Home » Somevaikuttaja Iida pelkää olevansa liian lihava morsiuspukuun – kaksi häävaateliikettä kommentoi

Somevaikuttaja Iida pelkää olevansa liian lihava morsiuspukuun – kaksi häävaateliikettä kommentoi

Monien hääpukuliikkeiden somekanavilla ja nettisivuilla esitellään upeita hääpukuja, mutta niitä esittelevät yleensä hoikat mallit. Tähän myös somevaikuttaja Iida Åfeldt on kiinnittänyt huomionsa.

”Olen huomannut, että hääpukuliikkeiden somekanavissa ja nettisivuilla näkyvät mallit ovat useimmiten hoikkia ja vaaleaihoisia. Mielestäni ihmisten monimuotoisuus ei näy tarpeeksi näissä kuvissa”, Iida sanoo.

Iida on itse pluskokoinen ja käyttää yleensä koon 46 vaatteita. Hän on menossa ensi kesänä naimisiin ja on aloittamassa hääpuvun etsintää. Hän ei ole vielä käynyt hääpukuliikkeissä, ja ajatus ensimmäisestä käynnistä jännittää.

”Sosiaalisen median perusteella minulle on syntynyt mielikuva, ettei minun kokoisilleni välttämättä löydy hääpukuja hääpukuliikkeistä. Tämä nostaa kynnystä mennä liikkeeseen, sillä miksi haluaisin mennä liikkeeseen, jossa ei ole mitään sovitettavaa?”

Iida jakoi hetki sitten tuntemuksiaan Instagramissa. Hän sai aiheeseen liittyen paljon viestejä seuraajiltaan. Monet pluskokoiset seuraajat kertoivat Iidan tavoin jännittävän sitä, löytyykö hääpukuliikkeistä heidän kokoisilleen mitään sovitettavaa.

Iida kertoo saaneensa viestejä seuraajilta, jotka olivat kokeneet ikäviä hetkiä hääpukujen sovituksessa. Eräälle seuraajalle ei ollut tarjolla haluamaansa hääpukua sovitettavaksi. Hänen olisi pitänyt tilata oikean kokoinen puku ilman sovittamista. Iidasta ajatus kalliin puvun ostamisesta sovittamatta tuntuu hurjalta.

Somevaikuttaja Iida Åfeldt menee ensi kesänä naimisiin.

Lue myös: Pluskokoiset naiset paljastavat, mistä ostavat vaatteensa – näistä kaupoista löydät muuta kuin “tätimäistä ja säkkimäistä“ tyyliä

Hääpukukonsultit: Somen hääkuvasto ei anna todellista kuvaa

Sekä Ateljè Katariinan että Fiancéen hääpukukonsultit ovat yhtä mieltä siitä, että nykyiset hääpukukuvastot antavat vääristyneen käsityksen hääpukujen kokovalikoimasta.

Turkulaisen Fiancée Tiina Grön kertoo, että he myyvät liikkeessään ulkomaisten hääpukuvalmistajien pukuja ja kuvat näistä puvuista tulevat suoraan valmistajilta.

”Usein näissä hääpukukuvissa mallina ovat hoikat naiset. Tällöin voi syntyä käsitys siitä, ettei suurempia kokoja olisi saatavilla. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkansa”, Grön selittää.

Grön kertoo, että Fiancéessa valmistajan kuvia hyödynnetään lähinnä sosiaalisessa mediassa. Hääpukuliikkeen verkkosivuilla ei ole lainkaan kuvia puvuista, ja tämä on tietoinen valinta.

”Kun hääpukuja esittelee hoikka malli, se ei anna oikeaa kuvaa siitä, miltä puku näyttää muilla vartalotyypeillä. Moni upea puku saattaa jäädä huomaamatta, kun tuijottaa vaan kuvan mallia”, Grön sanoo.

Ateljè Katariinan hääpukukonsultti Tiina Mukka kertoo, että heidän Oulun ja Helsingin liikkeissä myydään ainoastaan oman Sis Idman -malliston hääpukuja. Liikkeet ottavat itse kuvat näistä hääpuvuista, ja kuvia hyödynnetään markkinoinnissa ja verkkosivuilla.

Kuvissa usein käytetään samaa vakio-malli, joka toimii myös firman keulakuvana. Ateljè Katariinassa kuitenkin pyritään tasaisin väliajoin kuvaamaan hääpukuja myös pluskokoisten mallien päällä.

Sekä Fiancéen Grön että Ateljè Katariinan Mukka ovat yhtä mieltä siitä, että morsianten monimuotoisuus voisi näkyä vielä paremmin hääkuvastoissa.

