Puuro on monen terveellisyyteen pyrkivän suosikkiaamiainen, eikä suotta. Puuro on kuiturikas, täyttävä aamiainen, jossa ei sellaisenaan ole turhaa energiaa.
Mutta miten hyvin puuro sopii sellaiselle, joka pyrkii keventämään oloaan? Hyvin, jos muistaa muutaman tärkeän seikan, toteaa ravitsemustieteilijä, hiljattain muun muassa painonpudotusta käsittelevän Elämänmakua – Aikuisten ateriaviisaus -kirjan (Otava) julkaissut Patrik Borg.
Borgin mukaan monen laihduttajan kohdalla ongelmaksi muodostuu se, että aamupuuro jää helposti liian kevyeksi. Esimerkiksi monen vakioaamupala, desi kaurapuuroa mustikoilla ja raejuustolla höystettynä, ei Borgin mukaan riitä täyttämään juuri ketään. Silloin vaarana on, että nälkä yllättää uudelleen varsin pian.
”Mikä tahansa täyte, joka lisää puuroon energiaa maittavasti, on täten hyvä lisä aamupuuroon. Myös proteiini on hyvä bonus. Ratkaisevaa on kuitenkin se, mikä kenellekin maistuu”, Borg sanoo.
Asiantuntija ei pelkäisi turhaan kaloripommeja aamupuurossa, kunhan puuro ei peity sokeriin.
© iStock
Borg muistuttaa, että myös painonpudottajan on syytä suosia reiluja ja energiarikkaita aamupaloja. Muuten vaarana on se, että nälkä kasvaa merkittävästi iltaa kohden, joka puolestaan vaikeuttaa laihtumista merkittävästi.
”Siksi en itse aamupuuron kohdalla pelkäisi turhaan kaloripommeja tai sitä, että syön liikaa. Mikäli joku haluaa laittaa puuroonsa voisilmän ja sokeria, sekään ei ole isossa kuvassa ongelma, mikäli puuro ei peity sokeriin”, Borg sanoo.
”Myös tällöin täytyy kuitenkin muistaa lisätä puuroon tarvittava proteiini”, Borg muistuttaa.
Lue myös: Tämä on paras valmisruoka – lukijat äänestivät ja ravitsemusterapeutti kommentoi
Tällainen puuro on paras keventäjälle
Jos tavoitteena on pudottaa painoa tehokkaasti ja puuroa syöden, on Borgilla antaa muutama vinkki, joiden avulla puurosta saa täyttävän ja proteiinipitoisen, keventäjälle sopivan aamiaisen.
Tee puuro veden sijasta maitoon. Puurosta tulee usein maittavampi, ja maidosta saa helposti aamiaiseen lisää kaivattua proteiinia.
Sekoita puuroon reilusti raejuustoa tai rahkaa. Lisää päälle hillosilmä tuomaan makua ja makeutta.
Lisää kuuman puuron sekaan raaka kananmuna. Monelle kikka voi tuntua vieraalta, mutta moni on tykästynyt kananmunaan puurossaan.
Ripottele puuron päälle pähkinöitä, manteleita tai vaikka maapähkinävoita. Ne ovat usein terveellisiä ja energiapitoisia, auttavat jaksamaan ja pitämään nälän kurissa.
Lue myös Kotiliesi.fi: Onko tässä maailman paras kaurapuuro? Suomalainen hotelliketju pisti jakoon hittireseptin, jonka perään kyselevät jopa maailmantähdet