Moni suomalainen luottaa arjessaan valmisruokiin, eikä ihme. Valmisruokien joukosta löytyy monia herkullisia vaihtoehtoja, jotka tuovat helpotusta ruoanlaittoon.
Mutta mikä valmisruoka on kaikista paras? Kysyimme Annan lukijoilta heidän suosikkieineksiään, ja muutama ruoka nousi äänestyksessä ylitse muiden. Elokuussa 2024 toteutettuun äänestykseen vastasi lähes 300 henkilöä, jotka olivat iältään 23–86-vuotiaita.
3. paras valmisruoka: pinaattikeitto
Kolmanneksi eniten ääniä keräsi pinaattikeitto. Osa äänestäjistä vannoi nimenomaan Apetitin pakastekeiton nimeen, ja osa puolestaan mainitsi suosikikseen eineshyllyltä löytyvän pinaattikeiton esimerkiksi Kokkikartanon tai Saarioisten valmistamana.
Apetitin pakastepinaattikeitto valmistetaan kotimaisesta pinaatista.
© Apetit
Pinaattikeiton ravintosisältö/100g (Apetit):
70 kcal
Rasvaa 3,2 g, josta tyydyttyneitä rasvahappoja 2,1 g
Hiilihydraattia 6,8 g, joista sokereita 3,5 g
Kuitua 0,3 g
Proteiinia 2,6 g
Suolaa 0,6 g
2. sijalla: lohikeitto
Lohikeitto keräsi äänestyksessä toiseksi eniten ääniä. Erityisesti Kokkikartanon valmistama lohikeitto oli monen mieleen.
Kokkikartanon lohikeitossa on mm. perunaa, lohta, kermaa ja voita.
© Kokkikartano
Lohikeiton ravintosisältö/100g (Kokkikartano):
118 kcal
Rasvaa 7,7 g, josta tyydyttyneitä rasvahappoja 4,1 g
Hiilihydraattia 6,5 g, josta sokereita 1,2 g
Kuitua 1 g
Proteiinia 5,1 g
Suolaa 0,9 g
Paras valmisruoka: maksalaatikko
Saarioisten perinteinen maksalaatikko on valmistettu haudutetusta riisistä ja jauhetusta maksasta.
© Saarioinen
Maksalaatikko äänestettiin ylivoimaisesti parhaaksi valmisruoaksi, joko rusinoilla tai ilman. Maksalaatikko keräsi neljäsosan kaikista äänistä.
Kaikille äänestäjille valmistajalla ei ollut merkitystä, mutta yksi brändi mainittiin selvästi useammin kuin muut: Saarioinen.
Maksalaatikon ravintosisältö/100g (Saarioinen):
191 kcal
Rasvaa 8,8 g, tyydyttyneitä rasvahappoja 1 g
Hiilihydraattia 21 g, josta sokereita 7,9 g
Kuitua 0,8 g
Proteiinia 6,2 g
Suolaa 0,79 g
Ravitsemusterapeutti pitää valmisruokia hyvänä vaihtoehtona
Maksalaatikon, lohikeiton ja pinaattikeiton lisäksi lukijoidemme suosikkeja olivat muun muassa pakastepizzat, erilaiset pastaruoat sekä hernekeitto. 40 prosenttia kyselyyn vastaajista kertoi syövänsä valmisruokia joka viikko.
Ravitsemusterapeutti Mari Aalto Terveystalosta näkee valmisruoat oikein hyvinä vaihtoehtoina arkeen.
”Kannustan ja suosittelenkin monia potilaitani käyttämään einesruokia kiireisen arjen keskellä. Valmisruoka on aina parempi vaihtoehto kuin se, että lämmin ateria jäisi kokonaan välistä tai sen sijaan söisi pelkkiä välipalatuotteita”, Aalto sanoo.
Valmisruoilla on tiettyjä haasteita, joita voi kuitenkin itse taklata
Mikäli valmisruokia käyttää paljon, eli jos viikon lounas- ja päivällisruoista yli kolmannes on valmisruokia, aterioita on kuitenkin syytä vaihdella ja täydentää muutamilla asioilla, jotta ruokavalio pysyy monipuolisena.
”Valmisruokien haasteena on usein se, että kuituja ei juuri nimeksikään ole.”
Kuidut lisäävät kylläisyyden tunnetta sekä auttavat pitämään kolesterolin matalana. Ne myös auttavat pitämään poissa toiminnalliset vatsavaivat eli ripulin, ummetuksen, ilmavaivat ja turvotuksen. Kuituja saa esimerkiksi täysjyväleivästä ja kasviksista.
Aalto syö itsekin usein lounaaksi jonkin valmisruoan. Aterian lisukkeena hänellä voi olla esimerkiksi paprika, pari tomaattia tai pari porkkanaa.
Valmisruoan täydennykseksi sopii hyvin myös ruisleipä, jonka päällä on margariinia. Leivästä saadaan kuituja ja margariinista pehmeää rasvaa. Rasvan laadussa on nimittäin monissa valmisruoissa parantamisen varaa.
”Tyydyttynyttä rasvaa ei saisi olla koko rasvan määrästä kuin kolmannes, mutta tämä ylittyy usein.”
Pinaattikeitosta tulee monipuolisempi ateria, kun sen kanssa on kananmunaa ja leipää.
© Sampo Kprhonen
Monesti myös proteiinia saattaa olla valmisruoka-annoksessa niukasti. Proteiinin saantiin pitää kiinnittää tarkemmin huomiota esimerkiksi silloin, jos ihminen treenaa tavoitteellisesti tai jos iän myötä hänen ruokahalunsa on laskenut ja ruokamäärät ovat niukempia. Myös laihdutuslääkkeen käyttö pienentää annoskokoa ja voi näin ollen pienentää myös proteiinin saantia.
”Proteiinin määrää voi nostaa esimerkiksi täydentämällä valmisruoka-annosta raejuustolla tai lasillisella Plus-maitoa. Tai sitten välipalalla voi syödä rahkaa tai juoda proteiinijuomaa.”
Jos käytät paljon valmisruokia, tarkista onko tuotteessa sydänmerkki
Aalto painottaa, että vaikka valmisruoissa on tiettyjä haasteita, ei itse tehty ruoka ole suinkaan automaattisesti valmisruokaa terveellisempää.
”Kaikki samat haasteet voivat koskea myös kotiruokaa, ja joskus kotiruoka voi olla jopa huonompaa ravintoarvoiltaan kuin valmisruoka.”
Sydänmerkki ohjaa parempiin valintoihin einesruoissa. Etenkin silloin, jos valmisruokia syö paljon, sydänmerkillä varustettuja tuotteita kannattaa suosia, sillä niissä on parempi laatu kuidun, rasvan ja suolan suhteen.
Lue myös Kotiliesi.fi: Terveellinen valmisruoka pelastaa kiireisen kotikokin – ravitsemusterapeutti paljastaa parhaat einekset