Otamme nykyään enemmän kuvia kuin koskaan aiemmin – kiitos älypuhelimien. Kuvien ottamisen helppous on mahdollistanut jokaisen tärkeän tai vähemmän tärkeän hetken ikuistamisen.
Tämä on johtanut siihen, että puhelimemme täyttyvät tuhansista merkityksettömistä kuvista, joiden poistamisen työläys nostattaa kylmän hien pintaan.
Miten valokuvien poisto puhelimesta onnistuisi näppärästi?
Ammattijärjestäjä Ilana Aalto tunnistaa ongelman. Hän kertoo usein miettivänsä asiakkaidensa kanssa, kuinka hallita laitteisiimme kertynyttä digitaalista roinaa, kuten turhia valokuvia.
Pahimmassa tapauksessa valokuvia löytyy käytössä olevan puhelimen lisäksi vanhoilta puhelimilta, läppäreiltä ja ulkoisilta kovalevyiltä, joihin ei löydy enää edes piuhoja.
– Ihmiset monesti ajattelevat, että täytyy tuoda kaikki kuvat yhteen, jotta ne voivat aloittaa urakan. Tällöin kynnys voi kuitenkin käydä niin suureksi, ettei työhön jaksa ryhtyä, Aalto sanoo.
Valokuvien poisto puhelimesta
Aalto käsittelee vasta ilmestyneessä Vartin voima -kirjassaan (Atena, 2024) paloittelun hyödyllisyyttä.
Hän ehdottaa asettamaan itselleen esimerkiksi päivittäin toistuvan muistutuksen valokuvien poistamisesta.
Päivästään voi ajastaa vaikka viiden minuutin mittaisen hetken, jolloin keskittyy vain turhien kuvien poistamiseen. Tällä tavoin ison urakan saa paloiteltua pienempiin, hallittaviin osiin.
Lisäksi Aalto kehottaa hyödyntämään kaikenlaisen luppoajan, kuten bussissa istumisen tai kaupassa jonottamisen, kuvien läpikäymiseen.
– Hirveän hyvähän se olisi, jos pystyisi joka päivän päätteeksi katsomaan, mitä kuvia on tullut otettua ja poistaa turhat. Maailma ei kaadu, vaikka tähän ei pysty. Riittää, jos kuvat katsoo kerran viikossa, kuussa tai puolessa vuodessa.
Ennaltaehkäisy valokuvien määrän hallitsemiseksi olisi tietysti kaiken perusta.
Valokuvien siirto puhelimesta
Tietoturva-asiantuntija ja hakkeri Laura Kankaalan mukaan puhelimen valokuvista kannattaa tehdä aina varmuuskopio joko pilvipalveluun tai ulkoiselle kovalevylle.
Jos valokuvat ovat vain puhelimella, riski niiden menettämiseen on suuri, sillä puhelin voi mennä rikki, joutua varastetuksi tai hävitä.
Kankaala suosittelee valokuvien varmuuskopioiden tallentamista pilvipalveluun, kuten iCloudiin tai Google Driveen.
– On hyvä pitää mielessä, että tilit kannattaa suojata hyvin, ettei kukaan hakkeroi niitä. Suojaaminen tapahtuu vahvalla salasanalla ja monivaiheisella tunnistautumisella.
Valokuvat voi myös varmuuskopioida ulkoiselle kovalevylle tai USB-tikulle. Kyseiset laitteet eivät ole eliniältään ikuisia.
– Ulkoinen kovalevy ja USB-tikku voivat tulla aktiivisessa käytössä 10 vuodessa tiensä päähän. Ne voivat mennä myös fyysisesti rikki, ja yleensä nämä tilanteet tapahtuvat todella yllättäen.
Kankaala pitääkin pilvipalveluita käytettävämpänä kuin ulkoisia kovalevyjä. Pilvipalvelut ovat yleensä maksullisia, mutta peruskäyttäjälle on tarjolla ilmaista tilaa.
Lue myös Kotiliesi.fi: 6 asiaa, mitä puhelinkorjaaja ei tekisi omalle puhelimelleen – näissä paikoissa puhelinta ei kannata säilyttää
Työkalu auttaa kuvakaaoksen hallitsemisessa
Ilana Aalto näkee pilvipalvelun etuna niiden sisäisen työkalun, jonka avulla kuvia voi etsiä ja lajitella teemoittain.
Kuvien järjestyksen ylläpitämisessä auttaa, kun kuvia voi hakea ihmisten, lemmikkien tai vaikka mökin perusteella ja lajitella kansioihin.
Myös paperikuvien teetättäminen on yksi tapa säilyttää itselleen tärkeitä muistoja.
– Valokuvia teetättämällä voi valita digitaalisesta massasta ne parhaimmat, Aalto toteaa.