Suomen kaikkien aikojen rakastetuimpiin misseihin ja tv-kasvoihin lukeutuva Teija Sopanen valittiin Suomen neidoksi vuonna 1953, ja sen jälkeen hänet nähtiin useissa kotimaisissa elokuvissa. Teijan elokuvaura käsittää toistakymmentä pitkää elokuvaa. Varsinaisen läpimurron suomalaisten sydämiin hän teki televisiokuuluttajana, jona hän toimi vuodet 1957–1974, suomalaisen television alkuajoista lähtien.
Yksityiselämässä Teija Sopanen tunnettiin innokkaana ruokaihmisenä, jolle erityisesti sienestys oli suuri intohimo. Teijan pitkäaikaiselle ystävälle, viihdetaiteilija Marjatta Leppäselle, Teijan suppispikkelssi on tuttu herkku, jota löytyy aina jääkaapista.
”Olen itsekin tehnyt tätä pikkelssiä joululahjoiksi purkkikaupalla. Sokerin ansiosta se säilyy pitkään, jopa vuosia. Pikkelssi kannattaa valmistaa tuoreista sienistä, kuivatuista tulee helposti sitkeitä. Suosittelen maistamaan pikkelssiä avokadon kanssa, niin yllättävältä kuin se kuulostaakin.”
”Myös Teijan haaparouskuista tehty sienisalaatti oli aivan mahtavan mehevää. Siinä oli kaikki tasapainossa. Valmistimme hänen kanssaan usein joulun alla myös mainiota maksapateeta, se oli tosi kiva perinne. Teijan kanssa kaikki oli niin hauskaa”, Marjatta Leppänen muistelee.
Lue myös: Onko tässä kaikkien aikojen paras korvapuustiohje? Kuuluisat kahvilat paljastavat hittireseptinsä
Teija Sopasen suppilovahveropikkelssi – katso ohje!
suppilovahveroita
Liemeen:
1 dl väkiviinaetikkaa
1 dl omena- tai muuta viinietikkaa
2 dl vettä
500 g sokeria
8 neilikkaa
1 kpl kanelitanko
muskottikukkaa (ei välttämätön)
Tee näin:
1. Kiehauta liemiainekset kattilassa. Lisää suppilovahverot, kun sokeri on sulanut. Sieniä voi olla runsaastikin, liemen ei tarvitse peittää niitä, sillä sienet kiehuvat kasaan.
2. Keitä suppilovahveroita hiljaisella lämmöllä 20–30 minuuttia. Jos sienet ovat hyvin kosteita, keitä vielä kauemmin. Purkita sienet puhtaisiin lasipurkkeihin, täytä purkki liemellä.
Lue myös Kotiliesi.fi: Helsingissä on ravintola, jonka lista on pysynyt lähes samana vuosikymmenet – Kosmos paljastaa kuuluisimman klassikkonsa ohjeen