Teatteridiiva Sylvi Salonen syntyi Porin Toejoella, joka kuului vielä siihen aikaan Ulvilaan. Räätälin tytär kiinnostui jo lapsena teatterista ja pääsi avustajaksi Porin teatteriin, sillä peloton tyttö oli kuin syntynyt näyttämölle. Nuori Sylvi ehti käydä talouskoulun ennen kuin estradin imu tempaisi hänet opintieltä lopullisesti, ensin Poriin, sitten Tampereelle.
Tampereen Työväen Teatterissa näyttävä ja laulutaitoinen esiintyjä puhkesi todelliseen kukkaan, kun hän pääsi loistamaan operettitähtenä.
Rakkaus hyvään ruokaan ja elämän nautintoihin kuului oleellisena osana taiteilijan persoonaan. Sylvi Salonen pukeutui huomiotaherättävän tyylikkäästi ja kuului muun muassa Paistinkääntäjien ritarikuntaan, Chaîne des Rôtisseurs -järjestöön, jossa hän sai Dame de la Chaîne -käädyt.
Tarinan mukaan estradien suuri diiva ei suosionsa suurimpinakaan vuosina karsastanut käytännön töitä ja kalasti mökillä uuniruokaan tarvitsemansa hauetkin itse. Monet hänen rakastetummista rooleistaan, kuten Tankki täyteen -sarjan Emmi Vilén olivatkin reheviä kansannaisia.
Sylvi Salosen uunihauessa maistuu tuore tilli ja maustekurkut.
© Sampo Korhonen ja Otavamedia
Sylvi Salosen uunihauki – katso helppo ohje!
Tarvitset:
1 fileoitu hauki
vehnäjauhoja
suolaa
valkopippuria
voita
2–3 maustekurkkua
tilliä
muutama desilitra kermamaitoa
Tee näin:
1. Leikkaa haukifilee sopiviksi annospaloiksi. Pyörittele kalapalat vehnäjauhoissa, joihin on lisätty suolaa ja valkopippuria.
2. Paista leivitetyt palat pannulla voissa kauniin ruskeiksi. Lado kalapalat voideltuun uunivuokaan.
3. Leikkaa maustekurkku (voit käyttää myös suolakurkkua) pieniksi kuutioiksi ja ripottele vuokaan.
4. Silppua päälle tuoretta tilliä.
5. Kaada vuokaan lopuksi kermamaito, joka saa lähes peittää kalanpalat.
6. Paista haukivuokaa uunissa 200 asteessa puolisen tuntia.