UMK:n voitti lauantai-iltana bileartisti Windows95man kappaleellaan No Rules. Hahmon takana on kuvataitelijanakin tunnettu Teemu Keisteri. Menevässä ysärihenkisessä biisissä laulaa myös Henri Piispanen.
Windows95manin esiintymisasu ja itse esitys herättivät paljon keskustelua, ja sosiaalisessa mediassa Windows95mania onkin tituleerattu ”housuttomaksi riehujaksi” viime vuoden paidattoman Käärijän mukaan.
Esitys visuaalisesti pähkinän-, jollei munankuoressa: Valtavan farkkumunan sisältä kampeutuu Windows95man ihonvärisissä alushousuissa. Esityksen lopulla katosta laskeutuvat hahmon tavaramerkkishortsit, joissa on kiinni tulta suihkuavat pyroletkut.
– Windows95man on Teemu Keisterin kehittelemä hahmo, jonka asuun kuuluvat farkkushortsit, lippis ja t-paita, jossa on Microsoftin- ja Windows 95 -käyttöjärjestelmän logot. Me emme oikeastaan puuttuneet tähän esiintymisasuun. Hankimme ainoastaan kengät, sukkia ja esityksessä nähdyt ihonväriset alushousut, kertoo Ylen puvustuksessa työskentelevä Elina Lario..
Ylen puvustus huolehti myös esiintymisasun teknisestä puolesta, eli farkkushortseihin liitetyistä pyroputkista ja tulisuihkusta.
– Me siis vain teknisesti autettiin häntä puvun kanssa, mutta hahmo on Teemun oma luomus, Lario kertoo.
Alkuperäisenä ideana oli, että Teemu ”syntyisi” täysin alastomana farkkumunasta.
Esityksen farkkushortsit ovat Teemulle hyvin rakkaat ja olleet artistilla yli 10 vuotta. Puvustamosta ehdotettiin, että Teemulla olisi varavaihtoehto shortseille, jos niille kävisi jotakin esityksen aikana. Artisti oli kuitenkin niistä hyvin tarkka, Lario kertoo – hän halusi niiden olevan juuri oikean sävyiset ja riittävän rikotun näköiset.
Puvustamo ei onnistunut löytämään toisia vastaavanlaisia shortseja.
Mutta miksi Windows95manilla ei ollut esityksen alussa päällä housuja ollenkaan?
– Housuttomuuden taustalla oli idea, että Teemu syntyy farkkumunasta ja hänen omat shortsinsa ovat taikafarkut, jotka tekevät hänestä voimahahmon. Farkkushortsit siis loivat hänestä esityksen aikana Windows95manin, Lario kertoo.
Alkuperäisenä ideana oli, että Teemu ”syntyisi” täysin alastomana farkkumunasta. Hän olisi saanut paidan ja shortsit päällensä myöhemmin esityksessä. Artisti itse kuitenkin koki, että valinta olisi ollut liian paljastava.
Hauska yhteensattuma
Laulaja Henri Piispasen esiintymisasun sekä lavalla nähtyjen tanssijoiden asujen ja farkkumunan taustalla oli ajatus denimin, 90-luvun ja Kalevalan yhdistämisestä.
Larion mukaan idea farkkumunasta syntyi Kalevalasta, jonka maailma syntyy sotkan munasta. Laulajan Henri Piispasen hahmo ja asu jalostuivat tästä ajatuksesta.
– Ikään kuin Henri on se lintu, joka on muninut munan, mistä Teemu syntyy. Artisti Teemu piirsi tämän idean myötä oman versionsa takista, ja me Ylen puvustamossa kehittelimme ideaa ja lopulta toteutimme sen, Lario kertoo.
Henrin asun haluttiin muistuttavan lintua, ja takin farkkulipukkeiden tarkoitus oli näyttää linnun sulilta. Takissa käytettiin lopulta noin parikymmentä paria käytettyjä farkkuja, jotka tarkkaan valittiin tietyn väriskaalan mukaan. Takin ompeli Outi Höylä.
Larion mukaan denim ja Kalevala jatkoivat myös Henrin farkkubootseissa.
– Keksimme että bootseissa voisi yhdistyä denim ja Kalevalasta tunnetut tuohivirsut. Ylen puvustamon ompelija Jaana Björklund ompeli kankaan, ja suutari Juho Erving päällysti hankkimamme cowboybootsit, Lario kertoo.
Annan lukija totesi hauskan yhdennäköisyyden laulaja Henri Piispasen farkkutakin ja koiransa aktivointimaton kanssa. Lemmikkitarvikeliikkeissä myytävä koirien aktivointimatto näyttää aivan Henri Piispasen farkkutakille!
Aktivointimatto toimii namipiilona, jonka laskoksista koira etsii vainullaan herkut. Lukijan kuva.
Henri Piispasen (oik.) takki on denimluomus. Kuva: Miikka Varila
Lario näkee haastattelun tiimoilta hauskan maton ensi kertaa, joten alkuinspiraationa se ei olekaan toiminut – kyseessä on vain hauska sattuma.
Kuten sekin, että laulaja Henri Piispanen on tunnettu lastenohjelma Ryhmä Haun Vainu-koiran ääninäyttelijänä.