Home » Henna Tanskanen nauttii isoista porukoista – siksi hän asuu miehensä ja lastensa kanssa kommuunissa

Henna Tanskanen nauttii isoista porukoista – siksi hän asuu miehensä ja lastensa kanssa kommuunissa

”Olen ison sisarusparven vanhin ja ilmeestäni päätellen en ollut aina kaikkein innokkain lastenvahti. Itse asiassa ajattelin pitkään, etten haluai­si omia lapsia. Vanhempani ovat eronneet ja saaneet tahoillaan lisää lapsia, joten meitä sisaruksia on nykyään kuusi. Kuvassa pikkusisaruksemme Linda ja Saku istuvat minun ja Maria-siskoni sylissä.

– Äiti otti tämän kuvan kotonamme Helsingissä vuoden 1995 tienoilla. Meillä oli tuohon aikaan usein kova meteli, kun eri-ikäiset lapset leikkivät ja tappelivat keskenään, Henna Tanskanen (oik.) muistelee.

Olin tuolloin 12-vuotiaana klassinen runotyttö. Haaveilin näyttelijän urasta, vaikka olin hirvittävän ujo enkä uskaltanut aina edes avata suutani. Jaoin huoneen siskoni kanssa, ja hänen nukahdettuaan jäin usein valvomaan ja kirjoittamaan runoja ja pitkiä jännityskertomuksia. Runoni olivat romanttisia ja dramaattisia ja käsittelivät rakkautta, unia ja kuolemaa.

Mietin tuossa iässä paljon sitä, mitä muut minusta ajattelevat. Nyt tiedän, että harva lopulta välittää siitä, millaisia muut ovat: kaikki ajattelevat eniten itseään.

Tämä kuva kertoo jotain hyvin olennaista elämästäni, sillä perhe on minulle tärkeä ja olen aina tykännyt viettää aikaa isoissa porukoissa. Nautin, kun ympärilläni on ihmisiä, ja asun puolisoni ja lastemme kanssa kommuunissa.

Olen 7- ja 10-vuo­tiaiden lasten äiti, vaikka kuvanoton aikaan ajattelin, ettei minulla ehkä koskaan tulisi olemaan omaa perhettä. Tuntuu hassulta, että omat lapseni ovat vanhempia kuin pikkusisarukseni tuossa kuvassa. He alkavat olla jo niin isoja, että pystyvät puuhailemaan keskenään kaikenlaista eivätkä kaipaa minua joka hetki.

Alan vähitellen nousta pikkulapsikuplasta pohtimaan sitä, kuka olen ja millaisia asioita haluaisin tehdä.

Tunnistan itseni hyvin tästä kuvasta, vaikka samalla näen, että olen siinä ihan pentu enkä tajua mistään mitään. Täytin juuri neljäkymmentä ja olen potenut jonkinlaista ikäkriisiä. Kriisi ei liity kehoni vanhenemiseen, vaan siihen, millaisella vauhdilla aika kuluu.

Olen tajunnut, että nyt on se hetki, kun minun pitää alkaa toteuttaa a­sioita sen sijaan, että vain kokeilisin ja treenaisin. Olen siinä iässä, etten voi enää tehdä demoja. Nyt on aika toimia.”

Henna Tanskanen, 40, näyttelee Sisarukset-elokuvassa.

Juttu on julkaistu Elämäni kuva -palstalla Anna-lehdessä 46/2023.

Selaa ylöspäin