Uskottava se on. Edessä avautuu turkoosin meren reunustama valkoinen rantakaistale. Tuntuu hullulta, että laiva on ehtinyt lipua yön aikana Helsingistä näin erilaiseen maisemaan.
Visbyn siluetissa on paljon samaa kuin Tallinnassa, mutta täältä puuttuvat taivaita hipovat pilvenpiirtäjät. Vanha hansakaupunki näyttää kirkonraunioita lukuun ottamatta samalta kuin keskiajalla. Unescon maailmanperintökohdetta kiertää 3,6 kilometrin mittainen kehämuuri, jossa on viisikymmentä tornia. Ympärillä on tiivis rykelmä punaisilla katoilla kruunattuja taloja, jotka muistuttavat vanhan ajan nukkekoteja.
Valtaosa Visbyn 17 kirkosta on nykyään raunioina. Keskiaikaiset talot ovat säilyneet hyvin.
© Sanna Wallenius
Satamasta liikennöisi keskustaan bussikin, mutta kaunis sää houkuttelee taittamaan 1,5 kilometrin matkan jalkaisin. Gotlanti onkin tilastojen mukaan Ruotsin aurinkoisin paikka. Mereltä puhaltava tuuli tarttuu tosin pusakkaan rannan tuntumassa kävellessä ja viilentää säätä aina muutamalla asteella.
Labyrinttimäisen Visbyn kujille tuuli ei löydä. 1200-luvulla rakennetun kehämuurin kupeessa on niin lämmin, että nurmea koristaa jo varhain keväällä idänsinililjojen matto. Sitkeimmät yksilöt puskevat itsensä paksujen kivenmurikoiden välistä.
Lue myös Kotiliesi.fi: Tallinnan parhaat ravintolat – listasimme 14 houkuttelevaa makuelämystä tähtiravintoloiden tuikkeesta rapeisiin leivonnaisiin
Kehämuuri suojaa Visbytä merituulelta.
© Sanna Wallenius
Visbyn nähtävyydet: kiinnostavia kasveja ja idyllisiä katuja
Gotlannissa riittäisi nähtävää vaikka viikoksi, mutta reilun 12 neliökilometrin kokoiseen Visbyhyn ehtii tutustua yllättävän hyvin yhden päivänkin aikana. Sympaattisessa pikkutaajamassa kadut ovat kapeita, talot lähekkäin ja oviaukot matalalla. Ikkunalaudoille asetellut purjelaivat muistuttavat Visbyn historiasta merenkulkijoiden ja ristiretkeläisten kauppapaikkana. Keskiajalla kaupunki oli ensin tanskalaisten, sitten saksalaisten hallussa.
Puutarhaharrastajalle Gotlanti on inspiroiva kohde, sillä saari on täynnä Keski- ja Etelä-Euroopasta levinneitä kasvilajikkeita. Leuto ilmasto on otollinen esimerkiksi sahramille, tryffelille ja karhunlaukalle. Visbyn reunoilla on myös monimuotoisia niittyjä ja lehtometsiä.
Koristeellinen huvimaja on Visbyn kasvitieteellisen puutarhan tunnusmerkki.
© Sanna Wallenius
Kävelen vanhaankaupunkiin kasvitieteellisen puutarhan kautta. 1800-luvulla perustetulla puistolla on kokoa vain 2,5 hehtaaria, mutta tila on suunniteltu taitavasti. Polut mutkittelevat kukkapenkkien, koristeellisen huvimajan ja lammen vierestä. Kurjenkellot, tulppaanit ja narsissit ovat toukokuussa täydessä loistossaan. Ruusut odottavat vielä vuoroaan.
Valtaosa Visbyn ruusulajikkeista on peräisin 1930-luvulta. Kukinta alkaa jo kesäkuun alussa ja jatkuu usein loka-marraskuulle saakka. Talon portinpieliä koristavat köynnösruusut ovat huhti-toukokuussa yhä talviunessa, mutta sisäpihoilta ryöppyävissä magnolioissa ja kirsikkapuissa on nuput.
Södra Kyrkogatan 10 -osoitteessa sijaitseva Gamla Masters on yksi Visbyn klassikkoravintoloista.
© Sanna Wallenius
Visbyn ravintolat: kulinaristin päiväuni
Visbyhyn voisi tulla pelkästään hyvän ruoan vuoksi. Gotlantilaiset ruokapaikat on usein noteerattu arvostetussa White Guide -oppaassa, joka listaa Pohjoismaiden laadukkaimpia ravintoloita.
