Home » Tästä syystä silmäpussit voivat jäädä pysyviksi – yhtä vinkkiä jokaisen kannattaa kokeilla

Tästä syystä silmäpussit voivat jäädä pysyviksi – yhtä vinkkiä jokaisen kannattaa kokeilla

Mistä kasvojen turvotus johtuu?

Kasvot turpoavat herkästi kehon natrium- eli suolatasapainon järk­kyessä. Useimmiten turvotusta syntyy, kun solujen välitilaan kertynyt suola sitoo itseensä ylimääräistä nestettä ja kudosten tilavuus kasvaa.

Taustalla on elimistön pyrkimys ylläpitää kehon neste- ja suolatasapainoa, joka on tehokkaasti säädelty eri hormonien toimesta.

Kun tulee syöneeksi liikaa suolaa, vastaa elimistö tilanteeseen kerryttämällä itseensä tavallista enemmän nestettä, mikä näkyy ulospäin turvotuksena.

Kasvojen turpoamistaipumuksessa on yksilöllisiä eroja. Siihen vaikuttavat muun muassa ihon kudostyyppi ja paksuus sekä kehon imunestekierron ominaisuudet. Nämä tekijät ovat pitkälti perinnöllisiä, eikä niihin voi itse vaikuttaa.

Lue Kotiliesi.fi: Turvotus on ikävä vaiva, joka useimmiten hellittää pienillä muutoksilla – erikoislääkäri kertoo yleisimmät syyt turvotteluun

Miksi juuri naama on aamuisin turvonnut?

Neste seuraa painovoimaa, minkä vuoksi makuuasennossa kudosnestettä kertyy kasvojen alueelle. Sen vuoksi esimerkiksi kasvojen alueen leikkauksista toipuvia potilaita kehotetaan usein nukkumaan pää koholla.

Terveellä ihmisellä aamuturvotus laskee, kun heräämisen jälkeen oleskelee jonkin aikaa pää pystyssä. Iän karttuessa kuitenkin esimerkiksi tyynyn painaumien hälveneminen kasvoilta voi viedä aiempaa kauem­min.

Kollageeni- ja elastiinikudosten heikentymisen myötä ihon kimmoisuus vähenee ja palautumiskyky hidastuu.

Mistä silmäpussit johtuvat?

Silmänympärysiho on muuta ihoa ohuempaa. Lisäksi siinä on vain vähän ihon täyteläisyyteen vaikuttavaa kollageenia sekä kosteutta lisääviä talirauhasia. Suolainen ruoka, huono nukkuma-asento tai alkoholin käyttö keräävät helposti nestettä silmänalusiin.

Myös esimerkiksi stressi ja liian vähäinen unen määrä voivat heikentää verenkiertoa silmänympärysalueella ja turvottaa sitä.

Nesteturvotuksen lisäksi alaluomien turvotus voi johtua silmäkuopasta pullistuvasta rasvasta, jonka tehtävänä on suojata silmää. Esimerkiksi ikääntyminen ja runsas silmien hierominen heikentävät luomen tukikudosta, jolloin rasva pääsee pullistumaan alaluomen puolelle muodostaen silmäpussin.

Taipumus silmänalusten turvotus- ja tummumisherkkyyteen on perinnöllistä. Silmänalusiho on sen verran herkkä, että jos se turpoaa tarpeeksi monta kertaa, voivat silmäpussit jäädä ajan myötä pysyviksi. Siksi on hyvä kiinnittää huo­miota suolan käyttöön.

Ikääntymisen myötä myös silmänalusten iho veltostuu, ja siihen pääsee kertymään herkemmin nestettä. Silmänympärysihon ennenaikaista vanhenemista voi pyrkiä ennaltaehkäisemään esimerkiksi suojautumalla auringon ultraviolettisäteilyltä sekä kosteuttamalla ihoa.

Mitkä muut tekijät voivat aiheuttaa turvotusta?

