Savoijinkaali eli kurttukaali on nimensä mukaan ryppylehtinen ja kurttuinen kaalinkerä. Muutoin savoijinkaali muistuttaa tuttua keräkaalia. Kaalin päällimmäiset lehdet ovat tummemmat, sisemmän kellanvaaleat. Uloimmat lehdet myös rullautuvat usein ulospäin.
Savoijinkaalin nimi viittaa kaalin alkuperään, Savoijin alueeseen, joka sijaitsee Ranskassa Italian ja Sveitsin rajalla.
Savoijinkaalin säilytys
Savoijinkaali on herkkä nahistumaan. Kaupassa laadukkaan yksilön tunnistaa löyhästä kerästä, jonka lehdet ovat tummanvihreät, hyvin ryppyiset ja napakat. Parhaiten kurttukaali säilyy jääkaapissa 2-5 asteen lämpötilassa muoviin käärittynä. Erityisesti huoneenlämmössä se nahistuu nopeasti.
Muiden kaalien tapaan kurttukaali on herkkä etyleenille, joten se kannattaa pitää erillään runsaasti etyleeniä tuottavista kasviksista, kuten tomaateista, avokadoista ja banaaneista.
Suomalaisen kurttukaalin sesonki alkaa elokuussa ja jatkuu marraskuuhun, mutta sitä löytää kaupoista parhaimmillaan kevättalvelle saakka. Monien muiden kaalien tapaan myös savoijinkaali sopii ihanasti syksyn kaaliruokien raaka-aineeksi.
Savoijinkaali: Käyttö
Maultaan savoijinkaali on melko mieto ja hennosti pähkinäinen. Monikäyttöinen ja kauniin koristeellinen kurttukaali säilyttää hyvin rakenteensa ruoanvalmistuksessa, mutta ruokaa laitettaessa kannattaa huomioida, että se kypsyy nopeammin kuin tavallinen keräkaali. Sitä kannataa hyödyntää paitsi tuttuihin kaaliruokiin kääryleistä keittoihin ja patoihin, myös salaatteihin sekä wokkeihin kiinankaalin tapaan
Yksi parhaista tavoista hyödyntää savoijinkaali on pyöräyttää siitä kaalikääryleitä, joista ryppyiset lehdet tekevät erityisen näyttäviä. Rullaa kaalikääryleiden täytteeksi riisiä ja jauhelihaa tai kokeile vaihteeksi vähän villimpiä makuyhdistelmiä. Välimerellisiin kaalikääryleisiin sujautetaan pinaattista vuohenjuustopaistosta ja savupekonia. Herkkutatti-kasvis-kaalikääryleet puolestaan saavat ruokaisuutta ohrasta tai speltistä ja veikeän makulisän lipstikasta.
Keittoihin savoijinkaali sopii ohueksi suikaloituna. Caldo verde eli portugalilainen kaalikeitto näyttää arkiselta, mutta maku hurmaa. Kaalin ja perunoiden seuraan voi halutessaan lisätä mausteista makkaraa, mutta soppa maistuu taivaalliselta myös kasvisversiona.
Teresa Välimäen kevyen ja raikkaan chilillä sekä timjamilla maustetun kasviskeiton kruunaa minttu-mantelipesto. Ohjeessa soppa valmistetaan lehtikaalista, mutta se onnistuu vallan mainiosti myös kurttukaalista.
Kevyesti ryöpätystä savoijinkaalista voi valmistaa pestoa. Yhdistä kaalinlehtien kanssa pestosta tuttuja aineksia: pinjansiemeniä, pecorinojuustoa, valkosipulia sekä hyvää oliiviöljyä ja pyöräytä pestoksi. Kaalipeston voi hyödyntää tuttuun tapaan pastakastikkeena.
Kaali on tunnetusti loistava possuruokien seuralainen, eikä savoijinkaali tee tästä poikkeusta. Henri Alénin reseptissä omenalla glaseerattu porsaankylki tarjotaan timjamipolentan ja savoijinkaalipaistoksen kanssa.
Lue lisää Kotiliesi.fi: Kokkaa eri kaaleista – kokosimme Kotilieden parhaat reseptit valkokaalista broccoliniin