Home » Unien tulkinta ei ole niin helppoa kuin äkkiseltään luulisi – Anna analysoi toistuvan myrskyunen kysymällä nämä kysymykset

Unien tulkinta ei ole niin helppoa kuin äkkiseltään luulisi – Anna analysoi toistuvan myrskyunen kysymällä nämä kysymykset

Unet voivat olla outoja tai pahaenteisiä, pelottavia tai hullunkurisia. Ne voivat olla lyhyitä välähdyksiä, elokuvamaista kerrontaa tai mitä tahansa siltä väliltä. Jotkut unet jäävät loppuelämäksi mieleen, useimmat häipyvät muistista ennen kuin unihiekat ehtivät aamulla karista silmistä.

Jotkut unet toistuvat tai ovat luonteeltaan yleismaailmallisia, eli niitä näkevät kaikki ihmiset kulttuuritaustasta riippumatta. Viimeksi mainittuja ovat muun muassa putoamis- ja hampaidenmenetysunet.

Minäkin olen nähnyt toistuvia unia. Erityisen hyvin mieleen on jäänyt eräs uni, jossa katselen olohuoneen ikkunasta, kuinka takapihalla nousee myrsky. Tuuli raivoaa ja alkaa saada apokalyptisia piirteitä, puut kaatuvat ryskyen, jopa talomme vieressä seisova iso ja korkea 150 vuotta vanha mänty. Uneen liittyy pelkoa mutta toisaalta siinä vallitsee outo rauha ja taipuminen väistämättömän edessä: en mahda tälle mitään, näin nyt vain käy.

Käännyin uneni kanssa uniasiantuntijan puoleen. Filosofian tohtori, dosentti Kimmo Svinhufvud on unestani innoissaan ja pitää sitä symbolisesti rikkaana.

”Puu on täynnä symboliikkaa. Meillä on elämän puita ja hyvän ja pahan tiedon puita. Puulla on juuret ja tässä unessa puulla vielä korkea ikä”, hän sanoo.

Unien tulkinta on itsetutkiskelumenetelmä

Svinhufvud on unien tulkitsemisessa vanha tekijä. Hän on vastikään julkaissut unientulkintaoppaan Unien salat (Otava 2024). Siinä hän antaa eväitä paitsi unien tulkintaan ja ymmärtämiseen, myös niiden käyttämiseen luovuuden ja itsetutkistelun välineenä.

”Se että pyrkii ymmärtämään ja tulkitsemaan uniaan, on mitä suurimmassa määrin itsetutkistelumenetelmä. Siinä hiljennytään, rauhoitutaan ja mietitään rauhassa, mitä uni voisi tarkoittaa.”

Svinhufvudin mukaan unien tulkinta saa katsomaan asioita uudesta näkökulmasta.

”Unet täydentävät valveillaolon todellisuutta ja tuovat siihen hallitsemattoman elementin eli tiedostamattoman elementin. Se voi tuoda asioihin aivan uuden oivalluksen.”

Kun haluaa opetella tulkitsemaan uniaan, ensimmäinen askel on hänen mukaansa myönteinen suhtautuminen uniin. Jos unien merkitystä vähättelee ja pitää unia pelkkänä alitajunnan puhdistautumisena turhasta, voi niistä olla vaikea löytää isompia merkityksiä.

Toinen askel on unien kirjoittaminen muistiin. Svinhufvud kehottaa tekemään niin heti herätessä, ennen kuin uni ehtii haihtua mielestä. Uni kannattaa kirjoittaa ylös niin yksityiskohtaisesti kuin mahdollista, mitään pois jättämättä.

Lue myös: Etkö muista uniasi? Unitutkija vinkkaa: näin voit yrittää parantaa kykyäsi muistaa näkemäsi unet

Unien tulkinta on kysymysten esittämistä

Sen jälkeen on aika ryhtyä tekemään itselleen kysymyksiä. Mitä unessa esiintyvät asiat, esineet ja ihmiset merkitsevät sinulle? Entä mikä on niiden yleinen, yleismaailmallinen merkitys? Mistä asioista unen tapahtumat ja esineet voivat elämässämme kertoa?

