Mikä on Suomen paras pikkupaikkakunta asua? Kysyimme asiaa Annan lukijoilta Facebook-sivuillamme, ja vastausten määrä löi ällikällä. Saimme lähes 1000 vastausta!
Lukijoiden perusteluissa toistuivat samat syyt: rakastetuissa pienissä kunnissa on tarjolla kokoon nähden kattavat peruspalvelut ja monipuoliset harrastusmahdollisuudet. Lisäksi moni koki, että pienemmillä paikkakunnilla on lämminhenkinen ja vahva paikallisyhteisö.
Kolmen kärkeen kyselyssä lopulta sijoittuivat Siilinjärvi, Parikkala ja Sotkamo. Siilinjärveä Annan lukijat luonnehtivat kommenteissa seuraavalla tavalla:
– Siilinjärvi on kotikunta, jossa asuin elämäni ensimmäiset 20 vuotta. Siilinjärvi on itsenäinen, uusiutuva maalaiskunta Kuopion kainalossa, jossa on toimivat palvelut – tai ainakin silloin oli, Katriina kuvailee.
– Siilinjärvellä maakunnan parhaat hiihtoladut. Minä asuin Siilinjärvellä 20 vuotta. Siilinjärven kirjasto jäi harvinaisen hyvänä mieleen, samoin ihmiset ja toisista välittäminen. Kun 9-vuotias tyttäreni kuoli liikenneonnettomuudessa, sain paljon tukea ja apua tutuilta ja ihan tuntemattomiltakin, Päivi kertoo.
Kysyimmekin Siilinjärven kunnanjohtaja Janne Airaksiselta, mitkä ovat Siilinjärven vetovoimatekijät.
Siilinjärvi on menestyksekäs kunta monella mittarilla
Vuoden verran Siilinjärven kunnanjohtajana ollut Airaksinen ilahtuu kuullessaan, että Siilinjärvi on noussut kyselyssä parhaaksi pieneksi paikkakunnaksi. Pohjois-Savossa sijaitseva Siilinjärvi on runsaan 21 000 asukkaan itsenäinen maalaiskunta, jonka naapurikuntia ovat Lapinlahti ja Kuopio.
Siilinjärvi sijaitsee keskeisessä liikenteen solmukohdassa. Kunnan läpi kulkevan junaradan ja valtatie numero 5 kautta pääsee niin Ouluun kuin Helsinkiin. Raide- ja maantieyhteyksien lisäksi Siilinjärveltä pääsee lentämään ulkomaille, sillä kunnan alueella sijaitsee Kuopion lentoasema.
– Esimerkiksi Siilinjärven kirkonkylästä on matkaa Kuopioon noin 20 kilometriä. Hyvät kulkuyhteydet mahdollistavatkin työ- ja vapaa-ajan matkustamisen lähikuntiin ja muihin maakuntiin, Airaksinen kertoo.
Siilinjärvi on ollut pidemmän aikaa muuttovoittoinen, ja sen asukkaiden keski-ikä on 42,4 vuotta. Kunta on iältään hyvin nuori, ja se on näkynyt erityisesti kunnan tekemissä investoinneissa.
Eri puolilta kuntaa löytyykin tällä hetkellä kahdeksan alakoulua, kaksi yläkoulua sekä lukio ja muun muassa Savon ammattiopisto Kuopion Sakkyn toimipaikka. Airaksinen uskoo, että kunnan kattavat ja hyvät koulutusmahdollisuudet ovat yksi merkittävimmistä vetovoimatekijöistä.
Myös hyvä työllisyystilanne on lisännyt muuttoliikennettä paikkakunnalle. Siilinjärvellä on Pohjois-Savon toiseksi pienin työttömyysprosentti. Kunnassa on noin 1500 eri alojen yritystä.
– Lyhyt välimatka mahdollistaa myös työssäkäynnin Kuopiossa, Airaksinen sanoo.
Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluidenkin osalta kunnassa on myös toistaiseksi hyvä tilanne, mutta terveydenpalveluiden tulevaisuuden suhteen ilmassa on joitakin kysymysmerkkejä.
Airaksinen kertoo, että kunnasta löytyy tällä hetkellä Siilinjärven kirkonkylällä sekä Vuorelan taajamassa sijaitsevat terveysasemat. Näiden terveysasemien palveluista vastaa Pohjois-Savon hyvinvointialue. Pohjois-Savon hyvinvointialueella on kuitenkin mittavat säästötavoitteet tälle vuodelle, jotka tuovat pientä epävarmuutta myös Siilinjärvenkin terveyspalveluiden laajuudelle jatkossa.
– Meillä ei ole vielä tarkkaa tietoa siitä, millä tavalla hyvinvointialueen säästösuunnitelmat vaikuttavat Siilinjärven terveyspalveluihin, Airaksinen toteaa.
