätään, on arvostelu. Aloittelijat tulkitsevat katseet turhan usein kriittisiksi tai muuten kielteisiksi. Näinhän ei ole, vaan oma epävarmuus aiheuttaa sen, että tulkitaan väärin.
Lue myös: Näin pääset eroon saliahdistuksesta – lue kehonhallinnan koreografin maanläheiset vinkit
Saako salilla iskeä? Pieni flirttailu voi piristää, yli-innokas iskeminen ei
Vastauksen antaminen siihen, saako salilla iskeä vai ei, on Kärkkäisen mukaan hankalaa. Ehdotonta kieltoa ei voi asettaa, eikä se välttämättä olisi tarpeenkaan. Pieni flirttailu ja silmäpeli saattaa joidenkin mielestä olla pelkästään piristävää.
Toisaalta paljon riippuu siitä, mitä iskemisellä oikeastaan tarkoitetaan.
– Yli-innokas ja päällekäyvä iskeminen on tietenkin häiritsevää, ja sellaisesta saliyrittäjä herkästi tulee myös huomauttamaan ja tarvittaessa poistaa häiritsevän henkilön salilta.
Jos sen sijaan toinen treenaaja kiinnostaa, hänen kanssaan voi Kärkkäisen mukaan hyvin pyrkiä asiallisesti juttelemaan.
Paras hetki ei tosin ehkä ole kesken treenin, jolloin monet haluavat keskittyä täysillä, mukaan lukien sarjojen väliset tauot. Parempi tilaisuus jutteluun voikin olla esimerkiksi treenin jälkeen kahvilan puolella tai salin ulkopuolella, Kärkkäinen vinkkaa.
Toki treenaajia on monenlaisia, ja jotkut tykkäävät jutustella myös kesken treenin. Silloin keskustelua voi viritellä luontevasti vaikka liikkeiden suorittamisesta tai muuhun treeniin liittyvästä.
– Itse asiassa en edes kutsuisi salilla tapahtuvaa toisen kiinnostuksen tunnustelemista iskemiseksi. Se on enemmänkin jutustelua, josta voi syntyä jotakin syvempää, jos on syntyäkseen.
Lue myös Kotiliesi.fi: Näin aloitat seurustelun aikuisiässä – 8 vinkkiä
Tuijottaminen ei salilla läheskään aina ole negatiivista tai seksuaalissävytteistä. Mikäli toisen katse kuitenkin häiritsee, siitä voi kohteliaasti mainita tai vaihtaa paikkaa. Kuva: iStock
”Miehet eivät häiriinny naisten iskuyrityksistä samalla tavalla kuin naiset miesten”
Toista voi myös suoraan pyytää kahville, jos siltä tuntuu. Salimaailmassa yleinen tuntuma on, etteivät etenkään miehet pistä pahakseen, jos heille esitetään kahvikutsu. Saako salilla iskeä -kysymys voi siis saada eri vastauksen sen mukaan, kysyykö mieheltä vai naiselta.
– Tämä on sikäli ehkä vähän sukupuolikysymys, että miehet eivät naisten iskuyrityksistä yleensä samalla tavalla häiriinny kuin naiset miesten.
Olkoon iskijä mies tai nainen, tärkeintä on asiallisuus ja hyvien tapojen noudattaminen. Jos toinen osoittaa halua keskittyä treeniin eikä mielellään lähde mukaan keskusteluyrityksiin, yskä on ymmärrettävä heti. Jankkaamaan ei pidä jäädä eikä häiritä toista sen enempää.
Huomioon on otettava sekin, ettei kanssatreenaajan siviilisäädystä useinkaan ole tietoa. Sormukset jäävät monilta pukukaappiin treenin ajaksi.
Häiritsevät iskuyritykset ovat Kärkkäisen mukaan kuitenkin harvinaisia.
– Olen 35 vuotta treenannut salilla ja toiminut 6 vuotta kuntosaliyrittäjänä, enkä ole ikinä kuullut, että kukaan olisi toiselle ehdotellut törkeästi tai häiritsevällä tavalla iskenyt ketään.
Omalla salillaan Kärkkäinen ei ole häiritsevästä iskemisestä kuullut, eikä edes häiritsevästä tuijottelusta.
– Tosin omalla salillani en sellaista sallisikaan, vaan puuttuisin heti asiaan.
Salit ovat luontevia paikkoja kumppanin löytymiseen, eikä iskemistä edes tarvita
Sen sijaan saleilla syntyneet parisuhteet ovat paljon yleisempiä. Kärkkäisen salillakin pariskuntia on syntynyt useampia.
– Myös itse seurustelen salilla tapaamani asiakkaan kanssa.
Suhde alkoi, kun jutustelun myötä Kärkkäinen tutustui asiakkaaseen paremmin ja pari huomasi, että he viihtyvät toistensa seurassa. Pian alettiin viettää aikaa myös salin ulkopuolella.
Tällä tavoin parisuhteet tyypillisesti salimaailmassa Kärkkäisen mukaan syntyvät. Ei tarvita sen kummempaa iskemistä.
– Yhteinen harrastus ja elämäntapa yhdistää, hän kiteyttää.