Home » Millaista on olla Suomen paras Airbnb? Muonion paratiisimökin supermajoittaja kertoo

Millaista on olla Suomen paras Airbnb? Muonion paratiisimökin supermajoittaja kertoo

Lapissa monet mökit näyttävät samanlaisilta. Siksi muoniolainen Villa Sivakka suunniteltiin alusta asti erottautumaan ensi vilkaisulla joukosta. Suuri ikkuna antaa ihastella järvimaisemaa ja yötöntä kesäyötä. Sisustuksen yksityiskohdat kiinnittivät huomion, kuten Indonesiasta tuotu puinen peurafiguuri. Mökin Airbnb-arvosteluissa yksityiskohtia usein kiitelläänkin.

– Mökistä löytyy myös esimerkiksi vinyylisoitin ja vanhoja levyjä. Vieraat voivat halutessaan tuoda sinne myös oman levyn lahjaksi, Juha Kronqvist kertoo.

Muonion mökki on majoitussivusto Airbnb:n mukaan Suomen paras.

Tätä kirjoittaessa sen oli arvoinut toistasataa yöpyjää ja keskiarvosana viiden asteikolla 4,97. Sama tiukka muoniolaisen, ivalolaisen ja rovaniemeläisen mökin kolmikko on ollut pitkään Airbnb:n ”parhaiksi arvioidut loma-asunnot”, ja niistä Villa Sivakka on varsin usein korkeimman keskiarvon kohde.

Tupa on mökin sydän.

Mökki suunniteltiin jo alussa vuokramökiksi

Juhan perhe sai Villa Sivakan tontin perintönä. 1970-luvulla siinä seisoi pelkkä saunamökki, eikä päärakennusta ollut koskaan rakennettu. Perheen kesken he päättivät ryhtyä tuumasta toimeen ja rakennuttaa modernin mökin. Heti alkuun se päätettiin avata myös ulkopuolisille.

– Kun katsoin rakennusbudjettia, mietin, ettei tätä kannata omasta pussista maksaa vaan rahoittaa se vuokralla. Silloin myös tajusin, että mökki pitää suunnitella sillä ehdolla. Siksi esimerkiksi oli selvä päätös, että mökille tulee juokseva vesi.

Mökki onkin maksanut joka vuosi itse itseään takaisin. Se mahdollistaa myös omat lomat Muoniossa niin kesällä kuin kevättalvella.

– Juna vie Helsingistä Lapin rauhaan, hän iloitsee.

Vakuuttava majoittaja ei luo katteettomia odotuksia

Airbnb-majoittajan kannattaa pelata sijainnissa omilla vahvuuksilla, Juha korostaa. Onko paikassa jotain omalaatuista tai erilaista? Villa Sivakasta on 25 kilometriä lähimpään laskettelukeskukseen, eli rinteisiin ei pääse suoraan ovelta.

Siksi heillä markkinoinnin kärki onkin muualla: mökissä saa viettää aikaa omassa rauhassa.

– Naapurit eivät häiritse, eikä meteliä kuulu tieltä. Täällä voi olla rauhassa ja levätä. Ei ole painetta suorittaa.

Mökkiä vuokraavat kesäisin etunenässä suomalaiset, mutta enenevissä määrin myös ulkomailta tullaan ihmettelemään Lapin kesää. Juhan mukaan Visit Finland on panostanut kansainvälisten turistien houkutteluun. Yleisimmin talvituristit tulevat Britanniasta, Ranskasta, Sveitsistä ja Saksasta.

Muonion mökki on maltillisesti kuudelle yöpyjälle suunniteltu lomakeidas.

Juha itse suosittelee mökkiä erityisesti perheille, pariskunnille ja pienille porukoille – mökki käy nopeasti ahtaaksi isolla kaveriporukalla.

Vakuuttava Airbnb-majoittaja ei pyrikään luomaan odotuksia, joita mökki ei todellisuudessa voi täyttää. Siksi Juhan mielestä kannattaa sanoa suoraan joillekin porukoille, että tämä mökki ei ole juuri teidän tarpeisiinne paras.