Lue myös: Maailman paras paikka sijaitsee Espoossa – ainakin Jukka Puotilan mielestä
Siilinlahden uimaranta on yksi kunnan suosituimmista uimarannoista. Uimarannalta löytyy muun muassa pukukoppeja, uimakaudella auki oleva kioski, hyppytorni ja lasten leikkipaikkoja. © Siilinjärven kunta
Harrastuksia joka lähtöön
Mitä vapaa-ajan harrastusmahdollisuuksiin tulee, Siilinjärveltä tuntuu löytyvän jokaiselle jotakin. Airaksinen uskookin, että myös se lisää kunnan viehätystä.
– Siilinjärvellä on kaksi kylpylää: Fontanella ja Kunnonpaikka. Lisäksi meiltä löytyy muun muassa Tarinagolfin golfkentät, pesisstadion, Kasurilan laskettelukeskus, pieni Kuilun mäkihyppymäki ja talvisin hyvät hiihtoladut, Airaksinen luettelee.
Erityisesti yhdistetty hiihto on nostanut viime aikoina suosiota kunnassa. Airaksinen ajattelee, että Kuilun hyppyrimäki on loistava paikka aloittaa lajin parissa. Muun muassa Suomen yhdistetyn hiihdon nuorten naisten MM-kultaa voittanut Minja Korhonen on aloittanut yhdistetyn uransa kyseisestä mäestä.
Monet harrastukset pyörivät Airaksisen mukaan seuratoiminnan ansiosta.
– Meillä on seuratoiminnan parissa todella aktiivisia henkilöitä, jotka ovat kiinnostuneita antamaan aikaansa ja resursseja yhteisen hyvän vuoksi. Ilman heitä moni harrastusmahdollisuus puuttuisi meiltä, Airaksinen sanoo.
Siilinjärveläisten vahva identiteetti yllätti kunnanjohtajan
Useampaa kuntaa johtaneena Airaksinen kertoo, että hän aidosti yllättyi, kuinka vahva identiteetti siilinjärveläisillä on.
Airaksisen mukaan siilinjärveläiseen identiteettiin kuuluu, että tehdään eikä meinata, ja ollaan ylpeitä omasta kunnasta. Siilinjärveläisten positiivinen omanarvontunne näkyy myös, siinä kuinka yhteisöllinen kunta on.
– Monesti ajatellaan, että ainoastaan muutaman tuhannen asukkaan kunnat ovat hyvin yhteisöllisiä, kun siellä tunnetaan paremmin toinen toisensa kuin isommissa kunnissa. Huomaan kuitenkin, että Siilinjärvellä tilanne on hyvin samanlainen kuin pienemmissä kunnissa. Täällä kuntalaiset ovat hyvin aktiivisia ja ylläpitävät vahvaa yhteisöllisyyttä, Airaksinen toteaa.
Yhteisöllisyys näkyy Airaksisen mukaan esimerkiksi siinä, millä tavoin ulkopaikkakuntalaiset otetaan vastaan Siilinjärvellä.
– Olen kuullut ja saanut palautetta, että ulkopaikkakuntalaisen on helppo tulla Siilinjärvelle. Heidät otetaan avosylin vastaan, Airaksinen kertoo.
Lue myös Kotiliesi.fi: Javanaiset muuttivat Turusta pienelle paikkakunnalle Virojoelle: ”Vain yksi etu kaupungin keskustassa asumisessa oli”
Myös nämä pikkupaikkakunnat Suomessa keräsivät kehuja:
Suolahti: ”Meillä on oma uimahalli ja jäähalli, kaksi ruokakauppaa ja erittäin aktiivinen kyläyhdistys, joka järjestää monia kesätapahtumia ja muun muassa joulumarkkinat. Koska kylä sijaitsee Keitele-järven eteläkärjen ympärillä, meillä on todella kaunista ja luonto joka paikassa ympärillä”, Kaija kertoo kommenteissa.
Merikarvia: ”Pieni mutta pirteä. Kummallisen kodikas”, Mari kertoo kommenteissa.
Suonenjoki: ”Loistavat palvelut pikkupaikkakunnaksi, uskomattomat liikuntamahdollisuudet ja ollut tähän asti koulumyönteinen”, Marika kertoo kommenteissa.
Kemiönsaari: ”Upea luonto kaikkina vuodenaikoina. Ystävälliset asukkaat. Oiva mahdollisuus puhua ruotsia kaikkialla”, Eija kertoo kommenteissa.
Vieremä: ”Kuntaa on kehitetty kovasti asukkaiden viihtyvyyden kannalta teollisuusyritysten toimintaedellytysten mahdollistamiseksi. Helsinkiläisenä seuraan pienellä kateudella sitä, kuinka yhteisöllistä ja vireää siellä nykyisin on”, Hanna kertoo kommenteissa.
Parkano: ”Sopivan pieni, mutta löytyy kaikki tarvittavat palvelut läheltä. Täällä on kaunis luonto ja maaseudun rauha”, Manta kertoo kommenteissa.
Savitaipale: ”Maksuton varhaiskasvatus, oma jäähalli ja uimahalli sekä hyvä kirjasto. Muutkin harrastusmahdollisuudet ovat hyvät”, Tiina kertoo kommenteissa.