Home » Yksi ihonhoitorutiini voi altistaa ihon palamiselle auringossa – ole tarkkana tämän ainesosan kanssa

Yksi ihonhoitorutiini voi altistaa ihon palamiselle auringossa – ole tarkkana tämän ainesosan kanssa

Viime vuosina retinolin käyttö eli A-vitamiini on ollut yksi ihonhoidon puhutuimpia aineita. Sen kerrotaan tepsivän monenlaiseen iho-ongelmaan ikääntymisen merkeistä ihon epäpuhtauksiin.

Retinolia löytyy niin voiteena kuin seeruminakin. Usein ohjeena on lisätä retinolia sisältäviä tuotteita iltaisin kasvoille. Sanotaan, että retinoli herkistää ihoa auringolle, ja siksi sen käyttöä päiväsaikaan tulisi välttää.

Pitääkö tämä paikkaansa, ja pitäisikö retinoli jopa laittaa tauolle kesän ajaksi? Kysyimme asiaa Blue Lagoonin kosmetologilta Elli Kauppiselta.

Lue myös Kotiliesi.fi: Retinoli voi silottaa rypyt – lue lääkärin kommentit ja valitse oikea versio

Katso videolta, miten kosmetologi kommentoi:

Retinolin käyttö kesällä voi lisätä ihon palamisriskiä

On mahdollista, että retinoli toden totta herkistää ihoa. Varsinkin aloittelevalla retinolin käyttäjällä tämä on riskinä, kertoo Kauppinen.  

– Retinoli nopeuttaa ihosolujen uusiutumista ja herkistää ihoa alkuun. Silloin iho on myös alttiimpi palamaan auringossa.

Palamisriskin lisäksi aurinko muun muassa heikentää retinolin tehoa.

– Jos retinoli pääsee kosketuksiin valon kanssa, molekyyli hajoaa ja siitä ei ole enää mitään hyötyä, Kauppinen huomauttaa.

Suoraa auringonvaloa retinolin kanssa on siis hyvä välttää. Kosmetologi ei kuitenkaan näe syytä, miksi retinolia sisältävien tuotteiden käyttöä ei voisi jatkaa kesän ajan. Käytössä on hyvä vain muistaa pari asiaa.

– Kunhan vaan käyttää tuotetta illalla. Mikään ei myöskään poista aurinkosuojan tarvetta aamuisin.

Lue myös: Kylläpä on helppoa – nämä aurinkosuojavoiteet toimivat myös meikkivoiteena

Retinolin käyttö: panosta laatuun

Retinolin käytössä ylipäätään on tärkeää se, minkälaisen ihonhoitotuotteen valitsee. Retinolia hankkiessa Kauppinen kannustaa panostamaan laatuun.  

– Riippuu todella paljon siitä, että minkälaisia muita ainesosia tuotteesta löytyy, ja miten tuotekehityksessä on otettu huomioon, että aktiiviaine on tasainen ja toimiva, ja kuinka valoherkkä se on.

Kaupassa kuluttajan voi olla vaikea erottaa laadukas retinoli. Kosmetologilla on pari vinkkiä toimivan tuotteen löytämiseen.

Kannattaa ensinnäkin tarkistaa, että ainesosaluettelon alkupäässä on mainittu jokin retinoli.

– Itselläni on sellainen nyrkkisääntö, että katsoo ainesosaluettelon seitsemän ensimmäistä ainesosaa. Yleisesti aine, mitä tuotteessa on eniten, on ensimmäisenä luettelossa.

Ainesosaluettelosta eli niin sanotusta INCI-listasta voi myös tarkistaa, että mikä retinolin muoto on kyseessä.

Retinolimuotoja on useampia. Esimerkiksi retinyylipalmitaatti on Kauppisen mukaan monelle ihotyypille sopiva A-vitamiinin muoto, mutta ei niin tehokas kuin retinyyliretinoaatti.


Kosmetologi Elli Kauppinen neuvoo valitsemaan laadukkaan retinolin.

© iStock

Myös nämä ihonhoitotuotteet vaativat tarkkuutta kesäisin

Retinolin ohella huolellisuutta tarvitaan kesäisin muidenkin ihonhoidon aineiden kanssa. Niistä yksi on kuorivat kasvohapot.

– Esimerkiksi ammattilaistason kemiallisissa kuorinnoissa suoraa aurinkoa pitäisi välttää muutama päivä hoidon jälkeen.

Kotona käytettävät hapot eivät tosin ole yhtä voimakkaita. Siksi kotituotteiden kanssa riski ihon palamiseen tai muihin iho-ongelmiin on Kauppisen mukaan pienempi. Retinolin tavoin kuorivia kasvohappoja ei tarvitse kesän ajaksi lopettaa, mutta niiden käyttö iholla kannattaa tehdä varoen. 

– Riippuu todella paljon ihotyypistä, ja siitä minkälainen kosmetiikan käyttäjä on, että kuinka varovainen pitää olla. Lähtökohtaisesti kuorivien happojen ja retinolin käyttöön kannustaisin joka tapauksessa kesällä tarkkuutta, Kauppinen kiteyttää.

Selaa ylöspäin