Kun näyttelijä Sari Havas, 61, oli viisikymppinen, hänen vaihdevuotensa alkoivat kirjaimellisesti yhdessä yössä. Hän kertoo harvinaisen äkillisisistä vaihdevuosioireistaan Annan 60-vuotisjuhlapodcastissa:
”Ne eivät tulleet hiipien vaan sokka irti. Minulta irrotettiin pienen tulehduksen takia hormonikierukka, ja jo seuraavana yönä pärähtivät kuumat aallot päälle ja hiki alkoi virtaamaan.”
Kuuntele koko jakso tästä!
Oireisiin liittyi myös yöllinen heräily. Sari ei jäänyt kauaa niitä ihmettelemään, vaan hakeutui uudelleen gynekologin vastaanotolle. Nyt kymmenen vuotta myöhemmin hän on hoidattanut oireitaan niin hormonipillereillä kuin -kierukalla. Väliin on mahtunut myös muutaman vuoden jakso, jolloin hän on ollut ilman hormonikorvaushoitoa.
”Niinä vuosina ihmettelin, miten vitaliteetti on ikään kuin alkanut hiipua. Seksikään ei kiinnostanut, vaikka minulla on aina ollut seksuaalisesti voimakas halu”, Sari kertoo podcastissa.
Tällä hetkellä Sari käyttää hormonikierukkaa. Hän uskoo sen tuoneen ison avun:
”Huomaan, miten taivaallista on nukkua hyvin. Herran jestas, miten ihanaa se on”, hän kuvailee.
Muutos libidossa on selvä
Podcastissa Sari puhuu myös siitä, millaista on ollut huomata ”hyrinän” palanneen.
”Muutos libidossa on aivan selvä. On ollut ihana huomata, että kyllähän täällä hyrisee vielä. Oma mies, tai jos näen jonkun ihanan näköisen miehen ja joskus jopa naisen, sitä aiheuttaa. Silloin ajattelen, että oi että, tämä on juuri sitä iloa, sensuaalisuutta ja erotiikkaa, joka antaa voimaa ja elämänlaatua.”
Hormonikorvaushoidon hyödyt ovat olleet Sarille niin suuria, että hän haluaa puhua niistä muillekin. Hänen sisäinen sydämenasiansa on rohkaista naisia puhumaan seksuaalisuudestaan, kehostaan ja omista rajoistaan. Kehohäpeää naiset ovat historian painolastin myötä saaneet jo kokea aivan tarpeeksi.
Myös vaihdevuosiin ja hormonihoitoihin yhä osittain liittyvää hymistelyä ja vaikenemista on hänen mielestään tärkeä hälventää.
”Onneksi alkaa se luomuna pärjäämisen ja kehtaamattomuuden verho pikku hiljaa väistyä, ja on yhä enemmän lääkäreitä, jotka ymmärtävät naisten tarvitsevan apua vaihdevuosioireisiinsa.”
Hän kritisoi podcastissa pärjäämisen kulttuuria enemmänkin – sitä että halutaan näyttää, ettei minulla mikään ole enkä tarvitse mitään. Voi olla, että halutaan esittää powerin olevan tallessa, koska pelätään maineen tai leivän puolesta.
”Enhän minäkään julkisesti näyttelijänä voi alkaa valittaa Facebookissa, että polveen sattuu ja väsyttää kauheasti, koska pelkään etten saa sen jälkeen enää töitä”, Sari sanoo podcastissa.
”Valtion tulisi korvata hormonikorvaushoidot”
Yhteiskunnallisestikin ymmärrystä kaivataan Sarin mukaan vielä rutkasti lisää. Asiaa on vaikeuttanut se, että monia asioita päättämässä ovat olleet miehet, joita eivät ”naisten vaivat” ole kiinnostaneet.
”Voi olla jopa syrjinnän muoto kyseessä, jos näitä asioita ei ota vakavasti, vaan oletetaan että naisten tulisi olla vaivoista huolimatta koko ajan kyvykkäitä ja innokkaita”, hän sanoo podcastissa.
Parasta Sarin mielestä olisi, jos kaikilla naisilla olisi yhtäläiset mahdollisuudet hormonikorvaushoitoihin:
”Mielestäni valtion pitäisi kustantaa hormonikorvaushoidot. Jos halutaan, että olemme työkykyisiä ja elinvoimaisia, tarvitsemme siihen apua, mutta kaikilla ei ole varaa mennä tutkimuksiin”, hän lataa.
Kuuntele lisää Sari Havaksen ajatuksia ja kokemuksia naiseudesta ja ikääntymisestä Annan 60-vuotisjuhlapodcastissa! Sen parissa selviää muun muassa se, mitä Sari ajattelee näyttelijän ulkonäköpaineista ja mitä hän on äidiltään oppinut vanhenemisesta.
Podcastin toimittaja: Asta Leppä
Podcastin tuotanto: F-tuotanto Oy