”Unen tulkinnassa tehdään usein sellainen virhe, että keskitytään liiaksi siihen, mitä unessa tapahtuu. Mutta jos unessa ajaa autolla, uni ei välttämättä kerrokaan autolla ajamisesta, vaan jostakin asiasta meissä itsessämme”, Svinhufvud vertaa.

Toinen yleinen virhetulkinta on olettaa, että unessa esiintyvät henkilöt ovat pelkästään heitä, jotka siinä näemme. Unientulkinnassa kuitenkin ajatellaan, että unien henkilöt edustavat eri puolia itsestämme.

”Toki mitä läheisempi ihminen, sitä vaikeampi tulkita, mitä hän unessa edustaa. Ihmisen identiteetti kun rakentuu myös läheisistä ihmisistä. Puolison näkeminen unessa iloisena voi liittyä siihen, miten itse suhtautuu asioihin tai uni voi käsitellä omaa suhdetta puolisoon. Vieraan vanhan ihmisen läsnäolon on sen sijaan helpompi tulkita edustavan itsessä piilevää viisautta tai tietoa.”

Unien tulkinta on ennen kaikkea kysymistä, Svinhufvud sanoo. Esimerkiksi näitä kysymyksiä kannattaa itseltään kysyä:

Mihin unessa esiintyvät asiat sijoittuvat kehollisesti, korkealle vai matalalle (ullakko voi symbolisoida ajattelua, alakerta tai maan taso tunteita, kehollisuutta, yhteyttä maahan jne.)?

Mistä unen tapahtumapaikka muistuttaa sinua?

Mitä tunsit unessa?

Tuleeko unesta mieleesi jokin muisto lapsuudesta?

Mikä unessa on eri tavalla kuin todellisuudessa?

Mitä assosiaatioita sinulle tulee mieleen unesta?

Voisiko uni olla tarina siitä, miten suhtaudut seksuaalisuuteen tällä hetkellä? Millainen tarina olisi?

Voisiko uni kertoa jostakin luovuuteen tai hengelliseen kasvuun liittyvästä? Onko unessa ihmisenä olemisen ulottuvuuksia, joita et tällä hetkellä huomioi elämässäsi?

Jos unessa on ihminen, pohdi, mistä henkilö muistuttaa sinua. Minkälaisen fyysisen tunteen hän herättää?

Kysymysten kautta uneen merkityksiin pääsee yhä paremmin sisälle. Parhaimmillaan tulkinnasta seuraa ahaa-elämys ja parempi ymmärrys itsestä.


Uni voi olla kuin käänteinen peilikuva todellisuudesta.

© iStock

Unien tulkinta käytännössä

Kokeillaanpa tekniikkaa myrskyuneeni.

Aloitan kirjoittamalla unen mahdollisimman tarkasti ylös sellaisena kuin sen viimeksi eli noin puoli vuotta sitten näin. Olohuoneen ikkuna, äkisti taivaanrannasta takapihalle nouseva pahaenteinen tuuli, heiluvat puut jotka alkavat kaatua, pelko ja toisaalta kohtalonomainen alistuminen vääjäämättömän edessä. Suuri pihamänty, jonka tosielämässäkin joskus pelkään myrskyllä kaatuvan talomme päälle, lopulta aina kaatuu.

Mutta hetkinen! Yhtäkkiä muistan, että viimeisimmässä unessa suuri mänty ei kaatunutkaan. Se pysyi pystyssä tuulen keskellä ja olin siitä hirveän iloinen. Tosin uni tapansa mukaan loppui kesken myrskyn. Meneekö tuuli ohi ja palaako tyven, sitä kestouneni ei vielä toistaiseksi ole kertonut.

Sitten aloitan kysymysten esittämisen. Mihin tapahtumat sijoittuvat kehollisesti? Ainakin korkealle männyn latvoihin, mutta myös syvälle maan sisään kotimäntymme juuriin. Uni saattaa hyvinkin kertoa juurilleni jäämisen tarpeestani ja siihen liittyvistä ristiriidoista.