– Arviot ovat ratkaisevassa osassa koko liiketoimintaa, joten tärkeintä ei ole miettiä vain sitä, miten mökkiin saisi mahdollisimman monta vuokralaista. Pyrin kertomaan vieraille, mitä heidän kannattaa odottaa vierailulta, jotta ei tule yllätyksiä. Annan myös ohjeissa vinkkejä siihen, mitä alueella voi tehdä.

Samalla Juha kertoo, mitä hän itse odottaa vierailijoilta – esimerkiksi tarkat reunaehdot lähtösiivoukseen.

Ongelmanratkaisu johtaa hyvään Airbnb-arvioon

Kiinnostavaa on, onko menestys itseään ruokkiva. Airbnb:ssä supermajoittajuus näkyy mökin kohdalla erikoismerkkinä. Airbnb tarkistaa kaksi kertaa vuodessa, täyttyvätkö kriteerit edelleen. Niiden mukaan kokonaisarvioiden tulee olla vähintään 4,8/5.

– Haluan ehdottomasti pitää mahdollisimman korkea arvion, Juha vastaa.

Erinomainen arvio vaikuttaa merkittävästi muun muassa siihen, nostaako algoritmi mökin hakukoneessa hyvin esille.

Jotta kokemus mökistä olisi mahdollisimman miellyttävä, Juhan ja vieraan kommunikoinnin täytyy onnistua. Jos mökillä lomaillessa ilmenee ongelmia, Juha pyrkii ratkaisemaan ne heti ja vähintäänkin reagoimaan nopeasti viesteihin ja kysymyksiin.

– Ongelmia ei voi aina estää, mutta se miten niihin suhtautuu, näkyy arviossa. Joskus hyvä arvio voi jopa johtua siitä, kuinka hyvin ongelmaan on reagoinut.

Villa Sivakassa ollaan herran kukkarossa.

Hyvä suunnittelu säästää aikaa mökin ylläpitämisessä

Supermajoittajan titteli vaatii siis vaivannäköä. Jos Roomaa ei rakennettu päivässä, niin ei rakenneta suosittua vuokramökkiäkään.

– Pitää olla jatkuvan parantamisen mentaliteetti. Täydellistä mökkiä ei pysty tekemään heti. Vähitellen oppii, mitä voisi tehdä vielä paremmin ja eri tavalla.

Juhan kuvaama ahkera viestittely mökkiläisten kanssa saa pohtimaan, kuinka aikaa vievää mökin ylläpitäminen on. Hän kuitenkin toteaa, että aikaa säästyy, kun kokonaisuus on hyvin mietitty. Airbnb-palvelua hän kehuu siitä, kuinka se tarjoaa keinoja vuokraamisen sujuvoittamiseen esimeriksi valmiiden vastauspohjien kautta.

Mökin ylläpitäminen on hänelle myös sivutoiminen harrastus, joten sen parissa on mukavakin puuhailla.

– Kun olen itse mökillä, huomaan siellä parannettavia asioita ja sitten työstän niitä eteenpäin, joko mökin sisällä tai verkkosivuillamme. Usein inspiroidun paikan päällä kehittämään mökkiä.

Pitkä Airbnb-varauskirja

Entä kuinka täpötäynnä Villa Sivakan varauskirja on – Suomen paras mökki taitaa houkutella monia?

– Puoli vuotta etukäteen kannattaa tsekata tilanne, jos haluaa varmistaa tietyt päivät itselleen, Juha kuvailee. Mutta jos joustonvaraa on, niin on varauskalenterissa saumojakin.

Huoltohommia varten Juha ei yleensä joudu erikseen varaamaan mökkiä, vaan perushuolto tehdään aina kesäisin, samalla kun mökillä muutenkin tulee lomailtua.

Muonion Villa Sivakka on hänen ainut Airbnb-kohteensa, mutta tilanne ei välttämättä ole sama tulevaisuudessa. Välillä haaveissa siintää sisarkohde Suomessa. Saaristo on paikka, jota hänen mielestään ei ole vielä kunnolla löydetty mökkeilyn kohteena.

– Toinen idea on etsiä joskus Välimereltä jokin kohde, Juha kertoo.

Selaa ylöspäin