Home » Nektariini houkuttaa makeudellaan ja mehevyydellään – katso parhaat salaatti- ja piirakkaohjeet!

Nektariini houkuttaa makeudellaan ja mehevyydellään – katso parhaat salaatti- ja piirakkaohjeet!

Nektariini on persikan mutaatio ja kuuluu samaan sukuun luumujen, manteleiden ja aprikoosien kanssa. Joidenkin kasvitieteilijöiden mukaan ero nektariinin ja persikan välillä vain yhden geenin suuruinen.

Nektariinin ja persikan suurin ero on niiden kuorissa; nektariinin kuori on sileä, kun taas persikan kuori on nukkaisen pehmeä. Kooltaan nektariini on persikkaa vähän pienempi, koostumukseltaan kiinteämpi ja maultaan hieman makeampi. 

Pienestä erosta huolimatta nektariinit voi mainiosti korvata persikoilla ja päinvastoin. 

Nektariinit voi mainiosti syödä kuorineen, mutta kuoren voi irrottaa myös juustohöylällä tai kastamalla hedelmä kiehuvaan veteen. Nektariinin sisällä on suuri kivi, jota ei syödä. 

Nektariinin käyttö 

Nektariini on mitä herkullisin hedelmä sellaisenaan sekä erilaisiin jälkiruokiin ja makeisiin leivonnaisiin, mutta se sopii hyvin myös suolaiseen ruoanvalmistukseen. Suolainen juusto sekä ilmakuivattu kinkku ovat kuin nektariinille luotuja makupareja, joten näitä kannattaa yhdistellä vaikkapa ruokaisissa salaateissa tai erilaisissa alkupaloissa. 

Kiinteän rakenteensa ansiosta nektariini on myös mainio grillattava, josta voi valmistaa makeita jälkkäreitä tai lisukkeita salaatteihin. Ota nektariinit käyttöön erityisesti kesäisessä ruoanlaitossa ja löydä parhaat nektariinireseptit alta!

Sujauta nektariini suolaisiin ja makeisiin leivonnaisiin

Tututkin leivonnaiset saavat uutta jujua, kun ne ryydittää makealla ja mehevällä nektariinilla. Supersuosittu focaccia saa upean maun ilmakuivatun kinkun ja nektariinin yhdistelmästä

Valmiista lehtitaikinasta puolestaan syntyy jännittävä piirakka, kun peität piirakkapohjan hunajalla maustetuilla nektariiniviipaleilla ja maustat koko komeuden ronskilla rouhaisulla mustapippuria.

Nektariineista tai persikoista leivottu juustopiirakka leivotaan mutkat suoriksi -menetelmällä valmiista murotaikinasta sekä appelsiinilla maustetusta tuorejuustosta.

Nektariini-mustapippuripiirakka

30-60 min

16

Helppo

Nektariini-juustopiirakka

30-60 min

6

Helppo

Ilmakuivattu kinkku-nektariinifocaccia

30-60 min

8

Keskitaso

Tee nektariinista salaattia ja lisukkeita

Nektariini on loistava lisä melkeinpä mihin tahansa kesäiseen salaattiin. Hedelmät kannattaa pilkkoa salaatteihin melko isoiksi lohkoiksi.

Suolaiset juustot, kuten halloumi, feta ja mozzarella ovat makealle hedelmälle loistavia makupareja. Mikäli hedelmät eivät ole aivan kypsiä, hetki kuumassa grillissä tuo makeuden paremmin esiin ja pehmentää koostumusta sopivasti. 

Jos tarjoat nektariinit mieluiten lisukkeena, sulje ne folionyyttiin yhdessä fetan, chilin ja keitetyn speltin tai kauran kanssa. Hunajaisen hedelmäiset feta-nektariininyytit maistuvat paitsi lisukkeena myös keveänä ateriana sellaisenaan.

Nektariini-mozzarellasalaatti

30-60 min

4

Helppo

Nektariini-mozzarellasalaatti

alle 30 min

4

Helppo

Nektariini-halloumisalaatti

30-60 min

6

Helppo

Hedelmäinen feta-dukkahsalaatti

alle 30 min

4

Helppo

Nektariini­-fetanyytit

alle 30 min

4

Helppo

Säilö nektariini hilloksi tai marmeladiksi tai tarjoa jälkiruokana

Makeat hedelmät ovat ehkä parhaimmillaan tuoreina erilaisissa jälkiruoissa. Grillaa nektariinit meheviksi yhdessä mansikoiden kanssa, nostele päälle jäätelöä ja hunnuta kovaksi vatkatulla marengilla. Kypsennä grillijäätelöä kuvun alla grillissä muutama minuutti, kunnes marenkivaahto on jähmettynyt. Ja näin kesäinen versio klassisesta uunijäätelöstä on valmis. 

Kesän maut voi säilöä myös purkkiin valmistamalla nektariineista hilloa. Kokeile esimerkiksi kirpeän makeaa punaherukka-nektariinihilloa tai raikasta nektariini-minttuhilloa.

Nektariini-minttuhillo

30-60 min

Helppo

Punaherukka-nektariinihillo

30-60 min

Keskitaso

Grillijäätelö

30-60 min

4

Helppo

Lue myös Kotiliesi.fi: Persikka koukuttaa kesän leivonnaisissa ja jälkiruoissa – poimi suussasulavat reseptit!

Nektariini: Säilytys

Nektariinin kypsyyttä voi kokeilla varovasti kannasta painamalla. Hedelmä on kypsä, kun sen tyviosa on pehmeä. Kypsä hedelmä vaurioituu helposti, joten sitä kannattaa käsitellä varovaisesti. Kypsät hedelmät kannattaa siirtää säilytykseen jääkaappiin 1-3 asteen lämpötilaan, jossa ne säilyvät parhaiten.

Jos nektariinit ovat raakoja, niitä voi säilyttää huoneenlämmössä, jolloin ne ehtivät kypsymään tasaisesti. Etyleeniä tuottavat hedelmät, kuten omenat nopeuttavat kysymistä, joten niitä voi laittaa hedelmävatiin nektariinien seuraksi. 

Nektariini: Terveellisyys

Kypsät nektariinit ovat ihanan makeita ja meheviä ja loistava valinta silloin, kun mieli tekee jotain makeaa. 

Nektariini sisältää kohtalaisen paljon karoteenia eli A-vitamiinin esiastetta ja jonkun verran C-vitamiinia. Yhdessä keskikokoisessa hedelmässä on energiaa keskimäärin 55 kcal. Valtaosa energiasta tulee hiilihydraateista, proteiinia nektariineissa on hieman, rasvaa niukasti. 

Selaa ylöspäin