Home » Yhdessä nukkuminen ei ole hyvän parisuhteen edellytys – asiantuntijalla on kuitenkin tärkeä neuvo eri sängyissä uinuville

Yhdessä nukkuminen ei ole hyvän parisuhteen edellytys – asiantuntijalla on kuitenkin tärkeä neuvo eri sängyissä uinuville

Yhdessä nukkuminen on monille pareille itsestäänselvyys. Ei kuitenkaan ole tavatonta, että parisuhteessa nukutaan syystä tai toisesta eri sängyissä. Oli syy siihen mikä tahansa, paripsykoterapeutilla on tärkeä neuvo eri sängyissä nukkujille.

Yhdessä nukkuminen ei ole jokaiselle parille arkea. Eri sängyissä voidaan nukkua yksinkertaisesti siksi, että yhteisessä sängyssä uni häiriintyy: Toinen kuorsaa, maiskuttelee tai kääntyilee äänekkäästi unissaan. Painoeroa voi olla sen verran, että patja keinahtelee toisen vaihtaessa nukkumisasentoa. Tai makuhuoneen lämpötilamieltymyksissä on eroja.

Myös erirytmisyys voi olla eri sängyissä nukkumisen taustalla: toinen menee petiin aikaisin, toinen könyää sinne yömyöhään – ja aamulla sama juttu toisin päin.

Jos kärsii herkkäunisuudesta, tämänkaltaiset asiat muodostuvat helposti ongelmallisiksi.

– Naisilla ihan jo vaihdevuodet voivat aiheuttaa sen, että unesta tulee herkempää häiriöille, muistuttaa pari- ja perhepsykoterapeutti Marja Laakso Mielipalveluista.

Erikseen tai yhdessä nukkuminen ei kerro sinällään suhteen tilasta

Laakso toteaa, ettei eri sängyissä nukkuminen sinällään kerro parisuhteen tilasta hyvää tai huonoa. Enemmän siitä kertovat nukkumisjärjestelyn taustalla olevat syyt, samoin kuin se, onko ratkaisu molempia osapuolia tyydyttävä.

– Joskus on oletuksia, että parisuhde menee huonoksi, jos nukkuu eri sängyissä. Syyt parisuhteen ongelmiin ovat kuitenkin yleensä muualla kuin siinä, missä sängyssä nukutaan.

”Syyt parisuhteen ongelmiin ovat yleensä muualla kuin siinä, missä sängyssä nukutaan.”

Usein eri sänkyihin siirrytään vähän vaivihkaa, kun on oltu yhdessä hieman pidempään. Iän ja pitkän parisuhteen myötä aletaan kaivata omaa tilaa ja nukkumismukavuutta.

Toisaalta eri huoneissa nukkuminen on yleistä myös pikkulapsiaikana, kun lapset valtaavat toisen puolison tilan parisängyssä tai toinen vanhemmista siirtyy lapsen huoneeseen.

Aina erillään nukkuminen ei myöskään ole jatkuvaa, vaan omiin huoneisiin vetäydytään nukkumaan silloin tällöin tai vain osaksi yötä. Ensin on saatettu nukahtaa yhdessä, mutta jossakin vaiheessa yötä toinen siirtyy omaan sänkyyn rauhallisemman unen perässä.

– Yöralleja on perheissä monenlaisia, Laakso  vahvistaa.

Eri sängyissä nukkumista on hyvä pysähtyä pohtimaan

Laakso painottaa, että eri sängyissä nukkumista on joka tapauksessa hyvä pysähtyä pohtimaan, varsinkin jos siihen on jostain syystä vain ajauduttu.

– Mitä syitä nukkumisjärjestelyn takana on? Onko se molempien toive? Ovatko molemmat ratkaisuun tyytyväisiä, vai kärsiikö toinen tilanteesta? Laakso listaa pohdiskeltavia kysymyksiä.

Laakso muistuttaa, että tärkeää on keskustella asiasta yhdessä ja avoimesti, olipa yhdessä nukkumiseen päädytty tai kyseinen järjestely vasta toiveen tasolla. Jos haluaisi kokeilla nukkumista eri sängyissä, kannattaa reilusti kertoa, miksi yhdessä nukkuminen ei ole mielekästä.

Sen jälkeen voi keskustella yhdessä aiheesta.

– Tämä on oikeastaan tärkein neuvo, joka minulla asiaan liittyen on: puhukaa ratkaisusta ääneen.

