Home » Sisäänkasvanut kynsi on usein merkki yhdestä arkisesta virheestä – jalkaterapeutti neuvoo, miten ikävä vaiva hoidetaan

Sisäänkasvanut kynsi on usein merkki yhdestä arkisesta virheestä – jalkaterapeutti neuvoo, miten ikävä vaiva hoidetaan

Miksi kynsi kasvaa sisäänpäin ja miten sisäänkasvanut kynsi hoidetaan? Jalkaterapeutti Jenni Raappana vastaa kuuteen kysymykseen.

1. Miksi sisäänkasvanut kynsi saa alkunsa? Aiemmin ukkovarpaan kynsi sojotti siististi eteenpäin.

Kun kupera, teräväreunainen tai lohjennut kynnen reuna painuu kasvaessaan kynsivalliin, puhutaan sisäänkasvaneesta kynnestä.

Sisäänkasvanut kynsi voi saada alkunsa missä iässä tahansa. Tavallisin syy siihen on liian pienet ja kapeat kengät tai liian lyhyiksi leikatut, kulmistaan pyöristetyt varpaankynnet.

Iän karttuessa kynsissä tapahtuu muutoksia, jotka altistavat kynnen sisäänkasvulle. Kynnet paksuuntuvat, kapenevat kärjistään ja muuttuvat entistä kuperammiksi. Paksu, kova kynsi lohkeaa herkästi ja jättää jälkeensä ihoon painuvan kynsipiikin.

Ikä lisää nivelrikkoa. Se voi jäykistää ukkovarpaan tyvinivelen niin, että varvas nousee koholle ja kenkä pääsee painamaan kynttä ihoon.

Syy kynnen sisäänkasvuun voi olla myös esimerkiksi jalan asentovirheessä, johon saa apua jalkaterapeutilta.

2. Pitääkö sisäänkasvanut kynsi poistaa? Kipu voi pelottaa.

Joskus maailman aikaan sisäänkasvanut kynsi poistettiin matalammalla kynnyksellä. Nykyiset oikaisuhoidot eivät kajoa kynteen, vaan ne kohottavat kynttä ja nostavat sen pois painamasta ihoa.

Oikaisu tehdään terveeseen kynteen, joka ei saa olla paksuuntunut esimerkiksi kynsisienen vuoksi. Se voidaan tehdä myös kynsisienen vaurioittamaan kynteen, jos tervettä kynttä on oikaisua vaativassa kohdassa riittävästi.

Kynnenoikaisu ei satu. Kun ihoon kohdistuva paine poistuu, kipu helpottuu nopeasti ja käveleminenkin onnistuu.

Varpaankynnet leikataan suoraan, kulmia ei pyöristetä.

3. Mitä oikaisuhoidossa tapahtuu?

Sisäänkasvanut kynsi voidaan oikaista esimerkiksi jousioikaisulla, titaanioikaisulla tai jousen ja muoviliuskan yhdistävällä menetelmällä. Jousioikaisussa jousi asetetaan kynnen reunan alle. Sitä voidaan käyttää, kun kynsi kääntyy kärkiosastaan sisäänpäin. Titaanilanka ja muoviliuskan sisällä oleva jousi kiinnitetään liimalla kynnen päälle. Kynnen päälle kiinnitettävät ratkaisut soveltuvat myös kynnen tyveen.

Kynnen oikaisu vaatii kärsivällisyyttä. Oikaisijaa siirretään sitä mukaa, kun kynsi kasvaa, ja ukkovarpaan kynsi kasvaa hitaasti. Hoito kestää keskimäärin yhdestä neljään kuukautta, mutta joskus se voi viedä vuodenkin. Vaivasta tulee kestokiusa, ellei sen aiheuttajaan puututa. Jos aiheuttaja korjataan kuntoon, kertahoito voi riittää.

Sisäänkasvanut kynsi voidaan hoitaa kynnen osapoistolla.

© iStock

4. Mitä kynnelle voi tehdä kotona?

Kotihoidolla ehkäistään ihorikkoa ja ihon tulehtumista. Varvasta suihkutellaan aamuin illoin ja iholle voi suihkauttaa antiseptista suihketta. Jos iho on jo tulehtunut, sitä kannattaa hoitaa antibakteerisella voiteella. Ihorikot suojataan haavataitoksella.

