Home » Viktoriankiisseli on ”maailman ihanin jälkiruoka”, ylisti näyttelijä Tarmo Manni – katso klassikko-ohje!

Viktoriankiisseli on ”maailman ihanin jälkiruoka”, ylisti näyttelijä Tarmo Manni – katso klassikko-ohje!

Näyttelijä Tarmo Manni oli suuri niin teoissaan kuin sanoissaan, niinpä hänen lempijälkiruokansakin oli ”maailman ihanin”.

Manni syntyi vaatimattomiin oloihin saarijärveläisen suutarin 11-lapsiseen perheeseen, mutta kohosi Teatterikoulun käytyään Kansallisteatterin ja valkokankaan arvostetuksi tähdeksi.

Rehevänä persoonana hän oli suosittu vieras television ja radion ohjelmissa. Hän julisti rakkauttaan uuniohrapuuroon ja läskisoosiin ja muisti aina tuoda esille arvostuksensa erityisesti keskisuomalaisia perinneruokia kohtaan.

Hienostunut ja hurmaava riisivanukas

Läskisoosin tähden Manni päätyi myös Perheradion kotikokit -ruokaohjelmaan. Ohjelmassa toimittajat Seija Pukonen ja Hannu Taanila vierailevat Mannin luona Helsingin Munkkiniemessä, mutta antaumuksellisen turinoinnin lomassa läskisoosi palaa pohjaan.

Niinpä pääroolin nappaa Mannin lempijälkiruoka viktoriankiisseli, jota hän muistelee saaneensa Marjatta Waltarin äidin luona, tarkoittaen ilmeisesti kuitenkin Waltarin sisarta, laulaja ja laulunopettaja Anna Liisa Luukkosta. Yhtä kaikki kyseessä on hienostunut ja hurmaava riisivanukas, joka esiintyy nimellä viktoriankiisseli klassisessa Kotiruoka-keittokirjassa. Manni nautti neitseellisen puhtoiseksi luonnehtimansa jälkiruoan mieluiten saarijärveläisen pihlajanmarjahillon kanssa.

Lue myös Kotiliesi.fi: Britakakuista tuli seinäjokelaiskahvila Ihanan tavaramerkki – katso ohje mokkapala-britaan, joka on asiakkaiden ikisuosikki

Tarmo Manni nautti viktoriankiisselin pihlajanmarjahillon kera.

Viktoriankiisseli – katso klassikko-ohje!

Tarvitset:

½ dl puuroriisiä

1 dl vettä

3 dl maitoa

hippu suolaa

3 rkl sokeria

1 ½ liivatelehteä

¼ dl vettä

½ sitruunan mehu

(sitruunaisen maun vahvistamiseksi mukaan voi raastaa hieman luomusitruunan kuorta)

1 ½ dl kuohukermaa

Tee näin:

1. Keitä riisiä vedessä muutaman minuutin ajan. Lisää maito ja hauduta puuroksi (noin 30–40 minuuttia). Mausta puuro suolalla ja sokerilla. Jäähdytä.

2. Liota liivatelehdet runsaassa kylmässä vedessä, kunnes ne notkistuvat. Purista vesi pois. Kiehauta ¼ dl vettä ja liuota liivatelehdet kuumaan veteen.

3. Sekoita puuroon liivateliemi, sitruunamehu ja vaahdoksi vatkattu kuohukerma.

4. Kaada seos pieneen kakkuvuokaan hyytymään. Hyydytä kylmässä. Kun jälkiruoka on hyytynyt kunnolla, kumoa se tarjoiluvadille ja tarjoa mehu- tai marjakastikkeen kanssa.

Lue myös: Tämän överimpää jälkkäriä ei ole! Harri Syrjäsen vaahtokarkkisuklaamousseen tarvitset vain 4 raaka-ainetta

Selaa ylöspäin