Vauvakato on tämän hetken kuuma puheenaihe. Syntyvyys on Suomessa laskenut jyrkästi: Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2023 kokonaishedelmällisyysluku eli naisten keskimäärin elinaikanaan saamien lasten määrä, oli 1,26. Lukema on matalin vuodesta 1776 alkaneen tilastoinnin aikana. Syntyneiden määrä laski 43 383 lapseen vuonna 2023 – viimeksi sitä vähemmän lapsia syntyi 1830-luvulla.
Syntyvyyden laskuun on useita syitä. Yksi niistä on hedelmällisyyden lasku. Se tarkoittaa, että yhä useammat lasta toivovat kokevat vaikeuksia raskaaksi tulemisessa. Kun lasta joutuu yrittämään jopa vuosia, perheen lapsiluku jää usein väistämättä pienemmäksi kuin on toivottu.
”Lapsilukutoiveissa ei ole tapahtunut merkittävää muutosta, vaan se on edelleen noin kaksi lasta”, huomauttaa naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Pia Poikkeus Felicitas Mehiläisestä.
Katso videolta, miksi hedelmällisyys laskee:
Perheellistymistä lykätään
Merkittävin syy alhaiseen kokonaishedelmällisyyslukuun on Poikkeuksen mukaan perheellistymisen lykkääntyminen.
”Perheen perustaminen on lykkääntynyt 30 ikävuoden vaiheeseen. Naisten kohdalla tämä tarkoittaa, että lapsitoiveet tulevat ajankohtaiseksi vaiheessa, jolloin ikääntymisestä johtuvat syyt jo rajusti laskevat hedelmällisyyttä.”
Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2023 ensimmäistä kertaa biologiseksi äidiksi tulleiden keski-ikä nousi 30,3 vuoteen ja ensimmäistä kertaa biologiseksi isäksi tulleiden keski-ikä 32,2 vuoteen.
”Viidennes naisista jää lapsettomaksi ja miehistä kolmannes”, Poikkeus kertoo.
Lue myös: Miesten siittiöiden määrä on laskenut dramaattisesti 50 vuodessa – tästä ”spermageddon” johtuu
Myös perimä ja geenit vaikuttavat hedelmällisyyteen
Hedelmällisyyteen vaikuttavat iän ja ulkoisten tekijöiden lisäksi myös perimä ja geenit, Poikkeus muistuttaa.
Nykyisin on olemassa tekniikkaa, jonka avulla voidaan tunnistaa kymmenittäin hedelmättömyyteen assosioituvia geenejä. Felicitas Mehiläisessä on käytössä uusia tutkimusmenetelmiä, kuten naisen ja miehen geenipaneelit ja siittiöiden DNA-fragmentaatiotesti.
Niiden avulla voidaan tunnistaa useita kymmeniä geenejä, jotka liittyvät hedelmättömyyteen ja esimerkiksi ennenaikaiseen munasarjojen toiminnan hiipumiseen, monirakkulaiseen munasarjojen oireyhtymään (PCOS), munasolujen kypsymishäiriöön sekä toistuviin keskenmenoihin.
Seuraavat tekijät laskevat hedelmällisyyttä:
1. Ikä ja munasolujen lukumäärän väheneminen
Yleisellä tasolla ikä on naisella merkittävin yksittäinen hedelmällisyyden laskuun vaikuttava tekijä.
”Naisella on kaikki munasolut kehossaan jo syntyessään. Puolet munasoluista on hävinnyt jo ennen murrosikää”, Poikkeus kertoo. 30 ikävuoden jälkeen munasolujen häviäminen kiihtyy. Munasoluista on hävinnyt 90 prosenttia 37 vuoden ikään mennessä.
Myös miesten hedelmällisyys laskee iän myötä, vaikka ei niin aikaisin ja jyrkästi kuin naisten.
2. Hormonaaliset syyt ja sairaudet
Myös sairaudet, esimerkiksi hoitotasapainoton tyypin 2 diabetes, voivat alentaa hedelmällisyyttä, Poikkeus kertoo. Hedelmällisyyteen voivat vaikuttaa myös lääkitykset ja sairauksiin saatavat hoidot. Erityisesti syöpähoidot voivat alentaa hedelmällisyyttä merkittävästikin.
Hormonaalisiin hedelmällisyyttä heikentäviin tekijöihin lasketaan esimerkiksi umpieritysrauhasen häiriöt.
Umpieritysrauhasilla tarkoitetaan hormoneja erittäviä elimiä, joita ovat aivolisäke, kilpirauhanen, lisäkilpirauhanen, haima, lisämunuainen, kivekset ja munasarjat. Umpieritysrauhasen häiriöt ovat harvinaisia haimaperäistä diabetesta eli tyypin 3 diabetesta lukuun ottamatta.
Lue myös Kotiliesi.fi: Mikä ihmeen PCOS? Joka viides nainen kärsii tästä huonosti tunnetusta oireyhtymästä
3. Huonot terveystottumukset ja päihteet
Hedelmällisyyteen vaikuttavat myös elintavat, paino ja ravinto.
”Päihteet ja tupakka, mukaan lukien vape ja nuuska, alentavat hedelmällisyyttä”, Poikkeus painottaa.
Ylipainon on todettu liittyvän alentuneeseen hedelmällisyyteen, samoin kuin selkeän alipainon. Kehon liian alhainen rasvaprosentti heikentää munasarjojen toimintaa ja aiheuttaa häiriöitä kuukautiskierrossa.
Miehillä ylipainon on todettu lisäävän erektiohäiriöitä.