Linda Jakobsson, 34, oli työmatkalla San Franciscossa, kun hän sai yllättävän puhelun. Häntä pyydettiin mukaan The Real Housewives Suomi -ohjelmaan.
– Se oli todella hämmentävää. Olen aina ajatellut, että ohjelmaa varten täytyy olla julkkis tai valtavan rikas, ja minä en ollut kumpaakaan noista.
Linda vastasi kuitenkin heti myöntävästi.
– Olen kyllä-ihminen. Sanon aina kaikkein joo ja sitten myöhemmin kysyn: mikä tämä siis olikaan?, hän kuvailee.
– Lisäksi halusin oppia ja kehittyä. Olen aina ollut kameran takana, en koskaan sen edessä. Halusin oppia viihdealasta lisää, sillä se kiinnostaa minua sekä henkilökohtaisella että työtasolla paljon.
Ihan päätä pahkaa ei sopimuksia allekirjoitettu. Linda halusi tietää, keitä ovat ohjelman muut osallistujat – keneen hänet jatkossa yhdistettäisiin.
– Sanoin myös heti ensimmäisessä puhelussa, että en halua tulla ryyppäämään ja riitelemään televisioon.
Ohjelman naiset olivat entuudestaan vieraita toisilleen. Ohjelman edetessä heidän välilleen kuitenkin rakentui vahva ystävyys.
– Monelle katsojalle varmaan tulee olo, että nuo ovat tunteneet pitkäänkin.
Täydellinen pinta
Ison näkyvyyden tv-hanke jännittää. Helmikuussa 2024 Lindan elämää pääsee seuraamaan käytännössä kuka vain. Ohjelmasta on rajattu ainoastaan pois hänen päivätyönsä salassapitosopimusten takia.
Lindan iloksi myös hänen miehensä Markus suhtautui uuteen julkisuuteen alusta asti kannustavasti. Puoliso ja myös perheen kaksi päiväkoti-ikäistä lasta ovat hekin esillä ruudussa.
– Perhe on minulle kaikki kaikessa. Olisi kummallista puhua minun elämästäni ja äitiyden haasteita ilman että se perhe siellä vilahtaa, Linda perustelee.
Linda kokee, että ohjelmaa varten ”ei lisätty mitään”. Kotonakin on oikeasti lähes aina niin siistiä, että siellä voisi pitää asuntonäytön.
– Totta kai täällä lojuu leluja lattialla. Mutta olemme niin kaoottisia mieliä, että ympäristön täytyy olla siisti.
The Real Housewives -konsepti on tavattu suomentaa täkäläisen televisioon Täydellisiksi naisiksi, faniensa kesken ”Täykkäreiksi”. Ohjelma koostuu valikoiduista elämän välähdyksistä, joiden glamour tulee varmasti herättämään ärsytystä. Siihen Linda on yrittänyt varautua.
– Olivathan ne kuvaukset yhtä pitkää prinsessaleikkiä. En ole koskaan ollut niin pyntätty. Se kamerakuva on tosi viimeisteltyä ja kaunista.
Linda Jakobssonin elämän puitteet Espoon Westendissä ovat Housewives-formaatin syvää ydintä. Riitelyä kameroiden edessä hän ei Suomi-versioon halunnut.
Silotellun pinnan lisäksi näytetään kuitenkin epävarmuutta. Linda näyttää kameroille esimerkiksi terapiakäyntejään.
Hauska ristiriita Housewives-nimeen on siinäkin, että Suomi-versiossa nähdään kotirouvien sijaan uranaisia. Lindan mielestä tämä alleviivaa Me too -ajan tuomaa ajattelun muutosta. Mutta kotirouva ei silti ole alentava nimitys naisesta, hän tähdentää. Nainen voi itse päättää, haluaako olla kotirouva vai uranainen.
– Tällaisten asioiden ei pitäisi arvottaa tai leimata ketään.
”Ei minua löydä verokoneesta”
Ihan peruspulliainen Linda ei ole, vaikka ei itseään julkkikseksi tai rikkaaksi mielläkään. Koti Espoon Westendissä sekä hyväpalkkainen työ niin itsellä kuin kumppanilla mahdollistaa varsin mukavan elämän.
Ohjelman kuvauksissa kysyttiin, onko Linda rikas. Hän koki kysymyksen hyvin kiusalliseksi.
– Tuntuu, että on siinä jotain stigmaa, mutta en tiedä miksi.
No, onko Linda rikas?
– Ei minua löydä verokoneesta, Linda nauraa.
Eli hän ei tienaa yli 100 000 euroa vuodessa, mutta myöntää, että tämänhetkinen palkka on hyvä. Lisätuloja tulee vaikuttajan töistä, joita Linda tekee sivutoimisena yrittäjänä.
Linda haluaa kannustaa avoimeen puheeseen rahasta, mutta ohjelmassa varakkuus tuntuu olevan Lindan makuun vaivaannuttavan paljon esillä.
– Se ei ole minulle niin tärkeätä, tavoittelen elämässä ihan muita asioita kuin rikkauksia.
Se kumpi pariskunnasta tienaa enemmän, maksaa prosentuaalisesti yhteisistä kuluista myös enemmän. Kun Linda oli tuloitta lasten kanssa kotona vanhempainvapaalla, Markus hoiti laskut.
