Kiinalaiset ovat turhautuneita ruuhkautuneisiin hautauspalveluihin.
Kiinan koronavirustilanne on lähtenyt syöksykierteeseen maan luovuttua viruksen tukahduttamiseen tähdänneestä nollapolitiikasta. Päätös tehtiin myönnytyksenä pitkään jatkuneille mielenosoituksille.
Nollapolitiikasta luopumisen jälkeen virus alkoi levitä hallitsemattomalla tahdilla. Maailman terveysjärjestö WHO epäilee, että Kiina peittelee todellisia tietoja tartunnan saaneiden ja koronavirukseen kuolleiden määrästä.
Kiinan virallisen tiedon mukaan viimeisen vuorokauden aikana koronaan olisi kuollut viisi ihmistä, minkä jälkeen kuolleita olisi kaikkiaan kaikkiaan 5 264 ihmistä. Kiina laskee kuolintilastoihin ilmeisesti vain potilaat, joilla on ollut koronan aiheuttama keuhkokuume.
Brittiläinen terveysalaan keskittyvä datayhtiö Airfinity on arvioinut, että tällä hetkellä korona aiheuttaisi Kiinassa 15 850 kuolemaa vuorokaudessa, eli yli kolminkertaisesti sen, mitä Kiina väittää koko pandemian aikana kuolleen.
Aiemmin tuore tutkimus arvioi, että uusi koronapolitiikka voi aiheuttaa Kiinassa jopa miljoonan ihmisen kuoleman.
Airfinity on lisäksi ilmoittanut arvionsa, jonka mukaan tartuntoja kertyisi Kiinassa tällä hetkellä 2,42 miljoonan päivävauhdilla.
Karmea koronatilanne on tukkinut monin paikoin kaikki hautauspalvelut, minkä vuoksi perheillä on ollut vaikeuksia saada menehtyneet läheisensä ja sukulaisensa poltettaviksi krematorioissa.
Tämän vuoksi epätoivoiset kiinalaiset väitettiin alkaneen polttaa läheistensä ruumiita. Muun muassa Australian Sky Newsin uutisoimalle väitteelle ei kuitenkaan ole luotettavaa lähdettä.
Alla olevaan Twitterissä jaettuun videoon on esimerkiksi myöhemmin lisätty maininta, että ei ole näyttöä siitä, että videolla poltettaisiin ruumista. Huomautuksessa kerrotaan lisäksi kiinalaisesta perinteestä, jossa vainajien muistoksi poltetaan haamuseteleitä.
Australian Sky News kertoo lisäksi videomateriaalista, jossa kadulla poltetaan puisia arkkuja. Tämäkään video ei ilmeisesti sisällä ruumiin polttoa. Kyseessä on mahdollisesti etenkin Kiinan maaseudulla yleinen tapa polttaa turhaksi käynyt arkku, jota ei polteta ruumiin mukana krematoriossa.
Pitkät jonot
Shanghaissa toimiva hautaustoimisto kertoo Bloombergille, että sen asiakasmäärät ovat räjähtäneet käsiin. Sen mukaan se vastaanottaa 500 ruumista päivässä, mikä on viisinkertainen määrä normaaliin verrattuna.
– Koko järjestelmä on lamautunut tällä hetkellä, hautaustoimiston työntekijä sanoo.
– Nyt on kiireisempää kuin mistä kukaan selviää.
Hänen mukaansa tilanne voisi olla pahempikin. Se, että nollapolitiikasta luovuttiin loppuvuodesta, oli tavallaan onni onnettomuudessa.
– Olemme onnekkaita, että nyt on kylmä talviaika, hän sanoo.
Mediat ovat kertoneet, että etenkin suurkaupungeissa, kuten juuri Shanghaissa ja pääkaupunki Pekingissä, ihmiset ovat muodostaneet pitkiä jonoja hautaustoimistoihin ja krematorioihin päästäkseen varaamaan aikoja.
Australian Sky Newsin mukaan vapaita aikoja voi saada aikaisintaan tammikuun loppupuolella.
Valitukset poliisille
Kiinalaisessa Wechatissa käyttäjät ovat kertoneet kierrelleensä useissa hautaustoimistoissa, joista yksikään ei ole kyennyt järjestämään polttohautausta.
Wechatissa on myös kerrottu, miksi monet päätyvät polttamaan läheisiään kaduilla.
– Koska laki ei salli tartuntatauteihin kuolleiden potilaiden säilyttämistä kotona, minun on etsittävä tyhjä paikka naapurustostamme ja polttaa isäni ruumis siinä, yksi käyttäjä kertoo.
– Jos sinulla on ongelmia tämän kanssa, pyydän soittamaan poliisille.
Bloombergin mukaan kyseinen henkilö kertoi myöhemmin Wechatissa, että viranomaiset olivat puuttuneet asiaan naapureiden tekemien valitusten vuoksi. Bloomberg ei ole kyennyt vahvistamaan tapahtunutta.
Varakkailla kiinalaisilla tilanne ei ole yhtään parempi. Tunnettu start up -yrittäjä Mao Daqing on myös valittanut vaikeuksistaan saada sukulaiselleen polttohautausta.
– Hautajaisten ja polttohautauksen vaikeus ylitti täysin mielikuvitukseni rajat, hän kertoo.
Arvostetun taloustieteilijä Hu Angangin appi kuoli koronaviruksen aiheuttamaan keuhkokuumeeseen. Hun läheinen ystävä on kertonut perheen vaikeuksista saattaa appi viimeiselle matkalleen.
– Jonoon ei ole mitään mahdollisuutta päästä. Ei ole ruumisautoa, ei jäähyväisseremoniaa, hän kertoo.
– Lasten ainoa toive on, että hänet voitaisiin polttohaudata yksin. Perheen sydän on murtunut.
Uutista muokattu 15.2.: Jutussa siteerattiin aiemmin Australian Sky Newsin uutista, jonka mukaan kiinalaiset olisivat alkaneet polttaa koronaan kuolleita läheisiään kaduilla hautauspalveluiden ja krematorioiden ruuhkauduttua. Väitteelle ei ole todisteita. Twitter on myöhemmin lisännyt toiseen juttuun upotettuun videoon maininnan, että ei ole näyttöä siitä, että videolla poltettaisiin ruumista.