Home » Vihreillä pavuilla lisäät kasviksia lautaselle helposti – 15 ihan parasta reseptiä

Vihreillä pavuilla lisäät kasviksia lautaselle helposti – 15 ihan parasta reseptiä

Vihreät pavut eli pensaspavut ovat oikeastaan kypsymättömiä palkoja, joita syödään kokonaisina siemenineen. Ne ovat kotoisin Etelä- ja Väli-Amerikasta, mutta niitä viljellään kaikkialla maailmassa. Suomessa pensaspapujen satokausi kestää heinäkuusta syyspakkasiin saakka. Koska kausi on lyhyt, papuja kannattaa ostaa aina huomatessaan. Kauppojen pakastealtaasta vihreitä papuja tosin löytää ympäri vuoden. 

Pensas- eli tarhapapulajikkeita on useita: Taitepavulla on pyöreät, pitkät palot ja pyöreät, vihreät siemenet. Leikkopavulla taas on litteät ja leveät palot, joissa on yleensä sitkeät säikeet. Vahapapu on puolestaan kellertävä ja murea.

Toisinaan vihreiden papujen kohdalla törmää myös ranskankieliseen termiin ”haricots verts”, joka sekin tarkoittaa vihreitä papuja, joskin hiukan vähemmän kypsiä kuin tavallisesti taitepapuina myytävät vihreät pavut. Ne ovat hyvin nuoria palkoja, jotka kerätään ennen kuin siemenet ehtivät juurikaan kehittyä. Ranskalainen ilmaisu kuvaa siis hyvin nuoria ja kapeita vihreitä papuja.

Tuoreita pensaspapuja löytyy perinteisen vihreän värisinä, mutta myös muun värisinä. Lilanväriset pavut muuttuvat kypsennyksen aikana vihreiksi, mutta valkoiset säilyttävät värinsä. 

Vihreät pavut: Ravintosisältö

Pensaspavut ovat todella ravintorikasta syötävää. Sadassa grammassa papuja on energiaa vain 30 kcal, mutta runsaasti muun muassa vatsaa hellivää kuitua ja mukavasti myös proteiinia. 

Lisäksi vihreistä pavuista voi tankata muun maussa B-ryhmän vitamiineihin kuuluvaa folaattia, A-, C- ja K-vitamiinia sekä magnesiumia, kaliumia, kalsiumia ja rautaa. 

Vihreiden papujen säilytys

Säilytä tuoreet vihreät pavut muovipussissa ja jääkaapissa. Palkokasvit ovat herkkiä etyleenille, joten niitä ei kannata pitää runsaasti etyleeniä tuottavien kasvisten tai hedelmien vieressä.

Vihreät pavut ja myrkky: Ota oikea käsittely haltuun

Vihreitä papuja ei voi syödä sellaisenaan tuoreiden herneiden tapaan, koska ne sisältävät myrkyllistä lektiiniä, joka aiheuttaa muun muassa vatsakipuja ja pahoinvointia. Siksi vihreät pavut pitää aina ensin keittää, höyryttää tai paistaa.

Myös pakastetut vihreät pavut tulee kypsentää huolellisesti ennen syöntiä, vaikka ne ryöpätäänkin ennen pakastusta, 4-5 minuutin keittäminen hoitaa asian ja papuja voi sen jälkeen syödä turvallisesti. Pavut voi kypsentää myös uunissa, mikrossa, pannulla, paahtaa uunissa tai vaikka grillata. 

Vihreät pavut ovat raaka-aineena erittäin helposti käytettävät. Niille ei tarvitse tehdä mitään muuta kuin huuhdella vedellä ja jos on oikein reippaalla tuulella, niin katkaista kaikki vähän liian pitkäksi jääneet varret, jotka saattavat olla hieman kovia. Vinosti paloiteltuina papu imee itseensä kuitenkin paremmin mausteita.

Vihreiden papujen kohdalla suurin kompastuskivi on useimmiten kypsennys. Tuoreita papupalkoja keitetään tai höyrytetään muutamia minuutteja napakan kypsiksi, niitä ei missään tapauksessa saa kypsentää liikaa. Sopivan kypsät pavut napsahtavat, kun niitä taivuttaa. Jos papu taittuu ja on pehmeä, on se silloin mennyt jo yli.

