Home » Tähdet tähdet -tuomari Lilli Paasikivi muuttuu tänä kesänä Armi Ratiaksi – naisilla on yksi yhteinen luonteenpiirre

Tähdet tähdet -tuomari Lilli Paasikivi muuttuu tänä kesänä Armi Ratiaksi – naisilla on yksi yhteinen luonteenpiirre

Torikahvila Café Tiina Helsingin Töölöntorilla avautuu aamulla 7.30, ja oopperalaulaja Lilli Paasikivi saapuu sinne ensimmäisten asiakkaiden joukossa. Kahvi, ruisleipä ja iltapäivälehden kymmenen kysymystä – joissa Lilli on omien sanojensa mukaan huono – tutussa porukassa ovat kuuluneet hänen arkiaamujen rutiineihinsa jo viitisentoista vuotta.

– Tapaamme täällä kesät talvet, satoi tai paistoi. Muun muassa tätä tulen kaipaamaan, kun muutan ulkomaille, sanoo Lilli, joka syksyllä aloittaa virallisesti Bregenzin­ musiikkijuhlien taiteellisena johtajana Itävallassa.

Parin korttelin päässä torista sijaitsee Kansallisooppera, joka oli Lillin työpaikka 28 vuotta. Kymmenen viimeistä vuotta hän toimi taiteellisena johtajana.

– Kansallisooppera on kuin magneettikenttä, jonka ympärillä elämäni on pyörinyt. Olen sahannut samaa Runeberginkadun pätkää oopperalle ja takaisin. Nyt magneettikenttä neutraloituu. Konkreettisesti se tapahtui, kun luovutin kulkulupani, mutta henkisesti se on ollut pidempi prosessi.

”Jätän taakseni kivan elämäni Töölöntorin laidalla”

Työ Itävallassa on jo lähtenyt käyntiin, ja Lilli on juuri palannut sieltä.

– Jätän taakseni kivan elämäni Töölöntorin laidalla, perheen ja ystävien kanssa. On se iso muutos, mutta saan toteuttaa ammatillista unelmaani, kasvaa ja kehittyä. Se on valtava ilonlähde.

Lue myös Kotiliesi.fi: Sikke Sumari jättää ravintolansa ja Suomen pölyt – uusi bisnesidea Italiassa

Lillin uusi koti Bregenzissä sijaitsee vuorenrinteessä, ja sen parvekkeelta näkyy neljä valtiota: Itävalta, Sveitsi, Saksa ja Liechtenstein. Asuntoon riittää kiipeämistä, mutta auringonlaskut ja järvimaisema palkitsevat.

– Haluan integroitua yhteisöön ja oppia tuntemaan itävaltalaista mielenlaatua ja tapaa toimia. Häpeilemättä puhun puutteellista saksaa ja hoidan kaikki työasiat saksaksi, sillä vain tekemällä oppii.

Vuonna 1946 perustettu Bregenzin musiikkijuhlat on iso festivaali. Sen kruununa on Bodenjärven päälle rakennettu näyttämö, jossa on 6 800 hengen katsomo.

Lillin sopimus on viisivuotinen. Hän on suunnitellut jo kesän 2025 ohjelmiston, vain ooppera Der Freischütz oli valmiiksi sovittu järvinäyttämölle.

Kiinnostavien taiteellisten sisältöjen lisäksi Lilli haluaa tuoda Bregenziin matalaa hierarkiaa ja avointa keskustelua, mutta korostaa, että kyse on kuitenkin aina vuorovaikutuksesta ja molemminpuolisesta oppimisesta.

– Festivaali on valinnut suomalaisen nais­intendentin, ja sen pitää näkyä ja kuulua. Kansainvälisten sisältöjen lisäksi haluan toisinaan esitellä parasta, mitä Suomesta tulee.

Mitä se on, sitä Lilli ei voi vielä paljastaa. Se tiedetään jo, että kahden vuoden kuluttua musiikkijuhlien järvinäyttämöllä esitetään La Traviata.

Tähdet tähdet -televisio-ohjelman vakiotuomarina

Keväällä Lilli on nähty Tähdet tähdet -televisio-ohjelman vakiotuomarina, nyt kolmatta kertaa.

– Ihailen kaikkia, jotka lähtevät mukaan kilpailuun. Jokainen artisti liikkuu lähes koko ajan oman mukavuusalueensa ulkopuolella ja esiintyy suuren yleisön edessä vähien ja tiiviiden harjoitusten jälkeen.

Lilli itse laulaa kesäkuun alussa toistamiseen pääroolin Ilmajoen musiikkijuhlien Armi-oopperassa. Hänen on helppo samastua Marimekon perustajan Armi Ratian toimijuuteen ja pelottomuuteen.

– Kuten Armi, ajattelen isosti. Ja kuten Armi, olen kärsimätön. Johtajan hommissa on opittava sietämään keskeneräisyyttä, ja se oli minulle alussa helkkarin vaikeaa. Pitää malttaa odottaa, vaikka oma draivi olisi se, että pitää saada valmista aikaan, jotta voi siirtyä seuraavaan asiaan.

Lue myös: Säveltäjä Lauri Porra reissaa vaimonsa työmatkoilla vauvan kanssa: ”Isäksi tuleminen oli mullistava kokemus”

Miten päivä jatkuu tästä?

Harjoittelen tulevia teoksia. Toukokuun lopussa esiinnyn Mahlerin 8. sinfoniassa Helsingin Kaupunginorkesterin solistina. Kesällä meillä on kirkkokonsertti Kiskossa Johanna Rusasen ja Jorma Uotisen kanssa. Sen nimi on Ei huonot.

Myöhemmin opetan vähän ja teen hallinnollisia töitä. illalla menen nukkumaan yhdeksältä ja herään aamulla viideltä. Olen illan torkku ja aamun virkku.

Teen joskus töitä mitä kummallisimpina aikoina, sillä parhaiten rentoudun niin, että saan asiat tehdyiksi.

Juttu on julkaistu Anna-lehdessä 21/2024.

Selaa ylöspäin