Jos eri huoneisiin on siirrytty unen häiriintymisen takia, mutta toisen kuorsaus tai ruumiintoimintojen äänet ärsyttävät muustakin syystä, kannattaa sekin käydä itsensä kanssa läpi ja keskustella kumppanin kanssa.

Onko taustalla vaikkapa ääniyliherkkyyttä, vai onko suhde muuten niin huono, ettei ylipäätään siedä toista lähellään?

– Jos suhteessa on rakkautta, se kestää paremmin arkisia kehon toimintoihin liittyviä asioita, kuten unissaan maiskuttelua tai ilmavaivoja. Hyvässä parisuhteessa näistä osataan jopa heittää huumoria, Laakso huomauttaa.

Molempien toiveet, tarpeet ja tunteet on huomioitava

Molempien osapuolten toiveet, tarpeet ja tunteet tulee ottaa huomioon nukkumisjärjestelyissä. On myös hyvä olla valmis kompromisseihin, jos yhdessä nukkuminen on toiselle osapuolelle tärkeää: ehkäpä viikonloppuisin voidaan nukkua yhdessä ja viikolla siirtyä omiin sänkyihin?

Keskustelemalla avoimesti eri sängyissä nukkumisesta siihen liittyvät mahdolliset riskitekijät pienenevät.

– Parisuhdeterapiaan ei kukaan hakeudu eri sängyissä nukkumisen vuoksi, mutta kun ongelmista aletaan puhua, niin hyvin usein kuulee parin sanovan, että eihän me enää edes samassa sängyssä nukuta, Laakso kuvaa.

Joskus eri sänkyyn siirtyminen saattaa olla parisuhteessa tapa suhtautua konflikteihin. Riidan tai mielipahan jälkeen vetäydytään eri huoneisiin nukkumaan ja mököttämään.

Laakso huomauttaa, ettei tapa ole kovin rakentava.

– Vetäytyminen tuo helposti hylkäämisen ja yksin jäämisen kokemuksen. Rakentavampaa olisi kommunikoida rehellisesti, miksi on tullut tarve vetäytyä.

Erikseen nukkuminen voi olla jopa voimavara ja vetovoiman ylläpitäjä

Aikaa ja tilaa hellyydelle, läheisyydelle ja seksuaalisuudelle on tärkeää sisällyttää elämään riittävästi, vaikka yhdessä nukkuminen ei onnistuisikaan tai halutaan muuten vain nukkua eri huoneissa.

– Yhdessä voi miettiä erilaisia rutiineja, joilla yhteyden säilyminen varmistetaan. Voidaan vaikka sopia, että maanantaina keitetään teetä ja jutellaan, tiistaina sylitellään sohvalla ja perjantaina mennään saunan jälkeen yhteiseen sänkyyn nukkumaan, Laakso havainnollistaa.

Erillään nukkumisen voi kääntää jopa parisuhteen voimavaraksi. Kun toisen kuorsaus ei häiritse, molemmat saavat riittävästi unta ja mahdollinen riitely kuorsaamisesta loppuu.

Mutta asiassa voi piillä toinenkin, yllättävämpi voimavara.

– Monessa parisuhteessa eri sängyissä nukkuminen voi toimia yhtenä kipinän ja vetovoiman ylläpitäjänä.

Kun ei kuule toisen kuorsaamista tai näe unikuolan valumista suupielestä, voi olla helpompi virittyä toiseen eroottisesti. Ja kun samaan sänkyyn sitten mennään, sinne ei mitä todennäköisimmin mennä lukemaan tai katselemaan kännyköitä.

– Toisen kohtaamisesta tulee erityisempää, kun ehkä myös vähän valmistaudutaan yhteiseen sänkyhetkeen pukemalla kivemmat alusvaatteet ja peseytymällä hyväntuoksuisiksi.

Toisin sanoen satunnaisempi yhdessä nukkuminen saa selkeämmin seksuaalisen merkityksen. Se voi olla tärkeää erityisesti suhteissa, joissa ongelmana on suhteen arkipäiväistyminen.

– Vanha vitsikin sanoo, että ennen makuuhuoneessa tuoksui partavesi ja parfyymi, nykyään pieru ja kipugeeli. Eri sängyissä nukkuminen voi siis ehkä tuoda enemmän sitä parfyymin tuoksua makuuhuoneeseen, Laakso arvelee.

Selaa ylöspäin