Kananmunan keltuaisen ja valkuaisen erottelua tarvitaan monissa resepteissä. Yleinen tapa on erotella valkuainen ja keltuainen rikotun kananmunan puolikkailla.
Kotitalousasiantuntija Elli Pölhö Marttaliitosta muistuttaa, että rikkoutuneen kananmunan kuori on yleensä epätasainen ja aina jonkin verran terävä.
– Kuoren terävyys lisää riskiä keltuaisen rikkoontumiseen.
Toinen laajasti käytössä oleva tapa on keltuaisen poimiminen käsillä. Se on pehmeämpi, mutta sotkuisempi keino erotteluun. Keltuaista voi myös olla käsillä hankala saada kokonaisena poimittua.
Monissa leivontaresepteissä, kuten marengissa, keltuaista ei saisi päästä yhtään valkuaisen joukkoon tai vaahdotus ei onnistu.
Mitä jos olisikin olemassa toinen, siisti ja nopea keino erotella keltuainen ja valkuainen?
Sellainen on! Kananmunan keltuaisen nimittäin saa helposti eroteltua valkuaisesta pullon avulla.
Miten se toimii?
Valkuainen ja keltuainen erilleen pullon avulla – näin sen teet:
Tarvitset puhtaan puolen litran muovipullon.
Riko kananmuna kulhoon tai lautaselle. Purista pullosta kevyesti ja aseta pullon suu keltuaisen yläpuolelle.
Hellitä puristusotetta, jolloin pullo imaisee keltuaisen sisäänsä. Valkuainen jää siististi ulkopuolelle. Siirrä keltuainen toiseen kulhoon pullauttamalla se ulos pullosta.
Lopputulos on lähellä täydellistä: keltuainen pötkähtää siististi ja täysin ilman valkuaista omaan kulhoonsa. Valkuaisen joukkoon ei jää keltuaista ollenkaan.
Katso videolta, miltä pulloerottelu näyttää:
Kuten muutkin erottelutavat, pullolla erotteleminen voi aluksi vaatia hieman harjoittelua. Puristusotteen ja sen hellittämisen voimakkuuden ja ajoituksen oppii onneksi helposti. Itselläni harjoitteluun meni tasan kahden kananmunan verran. Sen jälkeen valkuainen ja keltuainen ovat erottuneet ongelmitta tämän kikan avulla.
Sopivin keino erotteluun löytyy vain kokeilemalla. Ja ellei se löydy pullosta tai artikkelin alussa mainituista kuorenpuolikkaalla tai käsin tapahtuvasta erottelusta, markkinoilta löytyy myös erityisesti kananmunan erotteluun tarkoitettuja apuvälineitä.
– Ennen sellaisten hankkimista kannattaa pohtia niiden tarpeellisuutta huolellisesti, Pölhö huomauttaa.
Yleisiä ohjeita kananmunan erotteluun:
Tuoreet kananmunat saa eroteltua vanhempia paremmin. Tämä pätee kaikissa erottelukikoissa, myös pullolla erottelussa. Parasta ennen -päivänsä ylittänyt kananmuna hajosi pullon käsittelyssä, siinä missä tuoreempien kananmunien keltuaiset sujahtivat siististi pullon suusta sisään.
Kananmunat kannattaa erotella yksi kerrallaan ja siirtää erotellut valkuaiset ja keltuaiset omiin, isompiin kulhoihinsa. Näin mahdollinen erottelun epäonnistuminen ei vaikuta koko eroteltuun kananmunamassaan vaan ainoastaan yhden kananmunan osuuteen.
Jos erottelu menee pieleen ja valkuainen ja keltuainen sekoittuvat, älä turhaan heitä lopputulosta hukkaan – käytä se toiseen ruokaan tai tee vaikka munakas. Myös erottelussa ”yli jäänyt” osa kannattaa hyödyntää. Jos reseptiin ei tarvitse keltuaista, vinkkejä sen käyttöön löydät esimerkiksi täältä: Käytä ylimääräinen keltuainen – näin korvaat sillä juuston! + 8 muuta käyttötapaa