Mistä unen tapahtumapaikka muistuttaa minua? Myrsky riehuu takapihallani, ei koskaan etupihalla vaan siellä yksityisemmällä puolella pihaa, kuitenkin ulkona. Ehkä haluan piilotella jotakin muilta, ehkä uhkien kohtaaminen pelottaa minua? Svinhufvudin oppien mukaan yritän miettiä takapihaa, puita ja uhkia ensisijaisesti sisäisinä asioina ja sitä, missä suunnassa unessa tunnettu uhka oikeasti onkaan.

Mitä tunsin unessa? Tunsin pelkoa kaiken tuhoutumisesta, maailmanlopusta, talon hajoamisesta männyn alle. Mutta tunsin myös outoa rauhaa ja huojennusta: nyt se tuli mitä pelkäsin, enkä mitään sille voi. Unessa kohtaan pelkoni tyynesti. Yrittääkö uneni siis kertoa, että minun tulee alistua kohtalooni? Vai pitäisikö päin vastoin yrittää vaikuttaa asioihin?

Tuleeko mieleeni jokin asia lapsuudestani? Totta vieköön tulee, sillä asun lapsuudenkodissani. Näitä isoja kaatuvia puita olen katsellut pieninä puunalkuina jo kaksivuotiaana, kun taloon muutimme. Tässä talossa olen todellakin minuuteni ytimessä – mitä myrsky sen takapihalla voikaan tarkoittaa, osaan vain arvailla.

Lue myös Kotiliesi.fi: 18 yleistä unta ja niiden selitykset – tätä unesi tarkoittavat!

Unien tulkinta on pitkäkestoista harjoittelua

Kun saan kysymyslistan loppuun, huomaan vastauksistani avautuvan yhä uusia kysymyksiä. Miksi olen unessa aina yksin? Missä ovat puolisoni ja lapseni, miksei edes koira ole paikalla, tai naapurit? Mitä jättimänty unessa edustaa, konkreettista pihamäntyämme vai jotakin myyttistä elämäntiedon puuta, tai kenties molempia?

Entä mitä tunnereaktioni unessa kertovat, sisäisestä maailmastani vai siitä, miten haluaisin todellisuudessa pelkoihin suhtautua? Vai onko kyseessä enneuni, kuten joskus uumoilen?

Ja kysymyksistä suurin: mitä tämä toistuva uni haluaa minulle kertoa tai mitä voin siitä oppia? Kysymys tuntuu valtavan vaikealta. Enkö voisi löytää vastausta vaikka unisymbolikirjoista?

”Monet uniselityskirjat ovat valitettavan yksioikoisia. Ne kertovat pelkästään eri unien yleismaailmalliset merkitykset, mutta suurimman työn on tehtävä unennäkijä itse. Unen selitys ei löydy suoraan unikirjoista”, Svinhufvud huomauttaa.

Unityöskentelyssä tietoinen ja tiedostamaton keskustelevat, hän jatkaa viitaten unentulkintayrityksiini. Hän kannustaa jatkamaan unien tulkintaa, sillä vain harjoittelemalla voi oppia lisää.

”Voin omasta kokemuksestani kertoa, että kyseessä on pitkäkestoinen, hidas työ joka kuitenkin kannattaa. Voi mennä vuosi tai jopa kaksi, ja sitten tajuaakin, että tästähän unessa taitaa olla kyse. Merkitykset voivat myös muuttua ajan myötä ja uniin tulla uusia elementtejä”, hän sanoo ja viittaa myrskyunessani tapahtuneeseen kehitykseen eli siihen, ettei mänty lopulta kaatunutkaan.

Lopulta tilanne voi olla sellainen, kuten unitietokirjailijalla itsellään on: kaikkia unia ei ehdi analysoimaan.

”Näen yössä 2–3 sellaista unta, jotka muistan. Niistä on pakko valita vain kiinnostavimmat.”

Innostun unien tulkinnasta selvästi itsekin. Kaikkia uniani en taida minäkään ehtiä tulkita, varsinkin kun tämän ensimmäisenkin kanssa tunnen olevani vielä ihan kesken.

Toisaalta, unien tulkinnassa ei valmiiksi koskaan taida tullakaan – eikä se ole edes tarkoitus. Valmiita vastauksia ja kaiken selittäviä unentulkintoja kun ei ole olemassakaan.

Selaa ylöspäin