Vihreiden papujen kypsennykseen voi soveltaa samoja periaatteita kuin vihreään parsaan – ja joskus niitä sanotaankin loppukesän parsaksi. Voit höyryttää, keittää tai paistaa pavut. Jos lisäät papuja vaikkapa kastikkeen joukkoon, pätkäise ne hieman lyhyemmiksi ja lisää ruoan sekaan ihan loppuvaiheessa, jotta pavut eivät muutu lötköiksi.

Vihreät pavut: Käyttö 

Kaurapuuron kanssa pavut eivät ehkä maistu, mutta muuten niiden käyttömahdollisuudet ruoanlaitossa ovat lähes rajattomat. Voit tarjota vihreitä papuja joko lisukkeena tai lisätä niitä pääruokien joukkoon. 

Kun paahdat vihreät pavut uunissa, saavat ne syvän maun ja rapsakkuutta. Ja kun pavut kuorrutetaan kourallisella parmesaania tai pecorinoa, tulee niihin vielä lisää rapeutta. Majoneesiin dipattuna paahdetut pensaspavut ovat aivan mielettömän hyviä.

Tarjoa vihreät pavut lisukkeena tai alkuruokana 

Lisukkeena tarjottavien papujen mausteeksi riittää parhaimmillaan ripaus suolaa. Voi pyöristää ihanasti makua, joten sitä kannattaa lisätä nokare papujen joukkoon. Päälle voi lisäksi raastaa parmesaania tuomaan ekstramakua. Erityisen ihanasti pavut sopivat kalan ja paahtopaistin seuraan. 

Vihreät pavut voi maustaa myös italialaisittain valkosipulilla ja höystää rapeaksi paahdetulla parmankinkulla. Aasialaiseen makumaailmaan pavut taipuvat seesaminsiemenien, saken ja soijakastikkeen avustuksella. 

Tyylikkään alkuruoan saat, kun keität pavut napakan kypsiksi ja tarjoilet ne klassisen hollandaisen kanssa, joka saa makua valkosipulista.

Grillatut vihreät pavut ovat maistuva alkuruoka tai lisuke. Pistaasipähkinät ja feta antavat pavuille suolaisuutta ja suutuntumaa, pirskahdus sitruunamehua raikastaa maun.

Pavut italialaiseen tapaan

alle 30 min

Helppo

Grillatut vihreät pavut

alle 30 min

4

Helppo

Tee vihreistä pavuista salaattia

Salaateissa vihreät pavut ovat verrattomia. Suosittu green goddess -salaatti pitää nimensä mukaan sisällään kaikkea vihreää. Tässä ohjeessa salaattipohja kootaan vihreistä pavuista, parsakaalista ja jääsalaatista. Salaatin varsinainen juju on kuitenkin jumalainen kastike, jolle anjovis antaa upeaa suolaisuutta ja syvyyttä.  

Näyttävä papu-päärynäsalaatti loihditaan vihreistä pavuista, päärynästä ja ilmakuivatusta kinkusta. Maukas salaatti kelpaa vaikka juhlatarjoiluihin.

Kokeile yhdistää pavut myös paahdetun pekonin, meksikolaisten makujen tai tuoreiden yrttien kanssa.

Green goddess -salaatti

30-60 min

6

Helppo

Papu-pekonisalaatti

alle 30 min

4

Helppo

Meksikolainen papusalaatti

30-60 min

6

Keskitaso

Paahdettu papu-pinaattisalaatti

alle 30 min

4

Keskitaso

Yrtti-rucolasalaatti

alle 30 min

4

Helppo

Papu-päärynäsalaatti

alle 30 min

4

Helppo

Lisää vihreitä papuja lämpimiin ruokiin

Lämpimiin ruokiin vihreät pavut kannattaa lisätä vasta valmistuksen loppuvaiheessa. Pavut sopivat hyvin risoton joukkoon sekä erilaisiin uuniruokiin. Välimerellinen riisi-papuvuoka on tehty riisi-ohraseoksesta, jonka joukkoon lisätään muun muassa kikherneitä, vihreitä papuja ja kirsikkatomaatteja. 

Monivilja-kasvisrisotto

30-60 min

2

Helppo

Riisi-papuvuoka

30-60 min

4

Helppo

Spelttirisotto

30-60 min

14

Keskitaso

Lue lisää Kotiliesi.fi: Kuivatut pavut sopivat myös herkkävatsaiselle – näin käsittelet ja keität pavut oikein

Selaa ylöspäin