Home » Apuväline maksoi apteekissa 2,20 e ja auttoi unettomuuteen, kuorsaamiseen ja hampaiden kiristelyyn

Apuväline maksoi apteekissa 2,20 e ja auttoi unettomuuteen, kuorsaamiseen ja hampaiden kiristelyyn

Nenän kautta hengittämisellä on paljon hyötyjä. Mutta miten varmistaa nenän kautta hengittäminen öisin?

Nenähengitys eli nenän kautta hengittäminen on monella tapaa hyödyllistä.

Nenähengitys puhdistaa hengitysilman toisin kuin suun kautta hengittäminen, jolloin ilma menee suoraan suusta keuhkoihin. Nenän värekarvat ja limakalvojen lima puhdistavat hengitysilmaa liasta ja pöpöistä.

Nenähengitys myös kosteuttaa kuivan nenän ja auttaa pitämään nenän limakalvot kosteina.

Nenähengitys on terveellistä ja rauhoittaa

Nenän kautta hengittäminen rauhoittaa, koska terveellä ihmisellä, jolla ei ole nenässä rakenteellisia ongelmia, hengittäminen on pienen ilma-aukon vuoksi hitaampaa kuin suun kautta hengittäminen.

Tämän kaiken opin purulihashieronnassa VoiceWell-hoitaja ja Hoitava Hengitys -ohjaaja Marina Saloselta, joka on erikoistunut äänen, purennan ja hengityksen hoitamiseen.

Ongelmana hampaiden kirskuttelu

Olen tullut hierontaan, koska olen viime aikoina havahtunut yhä useammin siihen, että ikeneni ja poskieni lihakset ovat kipeät. Puren hampaita yhteen sekä öisin että päivisin. Nukun levottomasti, ja todistajalausuntojen mukaan pidän kaikenlaista ääntä öisin.

Hieronta auttaa sekin kiinnittämään huomiota suun alueen lihaksiin ja rentouttamaan niitä. Kaikkein eniten olen kolmen käynnin jälkeen innoissani Marina Salosen vinkistä, joka auttaa kaikkiin öisiin ongelmiini: purentaan, levottomuuteen ja kuorsaamiseen. Kävi nimittäin ilmi, että hengitän useimmiten suun kautta.

”Jos olo tuntuu turvalliselta, teipin voi laittaa suun eteen yöksi”

Marina Salonen lähettää minut apteekkiin ostamaan ihoteippiä, joka maksaa vähän yli kaksi euroa. Lisäksi Marina antaa ohjeet, miten teippiä kannattaa käyttää, jotta nenähengitys onnistuu:

  • Teippi laitetaan suun eteen siten, että molemmat päät on taitettu. Näin teippi on helppo irrottaa tarvittaessa, jos tuntee tarvetta yskiä tai aivastaa.
  • Teippiä kannattaa kokeilla aluksi valveilla ollessa esimerkiksi rauhallisia kotitöitä tehdessä, lukiessa tai televisiota katsellessa. Samalla kannattaa tunnustella, miltä teippi suun edessä tuntuu. Joissakin ihmisissä pelkkä ajatuskin saa aikaan paniikkireaktion. Toiset kokevat teipin rentouttavana.
  • Jos olo tuntuu turvalliselta, teipin voi laittaa suun eteen yöksi.
  • Teippiä ei kannata käyttää sairaana, jos yön aikana ahdistaa tai näkee paljon painajaisia.

Kenelle teippi sopii? Kuka ei saa missään nimessä käyttää?

Huomaan pian käytön aloitettuani kuuluvani ihmisiin, joille yöteippi sopii. Se ei ahdista tai aiheuta pakokauhua. Kun tulee yskänpuuska tai aivastus, raotan teippiä reunasta ja laitan sen sitten takaisin suun eteen. Parin illan jälkeen yskimis- tai aivastelutarvetta ei edes tule, kun suu on teipattu. Nukkuessani en huomaa teippiä lainkaan.

Aamulla saan palautetta hiljaisuudesta. Olen sekä pyörinyt vähemmän että ollut korisematta ja kuorsaamatta. Noin viikon käytön jälkeen myös ikenissä oleva kipu helpottaa ja haluan alkaa julistaa teipin erikoista ilosanomaa kaikille.

Kaikille teippaaminen ei sovi, mutta nenähengitys on suositeltavaa

Marina Salonen samoin kuin haastattelemani erikoislääkäri toppuuttelevat kuitenkin hieman. Etenkin uniapneasta kärsiville teippaaminen on vaarallista. Lääketiede ei tunnusta teippaamiseen hyötyjä, vaikka monet kokevatkin saavansa siitä avun.

– Täytyy aina ottaa huomioon henkilön terveydentila, ennen kuin suosittelee teippausta. Nenän kautta hengittämistä sen sijaan voi suositella kaikille.  Kaikki kuorsaaminen ei lopu, vaikka suun teippaisi kiinni, Marina sanoo.

Jos kielen ja nielun lihakset ovat kovin löysät tai jos ihmisellä on paljon ylipainoa, ihminen voi kuorsata myös nenän kautta hengittäessään. Myös muut rakenteelliset seikat saattavat aiheuttaa nenän kautta kuorsaamista, Marina korostaa.

– Purentaongelmien syytkin ovat moninaisia. Jos hampaiden narskuttelu eli bruksismi johtuu stressistä, nenähengitys voi helpottaa oireita. Mutta jos ylitiukka purenta on rakenteellinen ongelma, nenähengitys ei ratkaise ongelmaa. Silloin kannattaa kääntyä hammaslääkärin tai esimerksi purulihashoitajan puoleen ratkaisun löytämiseksi.

Ensimmäinen askel nenähengitys-harjoituksissa on tarkkailla sitä, että arjessa hengittäisi enemmän nenän kautta, Marina vinkkaa.

–  Erityisen suositeltavaa on aloittaa harjoittelu juuri nyt, kun flunssakausi jyllää.

Selaa ylöspäin