Elämässä on monia vaikeita aikoja. Joskus jotain pahaa on jo tapahtunut, olipa kyseessä sairastuminen, ero tai työpaikan menetys. Joskus - ja tätä pidetään henkisesti vielä stressaavampana tilanteena - odotamme, että jotain pahaa tai pikemminkin hyvää tulee tapahtumaan, sekä erittäin mukavia että aivan kauheita vaihtoehtoja ovat mahdollisia.

Olet käynyt tutkimuksissa, koska lääkäri suositteli "varmuuden vuoksi" sulkemaan pois tämän tai toisen vakavan sairauden tai sen sijaan olet menossa tutkimuksiin, joissa selvitetään, onko hoito toiminut ollenkaan. Valtava epävarmuus lähisuhteessa on, kun ei tiedä, haluaako miettimisaikaa käyttänyt elämänkumppanisi lopettaa toissijaisen suhteen ja sitoutua sinuun vai kaatuuko suhde. Työelämässä on hyvin vaikeaa aikaa, kun puhutaan epämääräisistä rakenteellisista muutoksista ja siitä, että jotkut päästävät irti, kun taas toiset saavat palkankorotuksen - mutta on epäselvää, kuka on kenen kanssa.

Tällaisista stressaavista jaksoista selviytymiseksi on hyödyllistä olla hyvät emotionaaliset selviytymisstrategiat, ja yksi parhaista on luultavasti läheisten tuki. Nyt lokakuussa Kalifornian yliopiston Riversiden tutkijoiden tutkimus julkaistiin Journal of Personality and Social Psychology -lehdessä, jossa painopiste oli läheisten tukemisessa. Professori Kate Sweenyn johtama tutkijaryhmä haastatteli naimisissa olevia oikeustieteen jatko-opiskelijoita, jotka olivat juuri tehneet erittäin tärkeän ammattikokeen ja joutuivat odottamaan tuloksia neljä kuukautta. Tänä aikana he täyttivät toistuvasti kyselyitä mielialasta, yleisestä hyvinvoinnista, huolesta, odotuksista (alhaiset tai korkeat) ja kommunikaatiosta kumppaninsa kanssa. Kumppanin osalta tutkittiin koettua tukea ja huolenpitoa - pitivätkö nuoret tukea sillä hetkellä tärkeänä, kokivatko he, että kun he keskustelivat rakkaansa kanssa viime viikolla pidetystä kokeesta, läheinen todella ymmärtää ja arvostaa puhujalla on tunne, että hänestä todella välitetään.

Tutkijat löysivät jotain, joka näyttää ensisilmäyksellä oudolta – havainto läheisen tuesta ja huolenpidosta on stressaavina aikoina paljon tärkeämpää kuin itse apu. Se liittyi unen laatuun, terveyteen ja yleiseen mielialaan. Ne, jotka tunsivat olevansa kumppaninsa välittämiä, olivat optimistisempia, itsevarmempia ja myös arvioivat omaa selviytymistaitojaan paremmin. Jännitys oli odotetusti suurin odotuksen alussa, jolloin huoli oli tuore aihe ja juuri ennen kriittisten tulosten tiedossa. Tänä aikana tukea arvostettiin erityisesti, ja siihen viritettiin enemmän ihmisiä.

Tutkimuksen tulos saattaa muistuttaa meitä siitä, kuinka tärkeää on kertoa läheisillemme, että olemme paikalla, kun he tarvitsevat meitä vaikealla hetkellä. Avuksi kiirehtiminen, mahdollisuuksien mukaan ongelmien ratkaiseminen muiden puolesta - ja monet ihmiset ajattelevat, että itse tekeminen on vain oikeanlaista apua - on kaksiteräinen miekka.

Toisaalta se ilahduttaa, toisaalta avuttomuuden, epäpätevyyden ja masennuksen tunne voi lisääntyä vaikeassa tilanteessa olevassa ihmisessä. Melko usein ihmiset itse asiassa kertovat rakkaalle - olipa se rakkaalle, perheenjäsenelle tai hyvälle ystävälle - että he haluavat vain varmuuden siitä, että toinen on heidän tukenaan.

Joskus puhuttava henkilö on hämmentynyt. En tiedä tarkalleen mitä minun pitäisi tehdä tai miten olla. Pelätään, että yksikin väärä sana voi pahentaa tilannetta entisestään. Pitäisikö minun lohdutella? Nostaa tunnelmaa? Antaa neuvoja? Itse asiassa voit yksinkertaisesti kysyä: "Näen, että olet huolissasi / jännittynyt / sinulla on vaikea hetki juuri nyt. Kerro kuinka voin tukea sinua / olla paikalla parhaalla mahdollisella tavalla - välitän sinusta kovasti.» Ei töykeä tai säälittävä, vaan ystävällisyys, tarkkaavaisuus ja huolenpito – nämä yksinkertaiset asiat ovat tärkeimpiä.

Related Post