Home » Tiettyjä ruokia voi syödä huoletta vielä päiväyksen jälkeen – yksi kylmäkaapin suosikki säilyy jopa viikkoja

Tiettyjä ruokia voi syödä huoletta vielä päiväyksen jälkeen – yksi kylmäkaapin suosikki säilyy jopa viikkoja

Päiväysmerkinnät ja niiden erot on hyvä tuntea, sanoo Marttojen kotitalousasiantuntija Elli Totro. Muuten on vaarana, että tulee heittäneeksi roskiin sellaisia tuotteita, jotka päiväyksestään huolimatta olisivat vielä täysin syömäkelpoisia.

Mutta mikä sitten on eri päiväysmerkintöjen merkittävin ero? Mistä tietää, voiko tuotetta vielä syödä hyvillä mielin, vaikka päiväys olisikin ehtinyt jo mennä umpeen?

Kaikista huolellisin kannattaa Totron mukaan olla silloin, kun tuotteeseen on merkitty viimeinen käyttöpäivä. Se tarkoittaa päivää, jonka jälkeen elintarviketta ei saa enää käyttää eikä myydä.

”Viimeinen käyttöpäivä on toisin sanoen se päivä, johon mennessä tuote on käytettävä. Sellaisia ruokia, joita ei ehdottomasti tule syödä enää viimeisen käyttöpäivän jälkeen, ovat tuore kala, kalavalmisteet, tuore liha sekä erilaiset lihavalmisteet. Ne pilaantuvat helposti ja altistavat täten ruokamyrkytykselle”, Totro sanoo.

Parhaat päivänsä nähneestä leivästä saa tuoreemman makuista, kun leivän paahtaa leivänpaahtimessa.

© iStock

Yhtä tarkka ei kuitenkaan tarvitse olla parasta ennen -päivämäärän kanssa.

”Parasta ennen -päiväyksen jälkeen tuotetta voi vielä hyvin käyttää, mikäli sen haju, ulkonäkö ja maku antavat niin ymmärtää. Täsmällistä aikaa on kuitenkin mahdoton antaa”, Totro sanoo.

”Tärkeintä on säilyttää elintarvikkeet säilytysohjeiden mukaisesti sekä huolehtia esimerkiksi kylmäketjun säilymisestä aina kaupasta kotiin saakka. Hyvä vinkki on järjestää elintarvikkeet jääkaappiin niin, että vanhemmat tuotteet tulee käytettyä ensin pois”, Totro vinkkaa.

Lue myös: Täydellistä riisiä Famin vietnamilaisen äidin ohjeella – erikoinen kikka takaa kypsän ja irtonaisen lopputuloksen

Näitä ruokia uskaltaa syödä päiväyksen jälkeen

Totron mukaan on olemassa useita sellaisia elintarvikkeita, joiden käyttö on turvallista ja jopa suotavaa hävikin välttämiseksi vielä parasta ennen -päiväyksen jälkeenkin:

  1. Hapanmaitotuotteet, kuten piimä ja maitorahka. Hapanmaitotuotteet ovat huonoja kasvualustoja bakteereille ja säilyvät täten hyvänä usein odotettua pidempään. Esimerkiksi maitorahkan rakenne voi muuttua ajan kuluessa hieman kokkareiseksi, mutta se säilyy jääkaapissa viikkoja, ellei jopa kuukausia.
  2. Leipä. Omassa pussissaan huoneenlämmössä säilytetty leipä ei välttämättä pysy tuoreena, mutta voi olla hyvinkin käyttökelpoista esimerkiksi paahdettuna.
  3. Kuivatuotteet. Esimerkiksi pastat ja riisit säilyvät vielä kuukausia annetun päiväyksen jälkeen, sillä ne eivät sisällä vettä.
  4. Jauhot. Etenkin vaaleat jauhot säilyvät usein päiväystään pidempään, sillä niissä on vähemmän viljan kuituosia ja rasvaa kuin esimerkiksi kaurassa.
  5. Kananmunat. Kananmunat voivat säilyä hyvänä jopa kuukauden pidempään kuin annettu päiväys.

Lue myös Kotiliesi.fi: Lipsahtiko ruokaan liikaa suolaa? 4 keinoa, joilla pelastat tilanteen

Selaa ylöspäin