Siskonmakkara on sianlihasta valmistettu makkara. Sitä myydään raakana makkaramassana, joka on kypsennettävä ennen ruokailua. Alkujaan siskonmakkarat on tehty lampaan suoleen, mutta nykyään makkaramassaa peittävä kalvo voi olla esimerkiksi kollageenia eli valkuaisainetta tai syötäväksi kelpaamatonta muovia.
Mistä siskonmakkara-nimi on peräisin?
Siskonmakkaran nimi ei todellisuudessa viittaa kenenkään siskoon tai sisarukseen, vaan nimi juurtaa pitkälle sanojen historiaan. Nimi tulee ruotsin sanasta siskonkorv, muinoin susiskon, joka taas tulee vanhan saksan sanan sausischen kautta ranskan sanasta saucisse. Ranskan kielen sana saucisse puolestaan tulee italian sanasta salsiccia, jonka pohjana on latinan suolaa tarkoittava sana sal.
Ranskan kielen sana saucisse on ruokamakkaran yleisnimi, mutta Suomessa siskonmakkara on aina raakamakkaraa.
Siskonmakkara: kypsennys
Yleensä siskonmakkarat käsitellään tuoreina lypsämällä tai painamalla suolta ja pursottamalla tuoremakkaramassaa suoraan kuumaan keittoon tai pannulle, jossa ne kypsyvät 5-10 minuutissa.
Siskonmakkarat voi kypsentää myös 200-asteisessa uunissa n. 15 minuuttia. Parhaimmillaan makkarat ovat, kun massan puristaa ulos suolesta, sillä kuumetessaan suolesta saattaa tulla sitkeää.
Mitä siskonmakkarasta voi tehdä?
Siskonmakkara tunnetaan parhaiten siskonmakkarakeitosta. Perinteisessä sopassa on kirkas liemi ja makkarapallojen lisäksi sattumina perunoita ja juureskuutioita. Mausteena käytetään muun muassa persiljaa sekä mauste- tai mustapippuria. Viitseliäs kokki pilkkoo kasvikset itse, kiireinen tai laiska ruoanlaittaja valmistaa nopean siskonmakkarakeiton ja oikaisee pakasteperunoilla ja -kasviksilla.
Vähän erilainen siskonmakkarakeitto valmistuu, kun liemen maustaa aasialaisittain currytahnalla ja täytelöittää kookosmaidolla. Sattumiksi voi sujauttaa esimerkiksi kesäkurpitsaa, porkkanaa sekä retiisiä ja perunat vaihtaa muna- tai riisinuudeleihin. Siskonmakkaroilla ryyditettyyn nuudelikeittoon uppoaa puolet makkarapaketista, joten loput kannattaa paistaa seuraavan päivän pastan joukkoon tai lisätä pyttipannuun.
Siskonmakkara sopii moneen muuhunkin kuin keiton valmistukseen. Puristele makkaranpalat pannulle, ruskista ja sekoita keitetyn pastan joukkoon. Siskonmakkarapastan voi ryydittää tomaattisella kastikkeella tai sujauttaa sekaan yrttejä, aurinkokuivattuja tomaatteja sekä valkosipulia.
Hauska idea on muotoilla makkaramassasta pieniä pyöryköitä, kierittää ne korppujauhoissa ja paistaa pannulla lihapullien tapaan. Yhtä hyvin siskonmakkara sopii myös pihvien valmistukseen. Pannulla meheviksi paistetut siskonmakkarapihvit voi tarjota vaikka maukkaan yrttiohran sekä sellerisoseen kera.
Lue myös Kotiliesi.fi: 9 nerokasta ideaa siskonmakkaroista: ”Meillä niistä tehdään Mannerheimin lihapullia!”