Alkoholin käyttö turvottaa kasvoja herkästi vielä seuraavanakin päivänä, sillä se häiritsee kehon luontaista neste- ja suolatasapainoa.

Lisäksi monet kasvojen alueen tulehdukselliset ihosairaudet saattavat aiheut­taa paikallista turvotusta kasvoissa. Esimerkiksi ruusufinni eli rosacea, joka on yleinen aikuisiän krooninen ihosairaus, saa kasvojen ihon reagoimaan ulkoisiin ärsykkeisiin tavallista voimakkaammin.

Ruusufinniä sairastavalla kasvojen turvotus johtuu yleensä siitä, että ruusufinni laajentaa kasvojen verisuonia ja saa kasvot sen vuoksi näyttämään turvonneilta.

Myös jotkut muut sairaudet, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta tai Cushingin oireyhtymä, voivat aiheuttaa poikkeuksellisen voimakasta kasvojen turvotusta. Yleensä sairauden aiheuttama turvotus on kuitenkin helppo erottaa kasvojen tavanomaisesta turvotuksesta.

Häviävätkö silmäpussit ja turvotus elintavoilla?

Veden juomisella on tutkimusten mukaan kasvojen turvotukseen melko vähän vaikutusta. Vaikuttaisi siltä, että ainoastaan erittäin niukka nesteytys tai toisaalta hengenvaarallisen runsas vedenjuonti häiritsisivät kehon nestetasapainoa siten, että muutos näkyisi kasvoissa.

Suolan käytön vähentämisestä ei ole ainakaan haittaa – lähes kaikki aikuiset saavat ruokavaliostaan liikaa suolaa. Vuorokauden enimmäissaantisuositus on viisi grammaa eli teelusikallinen suolaa, mutta Suomessa naiset syövät päivittäin keskimäärin noin seitsemän ja miehet kymmenen grammaa suolaa.

Kasvojen lymfahieronta auttaa tutkitusti turvotukseen. Lymfahieronnan tavoitteena on aktivoida imunestekiertoa ja siten vähentää turvotusta.

Hieronnan vaikutusta voi verrata lentosukkien käyttöön: molemmissa pyritään paineen avulla poistamaan nestettä kehon tietyltä alueel­ta. Lymfahieronta on käsin tehtävää, kevyttä ja rytmistä käsittelyä.

Lue Anna.fi: Taltuta turvotus koko kropassa! Näin pääset eroon silmäpusseista, pöhöttävästä vatsasta ja turvonneista jaloista

Onko kosmetiikasta apua?

Toisinaan sanotaan, että esimerkiksi ihoa mentolin tai piparmintun avulla viilentävät kosmetiikkatuotteet laskisivat kasvojen turvotusta. Jotkut kokevat, että myös ko­feiinia sisältävät tuotteet voisivat vähentää turvotusta verisuonia supistavan vaikutuksensa vuoksi.

Uskottavaa tutkimusnäyttöä niiden tehosta turvotuksen poistajana ei kuitenkaan ole.

Joidenkin asiantuntijoiden näkemys itse asiassa on, että ihoa voimakkaasti aktivoivat kosmetiikkatuotteet saattavat jopa häiritä ihon luontaista tasapainoa ja lisätä esimerkiksi herkän silmänympärysihon turvotusta.

Kurkkuviipaleiden asettelu silmille sekä jade-rullan ja guasha-kiven käyttö ovat perinteisiä keinoja turvotuksen vähentämiseksi, mutta niidenkin tehosta on olemassa vain vähän tutkimustietoa.

Kurkkuviipaleiden antama mahdollinen helpotus turvotukseen johtuu ihoa viilentävästä vaikutuksesta, kun taas jade-rullan tai guasha-kiven käytön painevaikutus voi edistää imunestekiertoa lymfahieronnan tapaan.

Artikkelin asiantuntijoina toimivat plastiikkakirurgi Maiju Härmä ja ihotautien erikoislääkäri Ville Kiiski Muotosairaalasta.

Juttu on julkaistu Anna-lehdessä 21/2024.

Selaa ylöspäin