Kiina on loiventanut kantaansa Ukrainan sodasta, mutta länsimaiden johtajat eivät hevin usko maan politiikan muuttuvan.
Venäjä ja Kiina ovat lähentyneet toisiaan entisestään kuluneen vuoden aikana. Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinken vierailee Pekingissä tulevien päivien aikana ensimmäistä kertaa vuoden 2018 jälkeen. Noin vuosi sitten Kinan johtaja Xi Jinping toivotti presidentti Vladimir Putinin tervetulleeksi Pekingin talviolympialaisiin kertoen maiden välisestä yhteistyöstä, joka ei tunne rajoja.
Kiina ei ole suoraan tuominnut Venäjän toimia sodan alkamisen jälkeen. Maa syytti Nato-maita sekä Yhdysvaltoja Venäjän provosoinnista. Kiinan ulkoministeriön edustaja Hua Chunying näki Naton laajenemisen lähemmäs Venäjää provokaationa maata kohtaan.
Voimakkaiden koronarajoitusten ja voimakkaasti huonontuneen taloustilanteen takia Kiinan ulkopoliittiset mielipiteet ovat loiventuneet hieman. Tilanne on saanut myös länsimaat parantamaan maiden välisiä suhteita, jotka ovat huonontuneet merkittävästi edellisvuoden aikana.
CNN:n tietojen mukaan analyytikot ovat arvioineet, että Kiina pyrkii tulevien kuukausien tapaamisissa korostamaan puolueettomuuttaan sodan osalta. Blinkenin kauan odotettu lähipäivien vierailu on ensiaskeleita EU-johtajien suunnitelluissa tapaamisissa Kiinan johdon kanssa seuraavien kuukausien aikana.
EU-maiden osalta tarkkoja vierailusuunnitelmia ei kuitenkaan vielä ole, sillä Kiinan viestimä puolueettomuus ei maan teoissa näy. Ulkomaankauppa Venäjän kanssa, diplomaattiset tapaamiset sekä Venäjän kanssa tehdyt sotaharjoitukset kertovat toista.
Yhdysvallat näkee, että Kiina yrittää saada entistä vahvempaa jalansijaa globaalisti ja osin myös pienentää Yhdysvaltojen kansainvälistä merkitystä.