Kynnelle voi tehdä tilaa: ota sormenpäillä hankaavan kohdan molemmilta puolilta kiinni ja venytä ihoa irti kynnestä.

Diabetesta sairastavilla haavat tulehtuvat herkästi, ja tulehtunut jalkahaava voi ikävimmillään johtaa varpaan menetykseen. Diabetesta sairastavan henkilön jalkojenhoito kuuluu jalkaterveyden ammattilaiselle.

5. Miten voi ehkäistä, ettei sisäänkasvanut kynsi ei toistu?

Ensimmäiseksi kannattaa hankkia tilavammat kengät. Kengässä tulee olla puolisentoista senttiä käyntivaraa ja tilaa varpaille myös leveys- ja korkeussuunnassa.

Kenkäostoksille voi varautua paperimallilla, joka valmistuu näin: Seiso tukevan paperin tai kartongin päällä paino tasaisesti molemmilla jaloilla ja pyydä kaveria piirtämään paperille jalkateriesi ääriviivat. Lisää varpaiden eteen puolitoista senttimetriä tilaa ja leikkaa jalkasi kuva näiden mittojen mukaan paperista. Paperimallin pitäisi mahtua kenkiin.

Sukissakin tulee olla varpaille väljyyttä. Sukat usein kutistuvat pesussa ja matalavartiset sukat vetävät varpaat suppuun.

Varpaankynnet leikataan suoraan. Kulmia ei pyöristetä kuten sormen kynsissä. Terävät reunat voi viilata, jotta ne eivät tartu sukkiin. Kynsiin on hyvä jättää valkoista reunaa näkyviin. Kun kynnet lyhentää suihkun tai saunan jälkeen, ne eivät lohkea niin helposti. Sormien ja varpaiden kynsille on hyvä hankkia omat välineet, jotta mahdolliset sienitaudit eivät leviä niiden mukana.

Kesällä punaiset varpaankynnet piristävät, mutta jatkuvasti ei kynsiä kannata lakata. Lakkaaminen saattaa lisätä kynsien kupertumista.

Lue myös Kotiliesi.fi: Mitä muutokset kynsissä kertovat, mistä muutoksista on syytä hakeutua lääkäriin? Ihotautien erikoislääkäri vastaa

6. Lääkäritkin hoitavat kynsiä. Missä tapauksessa ja millä tavalla?

Kun kynsi on kasvanut ihon sisään, lääkäri voi hoitaa sen kynnen osapoistolla. Se on paikallispuudutuksessa tehtävä toimenpide, jossa poistetaan kaistale kynnen reunasta ja kynsiaiheesta. Kynsiaihe on kynnen juuressa oleva puolikuun mallinen alue, josta kynsi lähtee uudelleen kasvuun.

Kynnen osapoisto on viimeinen keino. Mitä nopeammin kynsiongelmiin puututaan, sitä vähäisemmällä hoidolla yleensä selviää. Kannattaa ensin tulla näyttämään kynttä jalkaterapeutille tai jalkojenhoitajalle. Lievä vaiva voi hoitua jo sillä, että kynnen ja ihon väliin laitetaan suikale kuitukangasta. Jatkossa sen voi tehdä itse jalkaterapeutin tai jalkojenhoitajan ohjeilla.

Juttu on julkaistu Vivan numerossa 4/2024.

Pidä jalat terveinä – 4 vinkkiä

Pese jalat päivittäin. Jos ne hikoilevat runsaasti, voit tipauttaa pesuveteen hapanta pesunestettä. Saippuaa kannattaa välttää, sillä se kuivattaa ihoa. Jätä jalkakylpy väliin, jos iho on tulehtunut tai siinä on haavoja.

Kuivaa jalat ja varpaanvälit huolellisesti. Tarkista, että iho ja kynnet ovat ehjät, eikä kynsi paina ihoa. Voit käyttää apuna suurentavaa peiliä.

Hiero jalkoihin varpaanvälejä lukuun ottamatta perusvoidetta – herkästi kovettuviin päkiöihin ja kantapäihin tupla-annos. Jalkateriin valitaan rasvaisempi perusvoide kuin sääriin.

Vedä jalkaan kiristämättömät puuvillasukat. Villasukka imee kos­teutta ja kuivattaa ihoa. Tiiviisiin, hautoviin varvasväleihin voi laittaa lampaanvillaa.

Selaa ylöspäin