Visbyn ravintoloita yhdistää kodikas tunnelma ja lähiruoka. Keittiömestarit tekevät taikojaan tryffelistä, kalasta, luomulihasta, yrteistä ja kasviksista. Parhaat tuliaisostokset löytyvät Visby Ost -juustokaupan kaltaisista pikkupuodeista.
Päiväreissun ainoa huono puoli onkin, ettei kahdeksan tunnin laivapysähdyksen aikana ehdi millään testata kaikkia ravintoloita. Käyn lounastamassa legendaarisessa Bakfickan-ravintolassa rapeaksi paistetut silakkapihvit täyteläisen perunamuusin ja maustevoin kera.
Ähkyn laskettua seuraan vielä herkullista tuoksua Hästgatanin kapeimpaan taloon ja tilaan Crêperie & Logi -kahvilasta täytetyn letun. Enempään ei vatsa kykene, vaikka vastaan osuu toinen toistaan houkuttelevampia bistroja ja viinibaareja.
Risteilylaivat pysähtyvät aivan Visbyn edustalle, josta on kaupunkiin noin 1,5 kilometrin matka.
© Sanna Wallenius
Jos Visbyn kadut ovat tulleet jo tutuiksi tai perillä on mahdollisuus viettää muutama yö, kannattaa vuokrata auto ja suunnata Gotlannin pohjoisosiin. Itärannikon puolella, parinkymmenen minuutin ajomatkan päässä Visbystä sijaitsee saaren suosituin nähtävyys, Lummelundan kalkkikiviluola tippukivimuodostelmineen.
Itse haaveilen retkestä Ingmar Bergmanin kotisaarelle Fåröhön, jonka rantoja koristavat meren ja tuulen muovaamat kivipatsaat, raukit. Matka Visbystä Fåröhön kestää reilut puolitoista tuntia, ja meriosuuden pääsee ylittämään lossilla.
Vanhankaupungin terassit aukeavat keväällä ensimmäisten lämpimien päivien myötä.
© Sanna Wallenius
Visby: ravintolasuosikit
Bakfickan: Kala- ja äyriäisruokien ystävän kestosuosikki. Listalla mm. savustettuja katkarapuja, kalamuhennoksia ja toast skagenia. Pääruokien hinnat 10–34 e.
Surfers Visby: Rento ja värikäs olohuone. Edamame-papuja, falafeleja ja kasviksia. Kaikki annokset noin 10 euroa.
Crêperie & Logi: Hurmaava lettukahvila pienessä keltaisessa talossa. Annoksia suolaisesta makeaan. Hinnat 9–27 euroa.
Gamla Masters: Fine dine -elämyksiä hienostuneessa miljöössä. Pääruokien hinnat 22–40 euron välillä.
Eden Tapas & bar: Tacoja ja quesadilloja libanonilaisella tvistillä. Viihtyisä sisätila ja terassi. Pääruokien hinnat 8–17 e.
Lilla Bjers Gårdskrog: 10 kilometrin päässä Visbyn keskustasta sijaitseva maatila, jonka palkittu fine dine -ravintola on ylistys lähiruoalle. Menujen hinnat alkaen 100 e.
Vår Fru: Upeita cocktaileja ja mocktaileja, kattava viinilista. Pientä suolaista vohveleista piiraisiin.
Volare: Viinitasting keskiaikaisten holvikaarien suojassa. Kesällä pihalla viihtyisä terassi.
Visby tunnetaan lähiruoasta. Familjen Jessens Saluhall & bar on herkkupuodin ja ravintolan yhdistelmä.
© Sanna Wallenius
Visby: perille risteillen, laivalla Ruotsin kautta tai lentäen
Viking Linen M/S Gabriella tekee Visbyhyn kuusi risteilyä, joista ensimmäinen lähtö on 17.5. ja viimeinen 29.8. Tallink Siljan Victoria risteilee kesällä Visbyhyn 8 kertaa: ensimmäinen lähtö on 28.6. ja viimeinen 5.8. Maissaoloaikaa Visbyssä on molempien varustamojen matkustajilla noin 8 tuntia.
Satamasta on keskustaan noin 1,5 kilometriä ja reittiä liikennöi bussi. Päivän ajan voimassa oleva lippu maksaa 10 euroa ja kannattaa hankkia ennakkoon laivavarustamon kautta.
Visbyhyn pääsee laivalla myös Ruotsin Nynäshamnista ja Oskarhamnista.
Finnairilla on suoria lentoja Helsingistä Visbyhyn kesäkaudella kesäkuusta elokuun puoliväliin saakka.