Lue myös Kotiliesi.fi: Häät ja juhlaperinteet ovat muuttuneet aikojen kuluessa – musta pyhämekko on vaihtunut valkoiseen pukuun ja morsiuskruunu huntuun

”Hääala on pikku hiljalleen muuttumassa siihen suuntaan, että markkinoinnissa ja sosiaalisessa mediassa nähdään yhä enemmän erikokoisia ja erinäköisiä morsiamia, Mukka toteaa.

Hääkonsultit suosittelevat, että hääpukukuvia kannattaa käyttää inspiraationa sen sijaan, että ottaa niitä kirjaimellisesti. Ei kannata verrata itseä suoraan kuvien malleihin, koska puku ei välttämättä näytä samalta omalla vartalolla, mikä voi johtaa pettymykseen.

Hääkonsulttien mukaan on parempi katsoa kuvia tyylin näkökulmasta. Pitääkö enemmän esimerkiksi yksinkertaisista leikkauksista tai pitsikoristeluista? Näitä omia mieltymyksiä voi sitten käyttää suuntaviivoina, kun sovittaa hääpukuja liikkeessä.

Tiina Grön on toiminut 16 vuotta Fiancéen yrittäjänä ja hääpukukonsulttina.

Sovittamiseen löytyy aina puku

Koska hääpuvut ovat tilaustuotteita, kaikista liikkeessä olevista puvuista ei välttämättä ole saatavilla kaikkia kokoja sovitettavaksi. Molemmat hääkonsultit kuitenkin vakuuttavat, että sovitettavaa aina löytyy.

”Liikkeestämme löytyy sovituskappaleita laajalla skaalalla, eikä yksikään asiakas ole poistunut liikkeestämme ilman, että on saanut sovittaa päällensä hääpukuja”, Tiina Grön Fiancéesta kertoo.

”Jos asiakas kysyy etukäteen, löytyykö tietystä puvusta kokoa 52, kerromme, jos kyseistä kokoa ei ole saatavilla. Yleensä löydämme vastaavanlaisen hääpuvun koossa 52. Sellaisen, jossa on samanlainen siluetti ja tyyli. Tällöin morsian pääsee sovittamaan hääpukua”, Tiina Mukka kertoo.

Koska jokaisen vartalo on erilainen, puvut harvoin istuvat täydellisesti ensimmäisessä sovituksessa. Hääpuvun sovituksessa on hyvin tavallista, että asiakkaalle voidaan sovittaa päälle hieman liian pientä tai suurta hääpukua. Puvun istuvuutta voidaan arvioida esimerkiksi nuppineulojen, sovituspinnien tai nauhojen avulla. Lopulta morsiamelle tilataan puku, jonka koko on lähimpänä hänen omaansa, ja lähempänä hääpäivää sitä muokataan ja ommellaan sopivammaksi.

Ateljè Katariinan Tiina Mukka kertoo, että joskus voi myös käydä niin, että asiakas ihastuu hääpukuun, josta ei ole saatavilla oikeankokoista sovituskappaletta myymälässä.

Lue myös: 5 asiaa, joita hääsuunnittelija ei omiin häihinsä järjestäisi – ”Varma tunnelman tappaja”

”Tällöin on täysin ymmärrettävää, että asiakas voi pelätä hääpuvun tilaamista ilman sovitusta. Onhan luonnollista haluta nähdä, miltä puku näyttää päällä”, Tiina Mukka sanoo.

Tässä tilanteessa myyjän ammattitaito on erityisen tärkeä. Hyvä hääpukumyyjä löytää asiakkaalle vastaavanlaisen puvun, jonka avulla asiakas saa käsityksen siitä, miltä oma puku voisi näyttää. Ammattitaitoinen myyjä osaa myös selittää morsiamelle, miten eri osat hänen haluamassaan puvussa näyttävät. Näin hän luo morsiamelle varmuuden siitä, että hääpuku on täydellinen ja sopii hänelle hyvin hääpäivänä.

”Usein näissä tilanteissa morsian on ollut tyytyväinen hääpukuun, vaikka sen tilaaminen ilman sovittamista on aluksi jännittänytkin”, Tiina Mukka sanoo.

Tiina Mukka työskentelee Ateljè Katariinan Oulun liikkeessä hääpukukonsulttina. Tiina on työskennellyt hääpukujen parissa jo kymmenen vuotta.

Sekä Fiancéen Tiina Grön että Ateljè Katariinan Tiina Mukka kannustavat pluskokoisia asiakkaita, tulemaan rohkeasti liikkeeseen sovittamaan pukuja. Jos etukäteen mietityttää, että löytyykö itselle mieluisia ja sopivia hääpukuja, kannattaa ottaa yhteyttä liikkeeseen.

”Meillä on ammattitaitoiset työntekijät, jotka huomioivat jokaisen asiakkaan toiveet ja vartalonmuodot, ja varmistamme, että kaikille löytyy sovitettavaa”, Tiina Grön Fiancéesta toteaa.

Selaa ylöspäin