– Olimme yhtä mieltä siitä, ettei olisi ollut reilua, että minä pidän huolta meidän yhteisestä lapsesta kotona ja olisin joutunut samalla käyttämään omia säästöjä, Linda linjaa.
– Yhdessä kohtaa tienasin pikkuisen enemmän kuin mieheni. Silloin maksoin enemmän. Nyt Markus tienaa enemmän kuin minä, joten silloin hän maksaa enemmän. Meistä se on reilua.
Tasa-arvoisuus on tärkeää heille parisuhteessa, joten myös yhteiset kulut pyritään tasaamaan. Esimerkiksi asunnot on omistettu aina puoliksi. Pariskunnalla ei ole yhteistä pankkitiliä, koska he haluavat pitää vapauden tehdä myös omia hankintoja.
– Raha liittyy tietyllä tavalla aina valtaan ja se eriarvostaisi meitä. Näin me olemme tasa-arvoisempia ja samalla viivalla koko ajan.
Linda Jakobssonin elämän ennakoimattomia käänteitä oli uusi ura pelialalla.
Suppeaa naisen roolia laajentamassa
Kulttuurituotantoa opiskellut Linda teki pitkään mainosuraa luovana suunnittelijana. Mainosalan menestys poiki palkintojakin, mutta jossain vaiheessa Lindan mahdollisuudet kehittyä olivat käyneet vähiin.
Tällä haavaa Linda työskentelee täysipäiväisesti peliyhtiössä ja vastaa Merge Mansion -menestyspelin tarinan kehittämisestä. Peliä on ladattu yli 50 miljoonaa kertaa.
Linda ei ole koskaan ollut pelaaja eikä siihen edelleenkään paljon riitä aikaa. Silti noin puolitoista vuotta sitten hän löysi itsensä töistä peliyhtiöstä.
– Tämä on varmaan tosi millenniaali juttu: työssä on oltava jonkinlainen arvopohja, johon voi sitoutua. Että haluat tehdä jotain merkityksellistä, Linda avaa.
Hän kuvailee itseään intohimoiseksi tarinankertojaksi ja naisten arvojen puolustajaksi. Tästä päästäänkin aiheeseen, josta hänellä riittäisi puhuttavaa.
Naisen rooli etenkin elokuvissa ja sarjoissa on jo pitkään näyttäytynyt Lindalle suppeana ja tylsänä. Luodessaan kansainvälisen hittipelin tarinaa hän saattoi näyttää, mitä kaikkea naiset voivat tehdä.
– Mitä naisen ei tarvitse pyytää anteeksi, minkälaista kieltä hän käyttää, minkälaisia suhteita hänellä voi olla ja minkälaisia arvoja hän voi edustaa.
Naisen roolin laajentaminen tuo työhön uudenlaista merkityksellisyyttä, jota ei palkinnoista saa.
– Sitten kun lukee keskustelupalstalta ympäri maailmaa, miten paljon ihmiset ovat saaneet pelin naiskuvasta itselleen rohkeutta ja ajattelu on avartunut, se tuntuu tosi arvokkaalta ja ihanalta.
Harrastuksesta tulikin nopeasti sivutyö
Lindajakobssson-tiliä seuraa Instagramissa runsaat kymmenentuhatta käyttäjää. Kaikki lähti siitä, että Linda julkaisi tililleen päivityksiä heidän nykyisen asuntonsa remontin etenemisestä. Sisältö kiinnosti muitakin siinä määrin, että Linda tienaa nyt sosiaalisen median kautta rahaa ja siitä on tullut hänelle sivutyö.
Mekin syödään muiden äitien tekemää ruokaa ja koko ajan joku täällä huutaa.
Ehkä vaikuttajatyö on Lindasta ihanaa siksi, että se liittyy vanhaan intohimoon.
– Se on tapani pitää kiinni siitä mainosmaailmasta, josta minua ei näköjään voi irrottaa kirveelläkään.
Hän haluaa tuoda somessaan esiin jotain pintaa kiinnostavampaa.
– Haluan näyttää todellisuutta lapsiperhearjesta kaiken sen Instagramissa vilahtavan silotellun sisällön vierellä. Mekin syödään muiden äitien tekemää ruokaa ja koko ajan joku täällä huutaa, Linda nauraa.
Linda Real Housewives -sarjan markkinointikuvissa. Muut sarjan tähdet ovat Mia Ehrnrooth, Anitra Ahtola, Satu Väkiparta ja Marjo Toskala.
Sosiaalisen median kautta Linda löydettiin myös täykkäriksi. Hän oli kuulemma vaikuttanut tarpeeksi suorapuheiselta.
– Siellä oli ajateltu, että Linda puhuu suunsa kyllä puhtaaksi ja on rohkeutta ottaa kantaa asioihin.
Viime kesänä Linda tajusi ensimmäisen kerran, että hänet saatetaan tunnistaa kaupungilla. Linda oli ystävineen viettämässä iltaa Haukilahden viinijuhlilla, kun joukko ennestään tuntemattomia someseuraajia tuli tervehtimään.
– Nyt kun miettii tätä tulevaa ohjelmaa, olen jo saanut pienissä paloissa tietyllä tavalla totutella tähän.
Hän haluaa kehittää myös sosiaaliseen mediaan liittyvää työtään pidemmälle. Täysin uudenlainen julkisuus sopii tähän suunnitelmaan täydellisesti.