Home » Tämän kakun haluavat nyt kaikki – näillä vinkeillä loihdit huipputrendikkään vintagekakun

Tämän kakun haluavat nyt kaikki – näillä vinkeillä loihdit huipputrendikkään vintagekakun

Vintagekakku vie ajassa taaksepäin jopa 1700-luvulle Marie Antoinetten hoviin. On röyhelöä, kiiltäviä kirsikoita ja kunnolla värejä. Vintagekakkua leipoessa saakin heittäytyä villiksi ja pursotella oikein kunnolla.

Vintagekakku ei toki ole mikään uusi juttu, sillä niitä on vilahdellut ennenkin. Röyheläkakut palasivat juhlapöytiin 50-60-luvulla ja uudelleen 70-80-luvuilla. Maailmalla, erityisesti aasialaisissa leipomoissa vintagekakku-trendi on todella kovassa nosteessa jo muutaman vuoden. Sieltä koristeellisesti pursotetut kakut hiipivät jälleen esille myös Suomessa.

Näyttävät pursotukset kuuluvat tämän hetken trendikkäimpään kakkuun.

© iStock

Vintagekakku: valitse tällainen pohja

Koska kuorrutteita ja koristeita tulee kakkuun runsaasti, kannattaa kakkupohjaksi leipoa jokin muu kuin perinteinen sokerikakkupohja. Sen sijaan sillä, leivotko kakun vaaleana tai suklaisena tai kenties mehevän mantelisena, ei ole merkitystä. Herkullisia ja toimivia kakkupohjareseptejä, löydät alla olevista ohjeista. Täytteet, kuorrutteet ja koristeet voit valita mielesi mukaan.

Geisha-kakku

yli 60 min

15

Keskitaso

Raparperi-mansikkakakku

yli 2h

12

Keskitaso

Manteli-vadelmatäytekakku

yli 60 min

15

Keskitaso

Vintagekakku: Koristeet ja pursotukset

Vintagekakun kuorrutuksiin ja pursotuksiin ei kannata käyttää kermavaahtoa, sillä se ei pysy kuosissaan kovin hyvin. 

Sen sijaan kakun voi kuorruttaa ja pursottaa esimerkiksi marenki-voikreemillä, joka on hieman vähemmän makea kuin perinteinen voikreemi. Sen etuihin kuuluu erityisesti se, että sitä on todella helppo pursotella ja pursotukset myös pysyvät kauniina pitkään. Toki sen valmistus vaatii hieman taitoa ja vaivannäköä. 

Myös perinteinen voikreemi sopii hyvin vintagekakun koristeluun. Voikreemin ansiosta pursotuksista tulee tarkkoja ja yksityiskohdat loistavat. Sekä marenki-voikreemiä että perinteistä voikreemiä valmistettaessa voin pitää olla pehmeää, kun kreemiä alkaa valmistaa, sillä kreemin tulisi olla silkkisen pehmeää. Voin voi nostaa huoneenlämpöön pehmenemään jo edellisenä iltana, mutta vähintään pari tuntia ennen leivontaa. 

Halutessaan kuorrutteen voi värjätä esimerkiksi punaiseksi tai pastellinsävyiseksi muutamalla tipalla pastaväriä. Mitä villimmät värit, sitä näyttävämpi vintagekakku. Erityisesti hääkakuissa valkoinen väri on kuitenkin todella haluttua. 

Vintagekakusta saa todella näyttävän, jos pursotuksia tekee ainakin kahdella erilaisella tyllalla. Mitä enemmän, sitä parempi. Pursotus on taitolaji, jota pitää harjoitella. Harva on seppä syntyessään, joten kannattaa olla armollinen itselleen. Tärkeää on olla luova, eikä kannata miettiä liikaa

Vintagekakun koristeeksi sopii erityisen hyvin varrelliset cocktail-kirsikat. Myös erilaisia sokerihelmiä voi käyttää koristeena, mutta kauniit koristelut syntyvät myös pelkillä pursotuksilla. 

Lue lisää Kotiliesi.fi: Kakun koristelu ja kakkukoristeet – katso parhaat ideat näyttävien juhlakakkujen viimeistelyyn

Selaa ylöspäin