Home » Lakimuutos hyväksyttiin: Näitä alkoholijuomia voi nyt ostaa ruokakaupasta

Lakimuutos hyväksyttiin: Näitä alkoholijuomia voi nyt ostaa ruokakaupasta

Eduskunnassa keskiviikkona 5.6. hyväksytty lakimuutos tuo alle 8-prosenttiset käymisteitse valmistetut alkoholijuomat ruokakauppoihin. Muutoksen myötä vähittäiskaupoissa saa tästä lähtien myydä 5,6–8-prosenttisia käymisteitse valmistettuja alkoholijuomia.​​ Prosenttiraja on aiemmin ollut 5,5.

Mutta mitä uusi alkoholilaki käytännössä tarkoittaa?

Uusi alkoholilaki: viinit

Lakimuutos tuo kauppojen hyllyille viinibrändien matala-alkoholisia versioita. Viinin alkoholipitoisuutta on mahdollista laskea joko luonnollisesti tai tekniikan avulla.

Alkoholipitoisuuden laskemiseksi käytetään kolmea tapaa. Ensimmäinen niistä on jäähdyttäminen.

– Perinteisempien, usein laatuluokiteltujen viinien käyminen pysäytetään jäähdyttämällä. Silloin myös sokeripitoisuus on korkeampi, avaa Hartwallin viiniasiantuntija Asko Mäntymäki Hartwallin tiedotteessa.

Toinen tapa on alentaa viinin alkoholipitoisuutta on sen sekoittaminen alkoholittoman viinin kanssa. Kun osa alkoholista on poistettu, tuloksena on kuivempi viini.

Kolmas tapa on laimentaa viiniä osittain vedellä. Silloin viini usein aromisoidaan esimerkiksi marja- tai rypälearomilla. Tämä valmistustapa muuttaa myös nimeä, jolloin puhutaan viinijuomista.

Uusi alkoholilaki tarkoittaa, että päivittäistavarakaupoissa tullaan näkemään suosittujen viinibrändien matala-alkoholisia viinejä ja viinijuomia, kuten Gato Negro, JP. Chenet, Freixenet, Hans Baer, Ricossa, Mionetto, Zensa ja Helle.

Lue myös: Joillekin iskee katumus ja morkkis aina juhlimisen jälkeen – tämän takia osa suistuu alkoholista vahvaan alakuloon

Lonkeroiden myyntiin uusi alkoholilaki tuo erikoisen kiemuran. Lakimuutos rajaa ruokakaupoista pois tislaamalla valmistetut 5,6–8-prosenttiset lonkerot. Ne löytyvät jatkossakin vain Alkon valikoimista.

Olutvalikoimassa vastaavaa rajoitetta ei valmistusteknisistä syistä ole. Uusi alkoholilaki sallii, että Alkon valikoimista tutut 8-prosenttiset oluet ovat nykyään saatavilla myös ruokakaupasta.

Lakimuutosta vastustanut sosiaali- ja terveysvaliokunta perusteli vastustusta sillä, että valiokunnan saamista asiantuntijalausunnoista lähes kaikki vastustivat esityksen hyväksymistä sellaisenaan.​ 

© iStock

Alkoholilain muutos ei ollut eduskunnassa läpihuutojuttu. Krista Kiurun (sd.) johtama sosiaali- ja terveysvaliokunta esitti toukokuussa mietinnössään, että lakiehdotus hylätään. Perusteena kansanedustajat esittivät huolen, että uusi alkoholilaki lisää alkoholihaittoja.

Lue myös Kotiliesi.fi: Haluatko nukkua paremmin, hoikistua ja kaunistua? Alkoholin vähentäminen kohentaa oloa monella tavalla – näin se onnistuu

Selaa ylöspäin